Cataluña lidera la ciberseguridad en Europa con un aumento del 16% en su negocio

Crece un 16% el volumen de negocio de la ciberseguridad en Cataluña, que ya supera los 1.200 millones de euros

  • Cataluña lidera la ciberseguridad en Europa con un aumento del 16% en su negocio
  • La ciberseguridad en Cataluña: crecimiento y liderazgo en Europa
  • Cataluña destaca en ciberseguridad: aumento del 50% en empresas y liderazgo europeo

El sector de la ciberseguridad en Cataluña ha alcanzado un volumen de negocio de 1.200 millones de euros, un 16% más que el año anterior, consolidándose como uno de los polos de atracción en Europa. Con 516 empresas y 9.458 empleos, la región es la tercera en la UE en captar inversión extranjera en este ámbito.

El sector de la ciberseguridad a Catalunya genera un volumen de negoci de 1.200 milions d’euros (dades 2022, les darreres disponibles), un 16% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica. És una de les principals conclusions de l’informe anual La ciberseguretat a Catalunya, elaborat per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i ACCIÓ, segons el qual el territori català es consolida com una de les regions capdavanteres a Europa en aquest àmbit.

L’estudi, que es presenta aquesta setmana en el marc del congrés IOT Solutions World Congress al recinte de Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat, subratlla el creixement d’aquest sector a Catalunya. Així, apunta que actualment està format per 516 empreses catalanes, un augment del 50% en els darrers cinc anys, que generen 9.458 llocs de treball qualificats.

La gran majoria de les empreses que es dediquen a la ciberseguretat a Catalunya són petites i mitjanes (85,3%) i un 27,5% exporta els seus serveis. Pel que fa a la facturació per empresa, un 54,5% supera el milió d’euros i un 24,2% registra més de 10 milions d’euros anuals.

Catalunya, capdavantera a Europa En l’àmbit del posicionament internacional, l’estudi revela que Catalunya és la tercera regió de la Unió Europea que ha captat més projectes d’inversió estrangera el 2023. En total s’han atret més de 66 milions d’euros que han suposat la creació de 400 nous llocs de treball. Destaquen inversions de multinacionals com T-Systems, Getronics o Advens.

A banda de la presència de multinacionals com CISCO, IBM o Microsoft, l’estudi subratlla la presència a Catalunya d’una dotzena d’estudis de grau, màster i postgrau especialitzats en la ciberseguretat, així com una cinquantena d’estudis de formació professional. També destaca l’existència de centres tecnològics i instituts de recerca de primer nivell com i2Cat, Eurecat, el Centre de Visió per Computació (CVC), el Barcelona Supercomputing Center (BSC) o el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya.

Tendències a Catalunya i al món L’informe constata el creixement de la ciberseguretat a escala mundial amb la previsió que la facturació d’aquest sector creixi a un ritme anual del 10% entre el 2023 i el 2028 fins assolir els 275.000 milions de dòlars. Tot i això, alerta de la manca de talent a escala global, amb la necessitat de cobrir gairebé 4 milions de vacants arreu del món. Aquest fet també es detecta a Catalunya, on actualment hi ha unes 12.000 vacants professionals.

En l’àmbit de les tendències, l’estudi destaca principalment que les aplicacions de la intel·ligència artificial generativa (IA) estan provocant un augment maliciós d’aquesta tecnologia. Per exemple, en l’escriptura de phishing i estafes més convincents, la suplantació de veu per simular segrestos o les deep fakes per difondre desinformació. Aquest fet requerirà el desenvolupament de noves solucions automatitzades que garanteixin la seguretat informàtica. A més, l’informe també subratlla que els conflictes geopolítics recents poden suposar un augment de l’activitat de grups hackivistes, així com la necessitat d’augmentar la ciberseguretat a causa de la creixent tendència del teletreball i els serveis al núvol.

Noticia elaborada a partir del artículo original publicado en ACCIÓ. ACCIÓ

Scroll al inicio