Cada dia és 8M: avancem juntes contra la precarietat de les dones

En el marc del Dia Internacional de les Dones la ciutat s’omple d’activitats en entitats i equipaments dels diferents districtes. Commemorem les lluites, celebrem els avenços i reivindiquem les polítiques feministes cada dia de l’any. Perquè la crisi per la pandèmia de la covid-19 ha incrementat la precarietat i la pobresa, especialment entre les dones, i calen polítiques feministes.

L’Ajuntament de Barcelona s’afegeix a les reivindicacions del 8M amb una campanya que fa valer les lluites quotidianes de les dones i reclama l’economia feminista com a resposta a la precarització, aguditzada per la crisi sanitària.

Els feminismes han posat sobre la taula conceptes que ens ajuden a entendre les diverses desigualtats que pateixen les dones en el sistema actual, que se centra en el valor mercantil i no reconeix el paper essencial de les cures per al sosteniment de la vida i de l’economia. A més, moltes vegades aquestes situacions estan travessades alhora per altres biaixos de discriminació, com la classe social, l’origen, l’edat o l’orientació sexual.

Polítiques feministes contra la precarietat

Implementar polítiques públiques que impulsin un model transformador és fonamental per combatre fenòmens que pateixen les dones treballadores com ara el sostre de vidre, el terra enganxós, la segregació horitzontal i vertical, la bretxa salarial de gènere, el desequilibri en les cures, la impossibilitat de conciliació, la parcialització laboral, etc.

A l’Estratègia contra la feminització de la pobresa i de la precarietat a Barcelona 2016-2024 hi hem afegit el 2021 la Mesura de govern d’economia feminista: per a la millora de les condicions econòmiques, socials i laborals de les ocupacions més feminitzades i precaritzades.

L’Ajuntament promou també diverses convocatòries de subvencions i ajuts per a projectes que treballen per a la igualtat. Un dels exemples més propers és la convocatòria del premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany: s’hi poden presentar sol·licituds fins al 10 de març.

Més de cent activitats de celebració i reivindicació

L’acte de lliurament del premi tindrà lloc el 19 de març a El Born Centre de Cultura i Memòria. El mateix dia, a la plaça Comercial, davant d’El Born CCM, Suu i Maruja Limón oferiran sengles concerts de reivindicació i denúncia amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

El Born Centre de Cultura i Memòria presentarà també els dies 17, 24 i 31 de març “Tres dies de març. Els nostres cossos, les nostres vides”, en homenatge a la publicació Our bodies, Ourselves (1971). L’obra, que reivindicava l’autoexploració i donava eines a les dones per conèixer el propi cos, va ser escrita i traduïda per un col·lectiu de dones, que, a més, la van posar en circulació a les dues bandes de l’oceà Atlàntic.

Una altra proposta per commemorar les lluites és la presentació de la publicació Un trajecte pels feminismes fílmics. 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Serà el 22 de març a la Filmoteca de Catalunya.

A més, els deu districtes de la ciutat han preparat un extens programa d’activitats al voltant del 8M.

Cada dia és 8 de març

La imatge gràfica de la campanya que reflecteix aquesta lluita diària per la igualtat ha estat encarregada a l’agència Smäll i creada per Carmen Segovia. Representa un calendari en què cada dia del mes està representat per una dona. Les il·lustracions reivindiquen aspectes relacionats amb la sororitat, el sostre de vidre, la maternitat, la paritat, la interseccionalitat, el transfeminisme, les cures, la diversitat i la tecnologia i la ciència. Les dones apareixen, amb una mirada poderosa i optimista, en diferents situacions que representen des de la metàfora les dones de l’actualitat.

La ciutadania pot recollir un exemplar del cartell a la Sala Ciutat, fins que se n’esgotin les existències. També es pot descarregar en format digital a barcelona.cat/cartells.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio