VIDEO de la jornada dels fons europeus Next Generation Catalunya a Foment

Sánchez Llibre lamenta la poca concreció dels fons europeus Next Generation enfront de l’alta expectativa generada

La secretària d’Assumptes Econòmics i Fons Europeus del Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villarroya, demana que l’administració catalana pugui participar activament en les convocatòries, codissenyar i codirigir en la gestió dels fons

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha confrontat avui la poca concreció dels fons Next Generation amb l’elevada expectativa que han generat com a factor clau per afrontar amb èxit la recuperació després de la pandèmia. Sánchez Llibre ha oferit la col·laboració de les patronals, i ha posat com a exemple a Foment, per fer possible que la recuperació econòmica sigui efectiva, i ha reclamat “transparència i eficiència” en la gestió dels fons.

La secretària d’Assumptes Econòmics i Fons Europeus del Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya, María Matilde Villarroya, ha reclamat la col·laboració activa de la Generalitat “més enllà del paper de mer executor que ens atribueix el Govern d’Espanya. Volem participar activament en les convocatòries, codiseñar i codirigir. La política centralitzada ens dilueix com a territori. Estenem la mà al Govern d’Espanya per a aquest objectiu”.

Villarroya ha explicat que els fons europeus són un repte majúscul i sense precedents. El Pla de Transformació i Resiliència l’ha qualificat d’“ambiciós”, i ha apuntat que Catalunya pot col·laborar per contribuir a l’èxit del mateix perquè té experiència en la gestió de fons europeus. Amb l’1,5% de la població europea, Catalunya ha captat el 2,7% dels fons Horitzó 2020. Catalunya aporta a més l’1% de producció tecnològica mundial, el 3,7% de la producció científica, i Barcelona és la 5a ciutat europea de la innovació amb startups que creixen properes a un reeixit sistema universitari.

Per la seva part, el director d’elEconomista, Amador G. Ayora, també ha manifestat que “Catalunya és una autonomia puixant, imprescindible per al desenvolupament de l’economia espanyola: aquí es produeix el 20% de la nostra activitat, una de cada quatre exportacions”.

Després de les seves paraules, s’ha celebrat una primera taula de debat sobre les oportunitats que brinden els fons europeus Next Generation al teixit empresarial de Catalunya. Amb la participació en el col·loqui de: Jordi Cartanyá, coordinador de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya; Xavier Torra, president de EURECAT (Centre Tecnològic de Catalunya); Francesc Ribera, mànager de CEEC (Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya); José María Mestres, president de TEXFOR (Confederació de la Indústria Tèxtil); i José María Vall, president de CIAC (Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya).

En el segon bloc de la jornada, s’ha parlat sobre la necessitat de l’empresa privada de rebre els fons europeus pel desenvolupament de projectes. Amb les intervencions de: Carmen Urraca, directora de fons europeus de Banco Sabadell; Silvia Sanjoaquín, directora de desenvolupament de nous negocis de Naturgy; Albert Triola, director general d’Oracle Espanya; Manuel Cermerón, CEO d’Agbar; Carmen Espinosa, Global head of New Business, Iniciatives i coordinadora dels projectes Next Generation a Cellnex; Isabel Buesa, directora territorial d’Endesa Catalunya; i José Manuel García Trany, director de desenvolupament de negoci de CaixaBank a la Direcció Territorial de Barcelona.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio