Un consorci català inverteix 1,7 MEUR per convertir sofàs, portes i expositors de botigues en productes intel·ligents gràcies a l’IoT

El projecte Smartspace, liderat pel clúster de l’hàbitat i el contract CENFIM, pretén impulsar la digitalització de productes tradicionals vinculats al sector del moble i l’hàbitat

  • ACCIÓ ha cofinançat el projecte Smartspace en el marc de les Comunitats RIS3CAT, associacions sectorials que desenvolupen durant 3 anys projectes tecnològics transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana
  • En la realització dels diferents prototips s’hi ha implicat les empreses Kave Home, Arquetypo i Motion4, així com els centres tecnològics Eurecat, Leitat i la Fundació i2CAT

Un consorci de tres empreses i tres centres tecnològics catalans, liderat pel clúster de l’hàbitat CENFIM, ha invertit 1,7 milions d’euros per desenvolupar diversos prototips que incorporin Internet de les coses a productes del sector del moble i l’hàbitat. Concretament, s’ha desenvolupat un sofà i un moble expositor intel·ligent, així com una porta automàtica amb tecnologia òptica.

El projecte Smartspace ha estat desenvolupat per la Comunitat RIS3CAT per a l’especialització intel·ligent de les indústries de la moda i de l’hàbitat a Catalunya. Aquest consorci, liderat pel clúster CENFIM, ha comptat amb la participació de les empreses ArquetypoKave Home i Motion4, així com la dels centres tecnològics Eurecat, Leitat i la Fundació i2CAT. ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, ha cofinançat el projecte en el marc de les Comunitats RIS3CAT.

El projecte s’ha impulsat amb la voluntat de digitalitzar un sector poc avesat a fer-ho fins ara, com el de l’hàbitat i l’interiorisme, i fer-ho enfocant-se especialment cap als espais d’hostaleria, botigues o oficines. Per Jaisiel Madrid, director tècnic del projecte Smartspace i Digital & Livinglab Manager de CENFIM, l’objectiu és “accelerar la transició dels productes dels nostres associats cap a l’àmbit smart. Se n’ha parlat força en electrònica i electrodomèstics, però en interiorisme encara queda molt camí per recórrer”.

En aquest sentit, Madrid ressalta que, a banda dels prototips, també s’ha desenvolupat des d’Eurecat i la Fundació i2CAT “una plataforma IoT i un gateaway que permeten, respectivament, connectar qualsevol producte hàbitat amb sensòrica”. Aquesta plataforma, juntament amb la passarel·la (gateaway), “uneix els diferents protocols de comunicació de cada producte, facilita que es connectin entre si i centralitza totes les dades que aporten per tal d’oferir valor tant per al gestor de l’espai com per a l’usuari del producte”, afegeix.

Al seu torn, el tercer centre tecnològic, Leitat, ha desenvolupat un conjunt de nodes sensors de qualitat ambiental de baix consum enfocats a aportar valor a la resta de solucions i millorar el coneixement i control sobre els paràmetres de confort ambiental dels espais hàbitat.

Tres prototips en funcionament

Actualment ja hi ha tres prototips en funcionament de productes del sector hàbitat que incorporen Internet de les coses. D’una banda, Kave Home ha dissenyat un sofà d’exterior intel·ligent que indica a la plataforma si està sent utilitzat i recull indicadors com la temperatura o el grau d’insolació.

En segon terme, l’empresa Arquetypo ha creat un moble expositor intel·ligent per a botigues que permet monitorar en tot moment els productes exposats, la seva posició o il·luminació i alertar si porten una estona excessiva fora del seu lloc. Concretament, el moble expositor s’encara a productes del sector retail de luxe com bosses de mà o sabates; així com rellotges, polseres o anells en la seva versió de vitrina.

Finalment, Motion4 també ha integrat una tecnologia òptica per detectar de forma més precisa i eficient la intencionalitat de pas de les persones en una porta automàtica, de tal manera que evita obertures estèrils amb el conseqüent estalvi d’energia per a la calefacció o la refrigeració.

El projecte Smartspace s’ha desenvolupat des del novembre del 2019 fins al juny de 2022. Els diferents productes desenvolupats s’han instal·lat de forma pilot en espais com l’Hotel Le Méridien Ra d’El Vendrell o els showrooms d’Arquetypo a Vilassar de Dalt (el Maresme) o el de WEcontract BCN, gestionat pel mateix clúster CENFIM….

(Recorte de prensa)
El original de esta noticia se ha publicado en ACCIÓ


BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio