Mobile World Capital Barcelona es consolida com el venture builder científic de referencia a Europa
  • S’impulsaran 120 projectes científics a l’any des de Barcelona amb l’objectiu d’ajudar-los a transcendir els límits del laboratori i arribar al mercat per convertir-se en spin-offs d’èxit.
  • MWCapital i EurA proporcionaran el suport Venture Building per a la construcció d’empreses als projectes innovadors finançats pel Consell Europeu d’Innovació (EIC) com a part del nou programa Tech to Market
Barcelona, 15 de juny 2023.-  Mobile World Capital Barcelona es consolida com el Venture Builder científic de referencia a nivell europeu amb un projecte nou que permetrà identificar, desenvolupar i escalar 120 projectes a l’any vinculats a tecnologies procedents de centres d’investigació i universitats d’avantguarda de tota Europa.

La nova àrea de Transferència de Tecnologia de MWCapital creix i passa de l’àmbit local a l’europeu i compta amb un pressupost de pràcticament 4M€ en dues anualitats procedents de l’European Innovation Council (EIC). La nova magnitud del projecte es possible gràcies a un consorci entre MWCapital i EurA, una consultora d’innovació alemanya. El Programa Tech to Market va començar a principis d’enguany, amb les primeres activitats que es van dur a terme al maig de 2023.

Aquesta evolució ha permès que MWCapital també esdevingui un partner estratègic (ecosystem partnership) de l’European Innovation Council (EIC), el programa d’innovació més important d’Europa per a identificar, desenvolupar i ampliar tecnologies d’avantguarda impulsat per la Comissió Europea. Aquesta vinculació permetrà que des de MWCapital es pugui acompanyar i guiar projectes científics de tota Europa en el procés de convertir-se en spin-offs; oferint un acompanyament únic i donant reforç en la transició del laboratori al mercat.

L’aposta de MWCapital per la transferència de tecnologia neix de la vocació de resoldre reptes estratègics, socials i d’interès comú a través de la vinculació directa entre el món de la recerca i el de l’empresa. Per això, la Fundació ha consolidat en els darrers 7 anys un ecosistema cohesionat d’agents de l’àmbit deep-tech per ajudar i donar suport a la creació de spin-offs científiques.

Fins ara, a través del seu programa The Collider, MWCapital ha donat suport a 224 projectes científics de 105 centres d’investigació diferents. Amb aquesta vocació, també s’han generat més de 130 projectes pilot amb corporacions i institucions i més de 65 inversors han mostrat interès i participat en diferents demodays i etapes del projecte. La proposta també ha permès incorporar més de 90 emprenedors en projectes científics per tal de consolidar equips de treball que permetin transformar aquests projectes de recerca en startups deeptech.

Segons Francesc Fajula, CEO de Mobile World Capital Barcelona: “La ​transferència de tecnologia en el marc Europeu és i serà una prioritat per a situar-nos al mapa global. Per això, cal maximitzar l’impacte innovador de la investigació científica i fer una aposta decidida per les tecnologies deeptech, que tenen potencial per abordar els grans reptes socials que tenim per endavant, com la sostenibilitat, l’energia o la salut, entre molts d’altres”.

Referents clau

En la presentació d’aquest nou projecte de Mobile World Capital Barcelona també hi ha participat Laia Arnal, directora general de Societat del Coneixement, Transferència i Territori de la Generalitat de Catalunya, Mariona SanzHead of Innovation and Business Development del Barcelona Supercomputing Center, Viorel Peca, deputy Head of Unit for Transition Activities and Business Acceleration Services de l’European Innovation Council, Leon Rizzi, director executiu de Jolt –una start-up nascuda al venture builder de MWCapital que acaba d’aixecar 6M€ en una ronda de sèrie A per desenvolupar la seva proposta per a la producció d’hidrògen verd- i Pol Hortal, director de Transferència de Tecnologia de MWCapital.

Després de la intervenció de Fajula i la connexió amb Peca, de l’European Innovation Council, on s’ha evidenciat l’aposta comunitària per la vinculació entre ciència i mercat, Hortal ha posat en valor la metodologia diferencial que s’impulsa des de MWCapital i la implicació decidida dels diferents agents del territori per fomentar el creixement del projecte. En aquesta línia, la intervenció d’Arnal ha permès dimensionar el potencial del territori en aquest àmbit: “Sens dubte iniciatives com aquesta posicionen Catalunya com a país i Barcelona com a ciutat en el mapa internacional, no només europeu sinó molt més enllà. Això suposa que en els propers anys ens permetrà captar talent innovador i emprenedor, ens ajudarà a captar l’atenció d’inversors internacionals i ens permetrà generar de forma col·lateral lògiques d’activitat econòmica i generadora de coneixement a nivell directe, indirecte o induït. Per tant, és un actiu extraordinari que hem de jugar competitivament per als propers anys per treure’n el màxim impacte», ha sentenciat Arnal.

Per altra banda, la intervenció de Sanz ha permès posar en valor el rol dels centres de recerca en tot el procés de transferència de tecnologia. Per Sanz “ la missió del BSC és no només fer recerca i gestionar una gran infraestructura científica com el supercomputador MareNostrum, sinó també transferir tecnologia i coneixement generats a través d’aquesta eina indispensable per fer avançar la ciència i donar resposta als grans reptes de la societat. L’objectiu és facilitar, a través de la computació d’altres prestacions, la innovació a sectors empresarials. Per això posem a disposició les nostres capacitats de recerca i d’infraestructura HPC a les 11 spin offs del BSC i tot l’ecosistema de start ups deep tech acompanyant-los i facilitant el seu escalat al mercat”.

Per últim, amb el cas de Jolt, una spin-off de ICIQ-CERCA, i de Leon Rizzi en particular, s’ha de posar en valor com l’atracció de talent internacional pot actual com a revulsiu per a la creació de projectes d’impacte al territori. Rizzi, britànic, ha explicat en la seva intervenció com ha estat la construcció de l’equip fundador de Jolt a través de tot el procés de venture builder que van seguir l’any passat amb MWCapital. “Volem per promoure una nova economia basada en l’hidrògen verd i ho volem fer des de Barcelona amb un equip internacional que ens permeti fer front a un repte d’energia global. Des del nostre pas pel venture builder de MWCapital hem pogut atreure l’interès de fons de tot el món, i ara acabem d’aixecar una Sèrie A que ens permetrà fer realitat la revolució que ambicionem”.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio