Millorar la gestió del territori amb tecnologia New Space d’observació de la Terra, nou objectiu de l»SmartCatalonia Challenge’

Polítiques Digitals i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya col·laboren en la 12a edició del concurs per obtenir solucions TIC innovadores alineades amb l’Estratègia NewSpace de Catalunya

La presentació de reptes i l’obertura d’inscripcions ha marcat avui el tret de sortida de la dotzena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori per incentivar pimes i startups tecnològiques a crear solucions TIC que donin resposta a les necessitats que plantegen municipis i entitats del país. La presentació, en format telemàtic, ha comptat amb les intervencions de Dani Marco, director d’Innovació i Economia Digital, i Jaume Massó, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

En aquesta nova edició, el concurs s’adreça a emprenedors, startups i pimes del sector New Space, que hauran d’aportar solucions tecnològiques innovadores alineades amb la tecnologia d’observació de la Terra que impulsa l’Estratègia NewSpace de Catalunya amb l’objectiu de transformar la gestió territorial del país.

Per aquest motiu, a l’hora de definir els reptes als quals han de donar resposta els participants en aquesta edició, s’ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el suport de la Fundació i2CAT i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), les altres dues entitats impulsores de l’Estratègia NewSpace de Catalunya junt amb Polítiques Digitals i l’ICGC.

Els 3 reptes plantejats són:

· Repte 1: Millorar l’estudi de la línia del litoral català mitjançant tecnologia d’observació de la terra. L’objectiu d’aquest repte consisteix a trobar solucions tecnològiques que permetin millorar l’estudi de l’evolució de la línia del litoral català mitjançant l’anàlisi d’imatges satel·litàries, per poder-ne conèixer la resiliència i vulnerabilitat i facilitar així la presa de decisions sobre l’ocupació dels espais i les accions mediambientals a realitzar-hi. En aquest sentit, el repte busca solucions enfocades a augmentar el volum i la freqüència d’informació sobre l’estat de línia del litoral amb imatges satel·litàries, així com a millorar el tractament i l’automatització en l’extracció d’aquestes dades per facilitar-ne l’anàlisi i avaluació.

· Repte 2: Avaluació i control de l’impacte en catàstrofes en produccions agrícoles mitjançant tecnologia d’observació de la terra.L’objectiu d’aquest repte és trobar solucions tecnològiques enfocades a millorar la identificació de les superfícies dels conreus afectats per esdeveniments meteorològics adversos; identificar el grau d’afectació sobre els cultius, collites i/o sòl, i aportar informació que permeti avaluar els efectes sobre la producció present i potencial, per tal de millorar l’avaluació i el control de l’impacte de les catàstrofes climàtiques, com ara les glaçades, en produccions agrícoles.

·Repte 3: Monitoratge i control de sequera en pastures mitjançant tecnologia d’observació de la terra. L’objectiu d’aquest repte consisteix a trobar solucions tecnològiques que facilitin el monitoratge i la presa de decisions en torn les potencials afectacions a les pastures de situacions de sequera en produccions agrícoles mitjançant l’anàlisi d’imatges satel·litàries. Per això, les solucions proposades haurien d’estar enfocades, preferentment, a identificar els nivells de sequera en pastures amb una freqüència setmanal, facilitar una eina de consulta de l’estat de sequera oberta a agricultors i aportar informació que permeti alertar de potencials situacions extremes per als conreus.

La presentació dels reptes d’avui obre la fase competitiva de la dotzena edició de l’SmartCatalonia Challenge, durant la qual les empreses participants hauran de dissenyar i proposar les solucions tecnològiques per donar resposta als reptes plantejats.

Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs i el límit per presentar les propostes és el 25 de novembre de 2022. A partir d’aleshores, un jurat d’especialistes farà una preselecció de les millors propostes per a cada repte, que competiran en directe a la final prevista per a mitjans de desembre.

En aquesta ocasió, i per primera vegada, el concurs premiarà la millor proposta presentada a cadascun dels tres reptes amb 15.000 euros destinats a realitzar una prova pilot de la solució amb l’ICGC. Així mateix, les tres empreses guanyadores tindran l’oportunitat de presentar públicament la seva solució innovadora en el marc de l’Smart City Expo World Congress 2023.

(Transcripción del original)
Ver el original de esta noticia en SMART CATALONIA


BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio