Més de 7.500 persones han participat a la Mobile Week Catalunya 2022 arreu del territori

La Mobile Week Catalunya 2022, una iniciativa de Mobile World Capital Barcelona impulsada conjuntament amb el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, ha tancat la seva quarta edició amb una bona acollida de públic. Més de 7.500 persones han estat protagonistes de les diferents activitats organitzades pels 16 municipis i territoris d’arreu de Catalunya on s’han dut a terme accions per lluitar contra les bretxes digitals. La gran majoria dels territoris repeteixen la seva participació en la iniciativa, destacant que cinc d’ells hi participen des de la primera edició. La Mobile Week Catalunya 2022 s’ha celebrat del 25 d’abril al 28 de maig.

En total, la Mobile Week Catalunya d’aquest any ha comptat amb una programació de més de 300 activitats, 500 ponents, 200 entitats implicades i 450 hores d’aprenentatge adreçades a tots els públics, però ressaltant accions per a persones en situació de major vulnerabilitat davant els impactes de la digitalització. A través d’aquesta iniciativa es pretén implicar la ciutadania en el debat i reflexió sobre l’impacte de la transformació digital per a la nostra societat, i fer-la partícip d’accions concretes que contribueixen a reduir les bretxes digitals, convertint-se així en un espai on ciutadania i tecnologia connecten.

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, considera que “les xifres d’activitats, de ponents, d’entitats implicades i, sobretot, de participació de la ciutadania en la Mobile Week Catalunya d’aquest any, les més altes des que vam impulsar la iniciativa ara fa quatre anys, la refermen com a eina de vertebració per lluitar contra les bretxes digitals i territorials i el despoblament, apoderar la ciutadania, i en definitiva, per avançar cap a una Catalunya digital amb oportunitats per a tothom”.

Per la seva banda, la responsable de Mobile Week a Mobile World Capital Barcelona, Cristina Colom, ha valorat molt positivament l’edició d’enguany assegurant que “l’alta participació de la ciutadania en les activitats programades ens consolida com a iniciativa útil, propera i pragmàtica i ens incentiva a seguir treballant per acostar les eines i reflexions necessàries perquè tota la població pugui gaudir dels serveis i beneficis de la tecnologia, així com també ser més coneixedors dels riscos o perills de la mateixa en el seu dia a dia”.

Ciberseguretat, Intel·ligència Artificial i nous entorns virtuals, activitats destacades

Les programacions  han estat dissenyades pels ajuntaments i consells comarcals que han liderat l’organització de la Mobile Week Catalunya als 16 territoris. Aquestes s’han elaborat en base als tres àmbits clau de l’edició d’enguany: la protecció dels drets digitals de la ciutadania, les habilitats digitals i el paper clau de l’educació per formar joves -potenciant l’augment de perfils femenins en les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts Gràfiques i Matemàtiques)-; i l’exploració de les noves eines i mitjans digitals en l’àmbit de la cultura i l’entreteniment.

Sant Feliu de Llobregat i Ribera d’Ebre han acollit algunes de les activitats que han girat entorn de la lluita contra les bretxes digitals, especialment entre la població sènior, tant a nivell d’accés a dispositius adaptats a les seves necessitats amb la presentació de la tauleta Bleta a càrrec de la seva CEO, la santfeliuenca Isabel Garcia Baños, com amb formacions pràctiques d’habilitats digitals per a l’obtenció de certificats i factures o la realització d’altres tràmits en línia. D’altra banda, Mataró ha apostat per atacar les bretxes des d’un altre punt de vista: una jornada per reciclar ordinadors portàtils, donant-los una nova vida reconvertits en dispositius educatius. Els nous dispositius s’han enviat a escoles amb necessitat d’aquest tipus de material, a través de la iniciativa solidària Labdoo.

A localitats com Mollerussa, Girona, Vilanova i la Geltrú, Terrassa Centelles han fet que els més petits i adolescents fossin els protagonistes de accions la Mobile Week Catalunya amb més impacte, destacant l’aposta per jocs infantils per endinsar-se en el món de la realitat virtual de Girona; en la línia de Terrassa, que mitjançant aquesta tecnologia han volgut conscienciar els adolescents de com prevenir l’assetjament a les escoles. A Mollerussa, a través d’històries amb monstres i semàfors han acostat als més petits els principis bàsics dels circuits elèctrics; a Vilanova i la Geltrú, han optat per diferents experiències vinculades al laboratori de realitat immersiva; i a Centelles, el Family Day ha posat la revolució digital de relleu dirigint-se a un públic familiar perquè poguessin aprofundir en les potencialitats de la tecnologia.

Les potencialitats de les xarxes socials, així com els seus riscos, també ha estat una temàtica molt present en els diferents municipis participantsl. D’una banda, Igualada, en una de les activitats que ha atret més públic, ha posat l’accent en la relació que té la Intel·ligència Artificial i les xarxes. D’altra banda, Manresa ha utilitzat un teatre interactiu per  prevenir i sensibilitzar de les amenaces l’ús de les xarxes i les pantalles d’una manera lúdica.

Lleida, una de les activitats més remarcables s’ha centrat en la reflexió del paper de la dona en el sector tecnològic, reflexionant sobre com es pot potenciar la seva presència i incentivar a les més joves a dedicar-se a les carreres STEM. Al seu torn, Badalona per la seva situació geogràfica, va proposar un dels desafiaments més apressants per al sector portuari, anticipant-se a les tendències de futur sobre el sistema de gestió i control digital dels ports esportius.

Els territoris no s’han oblidat dels sectors més vulnerables i, per això, com és el cas de la Seu d’Urgell, han dirigit bona part dels seus programes a escoles i a col·lectius en risc d’exclusió social per  combatre les bretxes digitals. Al seu torn, Olesa de Montserrat, que ha participat per primera vegada, ha comptat amb un dels emprenedors més coneguts a la localitat, Pau Garcia-Milà, que ha fet una conferència magistral sobre innovació i el món de l’emprenedoria.

Per la seva part, la Mobile Week celebrada entre Sant Pere de Ribes i Sitges ha atret l’interès de bona part de la ciutadania amb matèries tan variades com l’ús d’eines per a la digitalització en l’entorn professional o a l’impacte de la tecnologia quàntica en la societat, respectivament.

Finalment, Figueres ha tancat la quarta edició de Mobile Week Catalunya afrontant la desinformació i l’addicció a les xarxes socials amb xerrades i tallers pràctics on els participants han pogut reflexionar i aprendre com afrontar-les.

Altres activitats destacades que s’han celebrat a diverses poblacions participants en l’edició d’aquest any han estat el taller sobre ciberseguretat per a PiMEs i professionals autònoms, així com el d’habilitats digitals per a la iniciació i desenvolupament en l’ús de noves tecnologies i  el de desinformació i verificació digital. També l’activitat “Un món connectat”, impulsada per CaixaBank, que ha acostat les professions STEM als més petits, fomentant un ús responsable de la tecnologia i ensenyant-los com la tecnologia pot ser una eina per crear un món millor i més sostenible. En aquesta darrera activitat hi han participat 372 nens i nenes d’entre 8 i 12 anys, que han proposat un total de gairebé 6.500 idees.

Mobile Week Catalunya és una iniciativa de Mobile World Capital impulsada conjuntament amb el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i compta amb el suport de CaixaBank i Damm.

Clipping de una noticia publicada originalmente en: SMART CATALONIA

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio