- Segons un estudi d’ACCIÓ, les més de 8.300 filials catalanes al món estan ubicades principalment a Portugal, els Estats Units, Mèxic, el Brasil i França
Les empreses de Catalunya tenen actualment 8.382 filials a l’estranger, un 3,1% més que el 2019. És una de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- fet públic aquest dijous pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió.
Aquestes dades s’han donat a conèixer en el marc d’una trobada a la seu d’ACCIÓ entre el conseller Torrent i els principals agents de la internacionalització a Catalunya (el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC, AMEC, Secartys, la Unió Patronal Metal·lúrgica i CaixaBank).
Durant la reunió, el titular d’Empresa i Treball ha subratllat que “les empreses catalanes no s’han replegat: com hem vist amb la pandèmia i ara amb les tensions internacionals, és clau que continuïn connectades al món per reaccionar ràpid, resoldre problemes logístics amb celeritat, adaptar-se als canvis constants de cada mercat des del mateix país i ser a prop dels clients arreu del món”. Pel conseller, “això posa de manifest la robustesa del sector exterior català, que durant la pandèmia s’ha adaptat a la nova manera de fer negocis al món i ha seguit apostant per ser a prop dels seus clients i proveïdors estrangers mitjançant les filials”.
Radiografia d’empreses de Catalunya amb filials a l’estranger
Segons l’estudi fet públic aquest dijous, Catalunya compta amb 3.165 empreses que tenen filials a l’estranger, i que estan localitzades principalment a Europa i Amèrica. Destaquen les ubicades a Portugal (9,3%), els Estats Units (8,7%), Mèxic (6,1%), el Brasil (6,1%) i França (6%). Des del punt de vista de la cadena de valor, es tracta sobretot d’empreses de serveis (30,3% del total), manufactures (19,5%) i comercials (18,1%). Per facturació, destaquen les matrius manufactureres amb el 34,1%.
Per volum de facturació, destaquen les empreses dels sectors de l’alimentació (11,8% del total), les infraestructures i la construcció (10,6%), de finances i assegurances (10,4%) i indústria farmacèutica (8,9%). L’estudi també apunta que el 83,4% de les empreses catalanes amb filials són pimes. A més, el 13,1% d’aquestes matrius són de sectors tecnològics.
Oportunitats de negoci internacionals
Recentment, ACCIÓ ha fet públic un estudi que identifica oportunitats de negoci internacionals per a l’empresa catalana i destaca els països amb major creixement i rellevància econòmica en 34 àmbits sectorials. Enguany s’han identificat un total de 463 oportunitats comercials concretes en 108 països, principalment situats als continents asiàtic i l’europeu, que en concentren 131 cadascun. Els segueixen l’Àfrica, amb 81 oportunitats, l’Amèrica del Nord i Central amb 56; l’Amèrica del Sud amb 51 i Oceania, amb 13.
Per sectors, el document apunta que els que presenten més possibilitats per al teixit empresarial català són la maquinària i béns d’equip (amb 53 oportunitats), l’alimentació (amb 50), la salut i serveis sanitaris (38), i les TIC i la digitalització de la indústria (amb 35).
D’altra banda, per tal de facilitar-hi l’accés a l’empresa catalana, ACCIÓ també disposa del Recomanador d’oportunitats de negoci internacionals, una eina interactiva que amb només tres clics presenta les millors opcions d’aquestes oportunitats de negoci per a cada pime.
Esto también te puede interesar
Banda ancha en zonas rurales por 35 euros al mes vía satélite07th Jun 2023
El Gobierno aprueba Adenda para movilizar la totalidad de fondos europeos Next Generation07th Jun 2023
Els 'Premis DonaTIC 2023' arrenquen amb l'obertura de la convocatòria de la novena edició dels guard...07th Jun 2023
STARTUPS / Abierta una nueva convocatoria del programa de inmersión Desafía Tel Aviv hasta el 25 de ...07th Jun 2023
La inteligencia artificial, la sostenibilidad y el 'podcast' centrarán el Mercat Audiovisual de Cata...07th Jun 2023
Bruselas propone etiquetar todo el contenido generado por inteligencia artificial07th Jun 2023