Les 10 empreses més disruptives de Catalunya segons ACCIÓ

Es tracta de BMAT, Flax & Kale, GPAInnova, Kave Home, Uriach, Able Human Motion, AllRead Machine Learning, Fregata Space, Innovamat i Intrega Therapeutics

  • Els noms s’han fet públics durant la quarta edició de l’Exponential Day d’ACCIÓ celebrat al CosmoCaixa, un acte que ha reunit més de 400 empresaris en format presencial per reflexionar sobre com construir una cultura per a la disrupció a l’empresa
  • Segons dades d’ACCIÓ, les empreses disruptives preveuen uns impactes superiors en facturació, creació d’ocupació i llicències i royalties

El Departament d’Empresa i Treball, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- ha reconegut aquest dijous les 10 empreses més disruptives de Catalunya. Es tracta de BMAT, Flax & Kale, GPAInnova, Kave Home, Uriach, Able Human Motion, AllRead Machine Learning, Fregata Space, Innovamat i Intrega Therapeutics, que han rebut el segell distintiu de ‘Catalonia Exponential Leaders’ que les reconeix com a referents inspiradors en l’àmbit de la innovació disruptiva.

Són startups i empreses consolidades que es dediquen principalment als àmbits de la salut, l’alimentació, l’educació, el new space o la digitalització i que basen la seva innovació en nous models de negoci i en l’aplicació de tecnologies exponencials com les dades massives (big data), la robòtica, l’Internet de les Coses (IoT), la intel·ligència artificial o la biotecnologia avançada, entre d’altres. Han estat seleccionades tenint en compte criteris com el seu impacte positiu en la societat, la seva proposta de valor diferencial, la possibilitat de creixement exponencial i d’escalabilitat internacional, l’equip, la seva cultura empresarial i la capacitat de tracció per a altres companyies.

Ho ha donat a conèixer el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, durant la quarta edició de l’Exponential Day d’ACCIÓ celebrat aquest dijous al Museu de la Ciència de Barcelona – CosmoCaixa, un acte que ha reunit més de 400 empresaris en format presencial per reflexionar sobre com construir una cultura per a la disrupció a l’empresa. L’acte també ha comptat amb la participació del director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà.

Durant l’esdeveniment, el secretari ha remarcat que “l’element clau per a la transformació de qualsevol organització és el canvi cultural, un canvi de mentalitat, i en definitiva, de les persones”. Així, Castellanos ha qualificat les 10 ‘Catalonia Exponential Leaders’ com “les empreses més rebels del moment, un exemple del camí que es pot seguir per desenvolupar nous models de negoci”. Uns exemples que demostren, al seu parer, “que la innovació disruptiva és un salt arriscat però que té molt més retorn. Demostren que es pot llançar-se a la piscina i que hi ha aigua”.

Les 10 empreses més disruptives de Catalunya aquest 2022 segons ACCIÓ són:

  • Flax & Kale: és una empresa d’alimentació innovadora que té el propòsit de ser un motor de canvi a través de l’alimentació sana, saborosa i sostenible. A més del creixement en el seu negoci principal, la restauració, gràcies al focus en l’R+D+i, la companyia ha fet el salt al gran consum aconseguint ser una marca omnicanal i multicategoria.
  • BMAT: sistema operatiu de la indústria musical que aplica la intel·ligència artificial i el Big Data per maximitzar el valor de la música i fer un just reconeixement i retribució als seus creadors.
  • GPAInnova: pime de base tecnològica que mitjançant projectes com GPASEABOTS combina tecnologies d’última generació per la inspecció i preservació de l’entorn marí.
  • Kave Home: gràcies a la tecnologia, la digitalització end-to-end de la cadena de valor i l’ús de nous materials, ha aconseguit transformar-se per complet creant un nou model empresarial oferint una gamma de mobiliari basada en la sostenibilitat i aprofitant els nous canals ecommerce .
  • Uriach: ha fet una gran transformació del seu negoci principal pivotant d’un model clàssic de la indústria farmacèutica cap al natural consumer healthcare, és a dir, productes altament innovadors basats en ingredients naturals i potenciats amb la ciència que enllacen amb la clara tendència internacional dels darrers anys cap als productes naturals i sostenibles així com la salut preventiva i holística de les persones.
  • ABLE Human Motion: amb l’objectiu que tothom es pugui moure i caminar han estat pioners en crear un exoesquelet robòtic de nova generació més lleuger i econòmic que els actuals a partir de tecnologies com la robòtica, el big data i el cloud.
  • AllRead Machine Learning: detectar, llegir i digitalitzar des de qualsevol càmera per garantir la traçabilitat de mercaderies ha estat el seu principal objectiu, a banda de reduir costos i emissions de CO2 i millorar la fiabilitat, la predictibilitat i la seguretat en les operacions.
  • Fregata Space: basat en imatges provinents de satèl·lits, l’empresa determina de manera instantània la qualitat de l’aire i de l’aigua en qualsevol lloc del planeta i en qualsevol moment.
  • Innovamat: startup que ha aconseguit desenvolupar un nou concepte per ensenyar les matemàtiques en un format més competencial, vivencial, manipulatiu i personalitzat ja present a 1.200 escoles.
  • Integra Therapeutics: amb el desenvolupament de la biotecnologia avançada i la genètica ha creat una plataforma d’escriptura de gens amb el propòsit de prevenir i curar malalties genètiques i oncològiques amb la inserció de fragments d’ADN al genoma.

El futur de les empreses disruptives

Segons dades d’ACCIÓ, les empreses disruptives preveuen obtenir uns majors impactes el 2022 que el conjunt d’empreses innovadores. Les previsions destaquen, en especial, l’increment de la facturació (el 78% de les empreses que fan innovació disruptiva asseguren que l’augmentaran), la creació de llocs de treball (30%), i els ingressos per llicències i royalties (18%):

dades-innovacio-disruptiva

Impactes esperats per al 2022 (% sobre el total d’empreses innovadores i disruptives) - FONT: Baròmetre de la innovació i la transformació digital i verda a Catalunya d’ACCIO

En aquest sentit, el director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà, ha assegurat que “anem avançant en l’impuls per aconseguir que més empreses passin de la innovació incremental a una innovació més disruptiva des que el 2019 es va iniciar el programa Catalonia Exponential, que és molt important per inspirar altres empreses i emprenedors a crear aquests models de negoci que transformaran el futur”. Així, amb aquest acte, ACCIÓ defensa com la innovació disruptiva i els atributs d’exponencialitat ajuden les empreses a fer front als canvis d’entorn i convertir les amenaces en oportunitats.

Exponential Day #4: disrupció i rebel·lia

Amb la quarta edició de l’Exponential Day, ACCIÓ ha volgut promoure el networking presencial i l’aproximació de les empreses a les tecnologies que són tendència del moment. Així, els assistents han pogut immergir-se a l’univers del metavers a través d’unes ulleres de realitat virtual i d’una sala immersiva, així com fer-se el seu propi avatar o el seu primer NFT.

L’acte també ha comptat amb la participació de Simone van Neerven, fundadora de reBella, una empresa dedicada a posar en valor el talent més innovador i rebel de les companyies, i amb la intervenció d’Aleix Valls, CEO i fundador de LiquiD i expert en transformació digital. Ambdós ponents han exposat les clau claus d’èxit de les empreses: van Neerven ha explicat la importància de tenir persones rebels dins una empresa que vulgui innovar, mentre que Valls ha donat a conèixer les claus per testar els models de negoci abans de llançar-los al mercat.

Clipping de una noticia publicada originalmente en: ACCIÓ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio