A Catalunya ja hi ha més de 3.609 empreses dedicades al sector audiovisual, una indústria que dona feina a unes 31.000 persones, tal i com indica un nou estudi d’ACCIÓ.
A ningú se li escapa que la indústria de l’audiovisual ha viscut una revolució durant els darrers anys empesa pel gran creixement d’un dels seus segments de negoci principals: l’entreteniment. La ficció en modalitat VOD (Vídeo On Demand), els videojocs, els esports i altres esdeveniments d’entreteniment són les categories que més creixen.
Una de les claus del creixement accelerat de la ficció es deu a l’augment del nombre de consumidors i de les plataformes que competeixen amb Netflix. En total, el sector de l’entreteniment ha gastat almenys 650 mil milions de dòlars en adquisicions i programació en els darrers cinc anys. Això implica que cada vegada es produeixin més sèries, pel·lícules i vídeojocs, generant una forta demanda de continguts i de serveis per crear-los i distribuir-los.
Catalunya no n’és cap excepció i, en total, ja hi ha més de 3.609 empreses del sector audiovisual, que sumen una facturació de 6.703 milions d’euros i ocupen unes 31.000 persones. Tot plegat, són dades sorgides de l’estudi L’audiovisual a Catalunya (document .PDF) d’ACCIÓ.
Aquestes xifres són el resultat de la suma dels tres grans segments de negoci del sector a Catalunya: l’entreteniment audiovisual (pel·lícules, sèries, documentals o vídeojocs); la comunicació i la publicitat i els mitjans de comunicació.
L’àmbit de l’entreteniment audiovisual és el que té una facturació agregada més alta, de més de 3.455 milions d’euros, i compte amb 12.119 treballadors en 1.214 empreses (el 34% del total). Aquestes xifres es deuen a la importància que té el subsector de la producció audiovisual que representa el 66% de la facturació total de l’àmbit.
Per la seva banda, el segment de la comunicació corporativa, la publicitat i els esdeveniments és el que suma més empreses: 2.168 companyies que facturen uns 2.650 milions d’euros. Per últim, el segment dels mitjans de comunicació és el que està format per menys empreses (227) i compte amb 4.604 treballadors.
Mirada internacional del sector audiovisual
En l’àmbit de la inversió estrangera, l’informe apunta que Catalunya ha captat gairebé 50 milions d’euros d’inversió estrangera el 2021 en el sector audiovisual, xifra que representa un augment interanual del 37% i el millor registre de la sèrie històrica.
Si aquesta inversió s’analitza en períodes més amplis, el volum d’inversió estrangera en els últims cinc anys (2017-2021) ha assolit gairebé els 170 milions d’euros -un 167% més que el quinquenni anterior- i la creació de 2.700 llocs de treball.
L’informe també recull algunes oportunitats de negoci internacional destacades en termes de vídeojocs, continguts digitals o en transformació digital. Així, destaquen països com Finlàndia, França, Itàlia o els Països Baixos, a Europa; els Estats Units, i Singapur, Corea del Sud o la Xina, a l’Àsia.
ISE, la fira audiovisual i de sistemes més gran del món
El congrés Integrated Systems Europe (ISE), referent del sector audiovisual, aterra per segon a any a Barcelona amb l’objectiu de seguir creixent en nombre d’empreses i rellevància social. L’ISE se celebra al recinte Gran Via de la Fira de Barcelona, entre el 10 i el 13 de maig, en un espai de cinc pavellons i 45.000 metres quadrats amb empreses provinents de 120 països.
Consulta totes les dades a l’informe L’audiovisual a Catalunya (document .PDF)
Esta noticia se publicó originalmente en: ACCIÓ
Esto también te puede interesar
Banda ancha en zonas rurales por 35 euros al mes vía satélite07th Jun 2023
El Gobierno aprueba Adenda para movilizar la totalidad de fondos europeos Next Generation07th Jun 2023
Els 'Premis DonaTIC 2023' arrenquen amb l'obertura de la convocatòria de la novena edició dels guard...07th Jun 2023
STARTUPS / Abierta una nueva convocatoria del programa de inmersión Desafía Tel Aviv hasta el 25 de ...07th Jun 2023
La inteligencia artificial, la sostenibilidad y el 'podcast' centrarán el Mercat Audiovisual de Cata...07th Jun 2023
Bruselas propone etiquetar todo el contenido generado por inteligencia artificial07th Jun 2023