La transformació digital dels Mossos d’Esquadra

La transformació digital de la Policia de la Generalitat, nou objectiu del concurs d’innovació TIC ‘SmartCatalonia Challenge’

La desena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori per incentivar pimes i startups a crear solucions TIC que donin resposta a les necessitats que plantegen municipis i entitats del país, ha arrencat avui amb la presentació dels reptes plantejats per la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra (PG-ME). La presentació, en format telemàtic, ha comptat amb les intervencions del director general d’Innovació i Economia Digital, Dani Marco, i del director general de la Policia de la Generalitat, Pere Ferrer.

En aquesta edició, el concurs se centra en la transformació digital dels Mossos d’Esquadra per millorar i optimitzar alguns aspectes dels seus àmbits competencials, i per aquest motiu s’ha comptat amb la col·laboració de la PG-ME a l’hora de definir i plantejar els 4 reptes susceptibles de ser resolts amb l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores:

  • Repte 1: Tractament massiu de les dades policials. L’objectiu d’aquest repte és millorar el sistema actual de tractament de dades policials mitjançant una solució capaç d’aglutinar i tractar les dades de diferents fonts d’informació en línia.
  • Repte 2: Millora de la gestió policial en dispositius d’ordre públic. L’objectiu d’aquest repte és trobar una solució tecnològica que optimitzi la gestió policial de l’ordre públic en manifestacions i grans mobilitzacions en qualsevol dels seus aspectes, com ara en el sistema de recompte de masses humanes mitjançant imatgeria aèria (helicòpters/drons) o terrestre i en el procés d’identificació de persones violentes.
  • Repte 3: Predicció de l’accidentalitat en les carreteres. L’objectiu d’aquest repte és incrementar la fiabilitat en la predicció de l’accidentalitat en les carreteres catalanes mitjançant una solució tecnològica capaç de pronosticar, segons les dades actuals del trànsit, quan es pot produir una col·lisió, de manera que es puguin preveure determinats tipus d’accidents, causes que el poden produir i vehicles que hi poden estar implicats.
  • Repte 4: Millora del sistema d’atenció a la ciutadania mitjançant l’ús d’eines d’intel·ligència artificial. En aquest repte, l’objectiu és incrementar l’eficiència de la PG-ME en la seva tasca preventiva i reactiva trobant una solució tecnològica que permeti recollir, integrar i processar dades d’interès per a la seguretat pública i també extreure’n conclusions de valor per tal de detectar patrons dinàmics i tendències de futur que permetin avançar-se a les demandes socials.

La presentació d’avui obre la fase competitiva de la desena edició de l’SmartCatalonia Challenge, durant la qual les pimes i startups tecnològiques participants hauran de dissenyar i proposar les solucions tecnològiques per donar resposta als reptes plantejats.

Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs i el límit per presentar les propostes és a finals del mes d’abril de 2022. A partir d’aleshores, un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran en directe a la final prevista per al mes de maig.

Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 20.000€ (15.000, 3.000 i 2.000€ respectivament) i la possibilitat de presentar la solució a l’Smart City Expo World Congress 2022. La solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de dur a terme una prova pilot amb la PG-ME.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio