L’impacte de la Intel·ligència Artificial passa per aliances que permetin avaluar conjuntament dades i informació
L’impacte de la Intel·ligència Artificial passa per aliances que permetin avaluar conjuntament dades i informació
La primera jornada del congrés AI & Big Data Congress ha destacat la rellevància de les dades en l‘àmbit empresarial i la importància de la Intel·ligència Artificial per poder accelerar el seu entenimentL’impacte de la Intel·ligència Artificial passa per la col·laboració entre empreses, universitats i ONGs, per tal d’avaluar conjuntament “les dades i la informació més ràpidament i per assolir els seus objectius”, ha destacat avui en la ponència inaugural de l’AI & Big Data Congress la vicepresidenta de Producte, Mercats internacionals i Globalització de Procore, Anna N. Schlegel, per a qui “les aliances que es basin en les dades trobades més ràpidament i els equips que donin la informació més creïble són els que guanyaran”.
D’acord amb Schlegel, reconeguda com la dona més influent del món en l’àmbit de la tecnologia per la revista Analytics Insight, les dades “són l’or de les empreses perquè ajuden a deduir per on anar i a on invertir” i tots els departaments en necessiten, així doncs, “la Intel·ligència Artificial és l’única manera per poder accelerar-ne la seva comprensió”.
“Qui pugui aixecar aquests equips àgils de dades, qui hi pugui tenir accés de manera automatitzada, podrà prendre les millors decisions, arribar al mercat més ràpidament, col·laborar en patents mundials i resoldre problemes més fàcilment”, ha remarcat.
La incorporació d’analítica de dades i la Intel·ligència Artificial “és una palanca de millora de la rendibilitat al permetre transformar la manera d’executar determinats processos i també ofereix a les empreses l’oportunitat de predir escenaris futurs i, per tant, anticipar-se a reptes o problemàtiques específiques”, ha afegit el director del congrés, Joan Mas, director del Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI), entitat que organitza l’esdeveniment, i de l’Àrea Digital del centre tecnològic Eurecat.
“Catalunya té les capacitats per liderar el desenvolupament i l’adopció de la intel·ligència artificial a Europa i està esdevenint un pol tecnològic mundial en intel·ligència artificial. Disposem d’un fort ecosistema d’universitats, centres d’innovació i empreses especialitzades que creix any rere any, atraient inversions internacionals i generant un elevat impacte econòmic al país”, ha afirmat el director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco.
Segons el comissionat d’Innovació Digital, Bústia Ètica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson, “cal fer servir el potencial que té la IA i el big data per impulsar una administració proactiva a l’hora de prestar serveis públics i de relacionar-se amb la ciutadania. Tanmateix caldrà fer-ho incorporant la dimensió ètica, la no-discriminació i la garantia de la privacitat i els drets digitals”.
D’acord amb el president d’Eurecat, Xavier Torra, “estem en un moment en què la Intel·ligència Artificial comença a ser útil per als processos de negoci i no són només les grans companyies les que veuen resultats. Podem parlar de petites i mitjanes empreses que estan incorporant la Intel·ligència Artificial en els seus processos productius, amb un retorn molt important en termes de competitivitat”.
Ètica i talent en Intel·ligència Artificial
La primera jornada de l’AI & Big Data Congress ha tractat sobre els principis ètics pels quals vetllar en aplicació de solucions d’Intel·ligència Artificial per part d’empreses i organitzacions, així com la IA i el seu potencial a l’hora de definir solucions per al bé comú. En la sessió, moderada per la directora del centre de Recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de l’IDEAI-UPC, Karina Gibert, hi han participat el comissionat d’Innovació Digital, Bústia Ètica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson; el director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC), Albert Sabater; el director de Recerca de l’Institute for Experiential AI de Northeastern University, Ricardo Baeza-Yates, i la directora de Relaciones Institucionals Corporate, External i Legal Affairs (CELA) de Microsoft Ibérica, Montse Pardo.
El congrés ha comptat també amb una ponència que ha analitzat les estratègies a seguir per a la captació i retenció del talent en Intel·ligència Artificial. Hi han participat el fundador d’AlwaysPeopleFirst Technologies, Xavi Escales; la cofundadora i codirectora de SokoTech, Mariona Cíller; el Head Analytics i AI Solution Leader d’Aggity, Javier Campelo, i l’ha presentat el Coordinador de l’estratègia d’IA de Catalunya (Catalonia.AI) al Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Daniel Santanach.
En l’àmbit de la salut i el benestar, experts de la Fundació TIC Salut Social, de SDG Group, d’everis, an NTT DATA Company, del Centre de Visió per Computador i AlGecko Technologies, i de l’Ajuntament de Barcelona han presentat diversos exemples de proves de concepte exitoses des d’una perspectiva sectorial. És el cas de l’eina presentada pel manager d’Advanced Analytics de SDG Group, Jordi Escayola, basada en Intel·ligència Artificial que mitjançant l’ús de la càmera d’un smartphone pot generar indicadors de l’estat general de salut i benestar de les persones així com proporcionar informació als centres de salut que disposin de pacients amb aquest dispositiu (GDPR compliance).
Emmarcat dins de l’estratègia Catalonia.AI de la Generalitat de Catalunya i coordinat per Eurecat, el CIDAI és una iniciativa publicoprivada que compta amb la Generalitat de Catalunya a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; l’Ajuntament de Barcelona; el Barcelona Supercomputing Center; el Centre de Visió per Computador; everis, an NTT DATA Company; la Fundació i2CAT; Microsoft; SDG Group; l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i Eurecat.
El CIDAI promou la generació, validació i transferència de tecnologies d’Intel·ligència Artificial fiable d’alt valor afegit per fomentar l’adopció i la innovació tecnològica en els sectors estratègics del país i les seves empreses i institucions, així com la disseminació d’aquestes tecnologies i bones pràctiques a la societat en general.
L’AI & Big Data Congress és un esdeveniment organitzat des del CIDAI i coordinat per Eurecat i compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, SDG Group, Microsoft, everis, an NTT DATA Company, i CaixaBank.
Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.
Sobre el CIDAI
El CIDAI promou la transferència de coneixement i la realització de projectes conjunts entre entitats generadores de coneixement (universitats, centres de recerca i innovació), empreses proveïdores de tecnologia i serveis, i empreses i institucions usuàries demandants de solucions innovadores en intel·ligència artificial aplicada. Els socis promotors del CIDAI són la Generalitat de Catalunya; l’Ajuntament de Barcelona; el Barcelona Supercomputing Center; el Centre de Visió per Computador; everis, an NTT DATA Company; la Fundació i2CAT; Microsoft; SDG Group, IDEAI-UPC i Eurecat, que n’és el coordinador. Més informació a www.cidai.eu
Esto también te puede interesar
INCREÍBLE !! "Vision Pro" las esperadas gafas de realidad aumentada de Apple06th Jun 2023
La inteligencia artificial gana presencia en el día a día de las pymes06th Jun 2023
L’empresa catalana Sonicat Systems desenvolupa un microscopi digital amb intel·ligència artificial q...06th Jun 2023
Catalunya participa en dos projectes europeus en l’àmbit de la sostenibilitat amb un pressupost de 3...06th Jun 2023
Seleccionadas las 12 empresas participantes en MWC Shanghái para explorar y abrir contactos en el me...03rd Jun 2023
España impulsa el 6G con 48,8 millones de euros.02nd Jun 2023