La Llei d’Igualtat no s’està complint a Catalunya i t’expliquem per què

El progrés en una societat democràtica no només té dimensions econòmiques sinó també socials, una de les quals és la igualtat entre homes i dones. Avui dia l’accés de les dones al poder continua sent un fenomen poc usual, i fins i tot quan això passa, a vegades les dones que ostenten aquest poder han de patir situacions de desaire, menyspreu i humiliació. A la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ja li ha passat dos cops en menys d’un any: en una recepció amb el president de Turquia  i, més recentment, en una trobada amb el ministre d’Exteriors d’Uganda.

El món de l’empresa no està exempt d’aquestes relacions de poder que sovint posen la dona en un segon pla. De fet, si agafem la llista de les empreses de l’Ibex, trobarem que només 3 estan encapçalades per dones: Patricia Botín (Banco Santander), Marta Ortega (Inditex) i María Dolores Dancausa (Bankinter). No obstant això, per tenir una fotografia fidedigna de la situació de la dona a l’empresa hem d’obrir el pla.

Dues lleis regulen a l’Estat espanyol l’accés de dones a càrrecs de responsabilitat a les empreses: la Llei d’Igualtat del 2007 i el Reial Decret-Llei 6/2019, que estableixen que “les societats obligades a presentar comptes de pèrdues i guanys no abreujats procuraran incloure en el seu Consell d’Administració un nombre de dones que permeti assolir una presència equilibrada de dones i homes (40-60%).”

Perquè no és el mateix la teoria que la pràctica, i perquè aquest “procuraran” convida més a la bona fe que no pas a l’imperatiu legal, l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Barcelona ha elaborat un estudi on xifra el grau de compliment d’aquestes dues normes al teixit empresarial català. En concret, per a l’elaboració de l’estudi s’han analitzat 188.975 societats amb seu social a Catalunya.

La Llei d’Igualtat no ha tingut l’impacte esperat

Es calcula que a Catalunya unes 2.657 societats catalanes estan subjectes a l’apartat de la Llei d’Igualtat que estableix una presència equilibrada entre homes i dones (40%-60%) als seus Consells d’Administració. Segons l’estudi de l’ODEE, 15 anys després de l’aprovació de la Llei només el 12% de les empreses compleixen amb aquesta paritat i compten amb un 40% de dones als seus Consells. De fet, les dades indiquen que aquest percentatge s’ha mantingut estancat des del 2015….

(Clip 300 palabras)
Lee la noticia completa original en LA CAMBRA


BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio