La Intel·ligència Artificial obre la porta a noves maneres de generar i gaudir dels continguts i experiències en els àmbits cultural i turístic
El ‘Llibre blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a les indústries culturals i basades en l’experiència’ apunta al paper destacat que poden tenir els festivals i altres activitats culturals, les experiències turístiques o els esdeveniment esportius com a entorns de proves de projectes tractors per a la introducció d’IA en el sector, així com a la innovació publicoprivada i a la formació de talent, en un context on es preveu que l’aplicació d’aquesta tecnologia obri la porta a maneres diferents de generar o gaudir de nous continguts, formats i experiències.
El document, que acaba de presentar a Barcelona el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI), recull una llista de recomanacions per contribuir a donar resposta als reptes del sector a Catalunya i a accelerar l’adopció de la Intel·ligència Artificial.
“A Catalunya tenim un entorn propici per destacar en el desenvolupament de solucions tecnològiques d’Intel·ligència Artificial al sector de les Indústries Culturals i basades en l’Experiència. Comptem amb un ecosistema fort de centres de recerca i empreses especialitzades en IA i un gran teixit d’empreses i entitats del sector cultural. Si els ajuntem, podem generar projectes innovadors que ajudin a la transformació digital del sector”, afirma el director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Dani Marco.
“Aquest llibre ens serà molt útil per veure cap a on hem d’anar, com hem de treballar, com ho hem d’explicar i quines línies s’han de posar en marxa”, destaca la directora general d’Innovació i Cultura Digital en el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Marisol López, qui posa en relleu que la connexió entre els àmbits cultural i tecnològic produeix “una mena d’efecte transformador” i “ampliador d’universos” que “és realment interessant”.
“Des del Clúster audiovisual de Catalunya, pensem que el creixement i consolidació de la indústria audiovisual catalana es podrà donar si adoptem les noves tecnologies. La intel·ligència artificial és una tecnologia clau en aquesta estratègia perquè ens ajuda a ser més eficients i, per tant, més competitius i perquè ens permet conèixer millor els nostres públics”, apunta el director general de Grupo Lavinia i president del Clúster Audiovisual de Catalunya, Miquel Rutllant.
Com s’ha destacat en la taula rodona de presentació del llibre blanc, “Catalunya ha estat i és referència internacional per la seva creativitat en obres culturals i experiències turístiques. De cara al segle XXI, i per consolidar aquesta posició al món, té el repte d’arriscar i d’invertir en el desenvolupament de les noves tecnologies destinades a crear, produir, distribuir, consumir i conèixer els continguts culturals i altres productes d’experiència”, afirma l’especialista en cultura i turisme del Departament de Consultoria d’Eurecat, Xavier Cubeles.
En paraules del director del CIDAI i de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas, «el CIDAI, en la seva missió d’apropar la innovació tecnològica en IA i dades als diferents àmbits de l’economia catalana, gràcies a l’elaboració d’aquest llibre blanc ha reunit, per primera vegada, empreses de les indústries creatives i de l’experiència, administració i tecnòlegs per abordar els reptes de futur que la IA planteja a aquest sector«.
L’abast de l’estudi “s’ha focalitzat en les activitats de generació, distribució i consum de continguts i experiències, com també en l’anàlisi i extracció d’informació. Per a cada una d’aquestes activitats, hem identificat projectes de referència en el sector de les ICbE i avantatges de fer servir les tecnologies de les dades i la IA per millorar la proposta de valor de les organitzacions del sector”, afirma el gerent del CIDAI, Marco Orellana, per a qui, actualment, “si volem ser competitius, ja no ens hem de preguntar com la IA ens pot ajudar, sinó en què estem fent servir la IA i com podem tenir millor rendiment d’aquestes tecnologies”.
El document detecta la necessitat d’impulsar la creació d’una taula sectorial de les indústries culturals i basades en l’experiència, per tal que el sector pugui aplicar les millores recomanades pels experts que conformen el laboratori d’idees que han participat en l’elaboració de l’estudi i beneficiar-se de les oportunitats que podria obtenir de la Intel·ligència Artificial en matèria de generació de continguts i noves experiències i de la seva distribució i consum, així com pel que fa a l’anàlisi i extracció d’informació de les dades disponibles, garantint la seva anonimització.
Entre les recomanacions per a l’adopció de la Intel·ligència Artificial que tindrien un major impacte per a l’ecosistema català de les indústries culturals i basades en l’experiència destaca que el sector públic actuï com a facilitador per afavorir la innovació publicoprivada mitjançant accions que promoguin el desenvolupament de noves iniciatives i l’accés a finançament. Alhora, es fa èmfasi en la necessitat que tant empreses com organismes del sector defineixin estratègies concretes en Intel·ligència Artificial i que es capti i formi talent en matèria tecnològica i amb habilitats híbrides tecnològiques-humanístiques.
A més, es recomana facilitar la creació de projectes tractors aprofitant els esdeveniments que s’organitzin al territori com per exemple festivals o actes esportius, perquè esdevinguin entorns de proves en els quals abordar els reptes de l’aplicació de la IA en el sector, com la fragmentació de les dades i la seva interoperabilitat o la propietat intel·lectual.
El sector de les indústries culturals i basades en l’experiència a Catalunya
Prenent com a referència les xifres de l’any 2018, l’àmbit de la cultura a Catalunya inclou un total de 39.558 empreses i 112.567 treballadors, amb un volum de negoci anual de 12.442 milions d’euros i amb un valor afegit brut de 4.670 milions d’euros, xifres que representen un 5,1 per cent del PIB català i un 3 per cent de l’ocupació.
A aquestes xifres caldria sumar-hi les activitats vinculades a l’experiència del turisme, un sector que, prenent també com a referència les dades de l’any 2018, inclou 91.678 empreses, amb una ocupació de 402.700 persones i un volum de negoci total de 27.006 milions d’euros, que representa un 11 per cent del PIB català del 2018.
El CIDAI està coordinat per Eurecat, i està format pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el BSC, el CVC, i2CAT, l’IDEAI-UPC i les empreses NTT DATA, Microsoft, SDG Group i SAP.
Clipping de una noticia publicada originalmente en: SMART CATALONIA
Esto también te puede interesar
Ahora ChatGPT puede oír, ver y responder como un humano26th Sep 2023
25 años de Google: Curiosidades e hitos del buscador más usado26th Sep 2023
El Ministerio de Ciencia e Innovación destina 30 millones de euros a proyectos de Prueba de Concepto...26th Sep 2023
La inteligencia artificial, el hilo conductor de la nueva exposición del CCCB26th Sep 2023
Por qué muchos todavía dicen que el negocio multimillonario de los influencers no es un "trabajo ser...26th Sep 2023
Cerdanyola del Vallés / El mayor centro de datos modular de España25th Sep 2023