La incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea (ESA) a Catalunya obre la convocatòria al talent emprenedor

El programa impulsat per la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia NewSpace, la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) i el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) permetrà incubar fins a 18 empreses en tres anys.

El centre d’incubació d’empreses de l’Agència Espacial Europea a Barcelona (ESA BIC Barcelona) ha donat el tret de sortida a la seva activitat, amb la convocatòria per seleccionar les empreses que acollirà el programa impulsat pel Departament d’Empresa i Treball en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) i el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT). Les empreses que vulguin optar-hi poden presentar les sol·licituds a través del web esabicbarcelona.pmt.es fins al 28 de març.

Ubicat a l’edifici RDIT del Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels, dins del Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT), el centre d’incubació ESA BIC Barcelona va tornar a ser seleccionat l’abril del 2022 com una de les incubadores que l’Agència Espacial Europea (ESA) promou en parcs científics i tecnològics de diferents territoris de la Unió Europea, per accelerar startups que basin el seu negoci en l’ús innovador de tecnologies o infraestructures de l’espai.

El programa d’incubació impulsat per la Generalitat de Catalunya, la UPC i el PMT té per objectiu fomentar la creació d’startups innovadores relacionades amb l’espai per contribuir a la promoció del sector aeroespacial de Catalunya i permetrà incubar 18 empreses des d’aquest any fins al 2025. Compta amb un pressupost total d’1,8 milions d’euros -la tercera part dels quals (600.000 euros) aportats per la Generalitat- i amb el suport d’altres institucions del territori: l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona (a través de Barcelona Activa).

Els requisits per aplicar a la convocatòria són, d’una banda, ser una empresa de nova creació o haver estat constituïda fa menys de 5 anys i estar establerta a Catalunya (o tenir-hi una delegació). D’altra banda, l’startup sol·licitant ha de tenir una forta connexió amb l’espai: la idea de negoci ha d’estar basada en tecnologia espacial o utilitzar sistemes espacials en mercats no espacials, o bé tenir com a objectiu convertir-se en proveïdora del sector espacial.

Beneficis del programa d’incubació

Les empreses seleccionades per formar part de l’ESA-BIC Barcelona rebran un incentiu de 50.000 euros finançats al 50% entre l’ESA i la Generalitat; tindran accés al coneixement tècnic i científic de l’equip de l’ESA i de la UPC, i podran ocupar una superfície a l’edifici RDIT de fins a 1.000 m², distribuïts en zones comuns, espais de coworking i altres mòduls.

A més, es podran beneficiar del programa d’activitats de mentoria, formació i assessorament tècnic i comercial dissenyat per la UPC amb el suport de Barcelona Activa i l’AMB, que inclou coaching d’empresa i assessorament tècnic, de propietat intel·lectual i legal per un període màxim de 2 anys.

Altres avantatges de formar part del programa d’incubació de l’ESA BIC Barcelona són les connexions amb l’ecosistema innovador de la UPC i l’ecosistema NewSpace de Catalunya, a més de la possibilitat d’assistir a fires i esdeveniments del sector aeroespacial i de formar part de la comunitat ESA BIC, constituïda per més de 25 centres d’incubació situats als Països Baixos, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Bèlgica, França, Suïssa, Irlanda, Estònia, Finlàndia, Hongria, Noruega, Dinamarca, Grècia i Luxemburg.

La connexió que tindran les noves empreses a l’ecosistema de coneixement de la Universitat els aportarà un valor afegit, ja que la UPC lidera a Catalunya la formació i la recerca en ciències i tecnologies de l’espai, disposa de laboratoris capdavanters com el Drone Lab (ubicat al mateix Campus) i el NanoSat Lab, que ha contribuït amb la seva expertesa a definir l’Estratègia NewSpace de Catalunya. Així mateix, la UPC manté una estreta connexió amb la indústria del sector i ha contribuït al naixement de noves empreses de base tecnològica en l’àmbit de l’espai, algunes d’elles instal·lades actualmente al Campus del Baix Llobregat.

Sobre l’Estratègia NewSpace de Catalunya

L’impuls de la iniciativa ESA BIC Barcelona per part del Departament d’Empresa i Treball s’inscriu en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, aprovada pel Govern de la Generalitat l’octubre de 2020 per desplegar un programa d’actuacions específiques amb l’objectiu d’enfortir l’ecosistema del NewSpace català, liderar la generació de coneixement en aquest àmbit i fomentar la seva aplicació social i empresarial.

Amb la reactivació de l’ESA BIC Barcelona, l’Estratègia NewSpace ja compta amb dos instruments per a l’impuls de l’ecosistema català en l’àmbit de la nova economia de l’espai: aquesta incubadora per promoure l’emprenedoria en el sector, i la comunitat NewSpace de la Digital Catalan Alliance (DCA-NewSpace) per reforçar les possibilitats de networking de l’ecosistema i el seu accés a productes i serveis.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio