La Generalitat destina 3,5 milions d’euros per l’impuls de projectes de transformació de models de negoci i valor compartit

Ho ha anunciat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, en el marc de la primera edició del Clusters Day, una jornada de debat destinada a fomentar el valor compartit com a central als models de negoci

  • Els ajuts compten amb un vessant grupal liderada pels clústers i una individual per explotar noves oportunitats de negoci
  • Els ajuts individuals són de fins a un màxim de 30.000€ per empresa, destinats a companyies que creïn noves oportunitats de negoci, ja sigui iniciant una activitat no habitual, com potenciant una activitat ja existent que constitueixi una nova línia de negoci

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- destinarà 3,5 milions d’euros a prioritzar projectes de transformació del model de negoci i de valor compartit. A banda dels ajuts a iniciatives grupals de reforç de la competitivitat liderades pels clústers, s’impulsa un instrument de suport individual per a Noves Oportunitats de Negoci.

Aquests ajuts individuals, de fins a 30.000€ per empresa i amb una subvenció màxima del 75% del projecte, aniran destinats a companyies que iniciïn una activitat no habitual per a l’empresa, o bé que potenciïn una activitat ja existent que pugui constituir, en el futur, una línia de negoci important.

Aquesta oportunitat de negoci pot ser, entre d’altres, la diversificació sectorial, la integració amb canals de distribució, la creació d’una nova gamma de productes de major valor afegit, o bé l’accés a mercats d’altres sectors d’activitat. A més, es tindrà en compte la capacitat empresarial de generar valor compartit, és a dir, d’incorporar en la nova estratègia empresarial criteris socials i mediambientals als estrictament de rendibilitat econòmica.

Respecte la línia d’ajuts a projectes grupals, s’adreça als membres del programa Catalunya Clústers, tant clústers com les empreses que en formen part, amb l’objectiu d’impulsar projectes transformadors alineats amb els reptes estratègics, especialment, en l’àmbit de la innovació col·laborativa, el talent, les aliances internacionals i d’altres de reforç competitiu.

Aquesta línia d’ajuts l’ha anunciada avui el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, en el marc de la primera edició del Clusters Day, una jornada de debat organitzada per ACCIÓ i destinada a impulsar el valor compartit com a model de negoci. Segons Castellanos, “si abans de la pandèmia ja era necessari ajudar a les empreses en els seus processos de transformació i adaptació a les noves realitats, en el context actual de post pandèmia, a més, és urgent”.

La sessió ha tingut com a objectiu conscienciar el teixit empresarial català de la importància d’incorporar criteris socials i mediambientals a les seves línies de negoci. En aquest sentit, Castellanos ha destacat que “a Catalunya, som pioners a escala mundial en fer que els clústers siguin generadors d’iniciatives de valor compartit per tal de conscienciar les empreses de la importància d’executar projectes amb un impacte social i ambiental, a més de l’econòmic”.

Valor compartit

En aquesta primera edició del Clusters Day hi han participat unes 500 empreses catalanes que han pogut escoltar de primera mà les experiències de les companyies Original BuffGrup Enplater i Sorigué, que ja han aplicat iniciatives relacionades amb el valor compartit en el seu model de negoci.

El valor compartit permet que a través del model de negoci una empresa no només satisfaci les necessitats dels seus clients sinó també de la societat. L’eina de referència internacional que acredita l’acompliment d’aquests criteris és el certificat BCorp; actualment, a Catalunya hi ha 40 empreses que ja tenen aquest certificat, un centenar a l’Estat Espanyol i 4.000 a tot el món. En aquest sentit, la sessió ha comptat amb la intervenció de Jay Cohen, cofundador de BCorp, i de Nicholas Allen, Traceability Manager de l’empresa Patagonia, una de les empreses referents mundials en iniciatives basades en el valor compartit.

La Generalitat, a través d’ACCIÓ, impulsa la incorporació del valor compartit en els models de negoci empresarials a través del Programa Catalunya Clústers. Actualment, 24 clústers estan acreditats per aquest programa, agrupant un total de 2.300 empreses amb una facturació agregada de 69.000M€.

Noticia publicada originalmente en: ACCIÓ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll al inicio