La cultura digital pot ser la pròxima ‘marca Barcelona’?

Un ecosistema madur, 30 anys d’experiència, congressos com l’ISEA i projectes immersius per a grans públics posicionen el país a escala mundial

En director de l’Ideal, Jordi Sellas, acaba de tornar de Tel Aviv, on ha inaugurat una nova versió de l’exposició de Frida Kahlo que es va estrenar a Barcelona. També hi han obert un espai immersiu bessó del català, amb una empresa local. Al març van inaugurar-ne un a Madrid i a la tardor ho faran a Dubai. L’experiència immersiva de Frida Kahlo, íntegrament dissenyada per estudis catalans, a més es pot veure a Porto, Brussel·les, Mont-real, Phoenix i Puerto Rico. Aquesta setmana se celebra a Catalunya (del 10 al 16 de juny) un dels grans simposis internacionals sobre art electrònic, l’ISEA, amb cinquanta activitats, que ha de servir per estructurar i dinamitzar un sector que se sent madur per jugar a primera divisió. I quan acabi l’ISEA, començarà el Sónar, el gran festival que uneix música i tecnologia, i que el 2019 va atreure 126.000 persones . El moment de rellevància i maduresa del sector de les arts digitals planteja un repte a Barcelona i al país: ¿podríem assolir un lideratge internacional?

«Barcelona i la seva àrea metropolitana tenen el potencial de convertir-se en un referent mundial», respon Eva Sòria, directora d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’Ajuntament de Barcelona. «Barcelona té les condicions ideals per posicionar-se en aquest àmbit perquè té un ecosistema variat, ric, multidisciplinari i complementari», defensa el professor de la UOC Pau Alsina, que impulsa l’ISEA i també l’associació HacTe, que vol aglutinar tots els agents al voltant de l’hexàgon art-disseny-ciència-tecnologia-societat.

«L’art digital ja no és una cosa estranya, simplement és art que s’expressa en formats, llenguatges i canals que no existien fa trenta anys», diuen Ricard Robles i Antònia Folguera des del Sónar. Es tracta d’uns canals que avui són del tot corrents: la majoria tenim telèfon o ordinador. L’accés a internet és assequible, i el llenguatge audiovisual, quotidià. «La qüestió és no tenir por. No cal saber la tecnologia que hi ha darrere els NFT o la immersivitat, senzillament pots disfrutar-ho. Del metavers encara se n’ha de trobar el veritable ús que millori l’experiència humana real, però, quan existeixi, el que en un primer moment podia semblar disruptiu ho assumirem de forma natural», assegura Marisol López, responsable de la nova direcció general d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat. …

(Clip 300 palabras)
Lee la noticia completa original en ARA BALEARS


BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio