Més d’una seixantena de persones, entre elles un membre del Ple de la Cambra de Barcelona, haurien estat víctimes d’espionatge mitjançant el programa Pegasus.
Arran de la trama d’espionatge amb el software Pegasus a líders polítics, activistes i juristes de Catalunya feta pública pel centre d’investigació canadenc Citizen Lab i el possible “nexe amb les autoritats espanyoles” que apunta el seu informe, la Cambra de Comerç de Barcelona exigeix explicacions públiques i immediates a l’Estat per aquest escàndol que atempta contra els drets fonamentals i la pertinent depuració de responsabilitats.
L’informe de Citizen Lab afirma que més d’una seixantena de persones entre els anys 2017 i 2020 han estat objectiu o infectats per Pegasus, un sofisticat programa espia desenvolupat a Israel que permet accedir en remot als arxius privats dels dispositius mòbils i controlar-ne funcions com la càmera i el micròfon. Entre els noms publicats per la institució figura també un membre del Ple de la Cambra de Barcelona, al qui la corporació manifesta el seu suport davant d’aquest fet intolerable.
L’empresa desenvolupadora de Pegasus detalla a la seva pàgina web que els seus serveis són d’ús exclusiu d’organismes governamentals d’intel·ligència per a la lluita contra el terrorisme i el crim. Atès el perfil dels afectats/es per aquesta trama, ens podríem trobar davant d’un cas completament il·lícit i injustificat d’ús d’aquest programa que representa a més a més una greu violació de drets.
Tot i que Citizen Lab no atribueix de manera concloent l’espionatge a una entitat concreta, el seu informe subratlla que existeixen “forts indicis circumstancials que suggereixen un nexe amb les autoritats espanyoles”. En aquest sentit, cal una investigació exhaustiva per esbrinar l’origen de l’espionatge a empresàries i empresaris, líders polítics, activistes i juristes de Catalunya, ja que es tracta d’un atac sense precedents contra els drets fonamentals que no pot quedar impune.
Esta noticia se publicó originalmente en: CAMBRA
Esto también te puede interesar
Consumir contenido digital a doble velocidad: una tendencia con riesgos para la memoria y la atenció...30th Sep 2023
El 22@ en crisis: Casi la mitad de las oficinas están vacías29th Sep 2023
El primer chat basado en IA generativa en catalán entra en fase de pruebas29th Sep 2023
España avanza a paso firme en materia de conectividad y digitalización en Europa29th Sep 2023
La IA sorprende / Cómo esconder texto dentro de imágenes29th Sep 2023
¿Usar IA nos hace perezosos?29th Sep 2023