Jordi Puigneró: “El sector digital és el nou ascensor social de Catalunya”

La pandèmia ha trencat definitivament les barreres de la digitalització, si és que en quedava alguna?
En només un any, la pandèmia ha canviat radicalment la importància i la percepció de la digitalització. En només un any, hem avançat cinc anys en la transformació digital de l’economia i la societat catalana. Per sort, el govern de Catalunya ja havia fet els deures i la pandèmia ha arribat en un moment madur en la digitalització del país. Hem estat, per exemple, l’única administració que prèviament ja havia legislat el teletreball com una forma de treballar del segle XXI.

Hi ha sectors que s’han enfortit arran de la pandèmia.
Hem vist com el sector digital s’ha convertit en el principal motor de creació d’ocupació de Catalunya. En el darrer any, tot i la pandèmia, el sector TIC ha creat 15.000 nous llocs de treball, el que suposa un increment del 13% i ja suposa el 10% del PIB del conjunt de l’economia catalana. M’agrada dir que el sector digital és el nou ascensor social de Catalunya. Podem dir, sens dubte, que hi ha hagut un punt d’inflexió en la digitalització del país, s’han trencat moltes barreres psicològiques i això hem de ser capaços d’aprofitar-ho per construir un futur d’oportunitats pel conjunt del país.

Amb l’adquisició del passaport Covid s’ha posat en relleu les dificultats que està tenint una part de la societat, especialment la gent gran. Creu que l’escletxa digital és més palpable que mai o que s’està minimitzant?
Aquest procés de digitalització accelerat ens ha fet més palès que mai la necessitat de tenir més cura amb els col·lectius més sensibles en els àmbits social, econòmic i territorial. Un dels eixos des de Vicepresidència, justament, és la capacitació digital de la nostra ciutadania.

“La connectivitat és el nou dret social del segle XXI i l’arribada de la fibra òptica a tots els racons del país ha d’esdevenir una gran eina per combatre el despoblament i la desigualtat urbana”

Quina és l’estratègia a seguir des del govern perquè la capacitació digital dels catalans sigui efectiva?
L’objectiu és combatre la bretxa digital i apostar per una ciutadania apoderada, capacitada i formada en habilitats digitals activant programes de formació per als col·lectius sense competències digitals i facilitar l’accés als serveis digitals a tothom. Hem analitzat que avui l’edat genera un gap digital, especialment a partir de la franja 55-65 anys. Les generacions més grans són les que estableixen menys relacions amb la tecnologia i, per tant, menys apropiació i aprofitament d’aquesta. Estem treballant un programa en l’àmbit de la capacitació en aquells col·lectius que més ho necessiten i entre ells la gent gran.

Una de les apostes del govern és la fibra òptica. Com s’està desplegant el Pla Estratègic d’Infraestructures Digitals, en quina fase es troba?
Des de la Vicepresidència hem fet una aposta per desplegar les infraestructures digitals arreu del país, hem invertit més que mai connectant totes les capitals de comarca amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat i donant cobertura al 91% de la població del país i hem assumit el compromís d’arribar a tots els municipis de Catalunya el 2023. La connectivitat és el nou dret social del segle XXI i l’arribada de la fibra òptica a tots els racons del país ha d’esdevenir una gran eina per combatre el despoblament i la desigualtat urbana, arrelar persones i activitats al territori i afavorir un desenvolupament econòmic i social més homogeni i equilibrat.

L’altra aposta inclosa en aquest pla és la tecnologia 5G.
Pel que fa a la tecnologia 5G, el Govern va aprovar l’Estratègia 5G de Catalunya per…

Sigue leyendo la noticia original en: espai.media

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio