Intel farà els superordinadors del futur a Barcelona

El projecte neix gràcies a un acord amb el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona i suposarà 300 nous llocs de treball qualificat i una inversió de 400 milions d’euros

Crear un bessó digital de la Terra de gran precisió per explorar l’impacte del canvi climàtic; o un doble digital del cos humà per prevenir i tractar malalties com el càncer; o saber cap a on va l’univers, si es continuarà expandint o es contraurà en el futur; tot això serà possible aviat gràcies als nous superordinadors d’alt rendiment que es faran a Barcelona.

Seran mil cops més ràpids que els més potents que hi ha ara i es dissenyaran en un nou laboratori que impulsaran, de forma conjunta, el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona (BSC-CNS) i l’empresa nord-americana Intel.

Una col·laboració que farà que Europa sigui autònoma en la creació de microprocessadors o xips d’alt rendiment, tant per a consum propi com per exportar-los a nivell mundial. Ara per ara, les empreses europees depenen sobretot dels xips dissenyats i comercialitzats als Estats Units, que es fabriquen en països com Taiwan, Corea del Sud o la Xina.

Es calcula que el nou laboratori, que s’ubicarà al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya, on també hi ha les instal·lacions del BSC-CNS, crearà 300 nous llocs de treball altament qualificats.

El cor de dispositius estratègics

Els xips que es preveu dissenyar a Barcelona són el cor de dispositius estratègics per a cadenes de valor industrials i estan presents en tota mena d’aparells i sectors, des de mòbils a cotxes autònoms o aplicacions d’intel·ligència artificial, inclosos equipaments hospitalaris o supercomputadors com el MareNostrum.

Aquests xips contenen les instruccions bàsiques per al funcionament de tota mena de dispositius electrònics amb capacitat de càlcul i es preveu que atreguin inversions de tot el món i ajudin a crear noves empreses i llocs de treball.

Es dissenyaran amb una tecnologia basada en hardware obert del tipus RISC-V, uns microprocessadors que s’incorporaran als futurs superordinadors zettascale, els que trencaran la barrera de les 1021 operacions per segon. Això permetrà resoldre problemes que la tecnologia actual encara no pot afrontar….

(Clip 300 palabras)
Lee la noticia completa original en TV3


BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio