Innovació digital per construir el futur de Barcelona

Volem un futur digital integrador. Més ètic, més col·laboratiu, més transparent. Per a tothom.

Descobreix aquí com estem construiïnt el futur de Barcelona amb els projectes que presentem a l’Smart City Expo 2021:

 

DIGITALITZACIÓ DE PROCESSOS

01 Barcelona a la Butxaca

L’aplicació mòbil que ofereix els principals serveis mòbils municipals per a la ciutadania en un sol punt d’accés. Ofereix informació d’actualitat, serveis, tràmits, tota l’agenda de la ciutat, accés a la resta d’apps i la possibilitat de comunicar incidències amb l’enviament d’imatges.

02 L’OAC et truca

El nou servei municipal que permet a la ciutadania ser atesa per trucada o videotrucada per rebre assessorament i fer tràmits municipals.

03 Portal Barcelona Dades

Portal que agrega, en un únic lloc web, les dades municipals, les eines per la seva anàlisi i les informacions que se’n deriven, facilitant la seva difusió i reutilització, per ajudar en la presa de decisions basades en l’evidència.

04  Pressupostos participatius

Procés de participació a partir del qual els veïns i veïnes de Barcelona poden definir, prioritzar, votar i escollir projectes d’inversió que l’Ajuntament executarà a cada districte.

05 Les meves ajudes

Simulador dissenyat perquè qualsevol persona pugui conèixer les ajudes socials a què té dret, independentment de l’Administració que les gestiona. Funciona de manera anònima, i indica quines ajudes es poden sol·licitar i l’import estimat, i enllaça amb els tràmits per demanar-les.

06 Notificació electrònica

Forma de comunicació en línia entre l’Administració i les empreses, les entitats jurídiques i la ciutadania, fent disponibles les notificacions  per correu i  en una plataforma digital en comptes de rebre-les en paper. Per a les empreses i les entitats jurídiques, l’ús de la notificació electrònica és obligatori; per a la ciutadania, és voluntari.

07 Automatització de processos a través de la robòtica (RPA)

Automatitzem tasques manuals i repetitives del procediment administratiu per augmentar la productivitat. En definitiva, millorem la qualitat dels serveis per potenciar la digitalització dels procediments.

 

INICIATIVES I APLICACIONS PER A LA VIDA QUOTIDIANA DE LA CIUTADANIA

08 Smou 
L’app de mobilitat personal i compartida que integra el Bicing, els aparcaments municipals, la xarxa de recàrrega per a vehicles elèctrics, els parquímetres i els operadors de motos i bicis compartides de Barcelona.

09 Bicing

Un referent mundial per la seva oferta i qualitat del servei, pioner en la implantació de millores per la mobilitat sostenible, elèctrica i compartida.

10 Endolla

La xarxa pública de recàrrega de vehicles elèctrics més gran de l’Estat, amb 600 punts repartits per tota la ciutat. Arribarà als 3.300 punts l’any 2024.

11 BCNMarket

La botiga online dels comerços i la restauració de Barcelona que permet comprar via Internet als establiments presencials de la ciutat.

12 Compra online als Mercats Municipals

Implantació d’un canal comú de compra online i a distància als 43 mercats de Barcelona, que inclou la possibilitat de rebre la comanda a casa o recollir-la als armariets per a producte sec o refrigerat fora de l’horari d’obertura al públic.

13 Armariets refrigerats als Mercats Municipals per a la recollida de la compra

El nou marketplace dels Mercats de Barcelona es complementarà amb la xarxa de punts de recollida àgil de la compra, un servei d’armariets per a producte sec i refrigerat on es podran recollir les comandes, fins i tot fora de l’horari d’obertura al públic.

14 Drons per a l’estimació d’aforament a les platges

Estimació de l’aforament de persones a les platges de Barcelona mitjançant l’ús de drons i tècniques d’intel·ligència artificial (IA) per raons de seguretat pública en el context de la Covid-19.

15 App Check Barcelona

La primera app a Europa que ajuda a planificar les visites a monuments i llocs d’interès, oferint informació en temps real sobre aforaments, mobilitat i protocols sanitaris.

16 ARI: Assistent Robòtic Intel·ligent (vídeo)

Robots de companyia i assistència amb capacitats digitals, d’interconnexió i d’integració de tots els dispositius que es poden instal·lar en l’entorn d’una persona gran o dependent. Un sistema de teleassistència avançada amb mobilitat i elements d’intel·ligència artificial configurables.

17 VinclesBCN

Servei amb el qual les persones grans poden gestionar les seves relacions socials amb una app senzilla en una tauleta o telèfon intel·ligent. Permet la comunicació amb la família i el cercle d’amistats, així com amb les altres persones que formen els grups de VinclesBCN.

 

INICIATIVES PER A UNA CIUTAT MÉS SOSTENIBLE, SALUDABLE I VERDA

18 Superilles

Un model de transformació dels carrers de la ciutat, de referència mundial, que persegueix recuperar per a la ciutadania una part de l’espai que actualment ocupen els vehicles privats, amb l’objectiu de construir una ciutat saludable i verda, amb més interacció comunitària i que impulsi l’economia de proximitat.

19 Zones de Baixes Emissions

Vetllem per la qualitat de l’aire i la salut de la ciutadania delimitant una àrea metropolitana de protecció ambiental de més 95km2 on es restringeix la circulació dels vehicles més contaminants.

20 MES Barcelona
Un instrument per accelerar la transició energètica a la ciutat, incentivant la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la rehabilitació energètica en tot tipus d’edificis, amb un model públic-privat d’inversió que no suposa despesa per als beneficiaris.

21 Motocicletes elèctriques de la Guàrdia Urbana

Vehicles que fan més sostenible la mobilitat dels agents de la Guàrdia Urbana. Representen una millora mediambiental significativa degut a l’estalvi del combustible fòssil, que serà substituït per energia elèctrica.

22 Plataforma de Dades dels indicadors de l’Agenda 2030 de Barcelona

Posem a l’abast de la ciutadania els indicadors de les fites Barcelona dels Objectius de Desenvolupament sostenible, amb una eina de codi obert que permet visualitzar i descarregar-ne les dades.

23 Pledger

Treballem per millorar la seguretat dels vianants i persones usuàries de la via vulnerables sota la nova infraestructura d’Edge Computing.

24 Celeste

Desenvolupem infraestructures TIC per acollir una mobilitat connectada més segura i sostenible, seguint la normativa i els estàndards Europeus ISA (Intelligent Speed Assistant)

25 CityFlows
Millorem la gestió dels espais públics a partir de tecnologies d’identificació per radiofreqüència (RFID), analitzant els fluxos de les persones vianants en entorns tancats amb alt interès turístic sota sistemes de suport a les decisions (DSS).

 

IMPULS AL TALENT DIGITAI I LLUITA CONTRA LA BRETXA DIGITAL

26 Xarxa d’Ateneus de Fabricació

Xarxa municipal de sis equipaments i serveis públics on la ciutadania, el sector educatiu i les empreses tenen lliure accés a equips tecnològics i digitals per poder capacitar-se per desenvolupar els seus projectes.

27 Agents TIC

Equip expert d’assessorament i acompanyament digital per ajudar a utilitzar l’administració electrònica i fer tràmits en línia a qui ho necessita.

28 Connectem Barcelona

Programa per facilitar l’accés a Internet de qualitat a 400 llars en situació de bretxa digital del barri de la Trinitat Nova (Nou Barris) i avaluar l’impacte que té combinar l’accés a la connexió a la xarxa i a ordinadors portàtils amb accions de capacitació i formació.

29 Cibernàrium

Formació tecnològica i accés a la tecnologia per a tothom i en tots els nivells formatius. Un servei per combatre la bretxa digital i impulsar el talent digital a la ciutat.

30 IT Academy

Formació tecnològica avançada per millorar l’ocupació i la competitivitat de les empreses. Es formaran 3.000 persones en Programació i Dades en un període de 5 anys.

31 Nou campus de programació 42 Barcelona al Parc Tecnològic de Barcelona Activa

Campus de programació innovador i gratuït amb metodologia revolucionària i durada mitjana de tres anys, obert tot l’any perquè l’alumnat pugui aprendre al seu ritme. Una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Fundación Telefónica.

 

IMPULS A LA INNOVACIÓ I LA COMPETITIVITAT DE LES EMPRESES

32 Barcelona Innovation Coast

Un projecte per enfortir la transferència de coneixement des del sector investigador cap a l’empresa, amb l’objectiu de consolidar la ciutat com a referent global en innovació i a diversificar l’economia urbana. Amb potencial per crear 40.000 llocs de treball d’alt valor afegit en els propers 10 anys.

33 Barcelona Accelera

Inversió de 10 milions d’euros en sis fons de capital risc per impulsar les start-ups innovadores de la ciutat i preservar la competitivitat de l’ecosistema emprenedor i digital davant dels efectes de la Covid-19.

34 Incubadora MediaTIC

Incubadora per a start-ups d’alt impacte tecnològic en camps com l’Internet de les Coses, el Big Data o la nanotecnologia. Ajuda a potenciar el talent digital i lluitar contra la bretxa digital.

35 Plans de digitalització per a micropimes i professionals autònoms

Servei de suport tècnic especialitzat per acompanyar micropimes i professionals autònoms en els diferents processos de digitalització, com la presència a Internet, estratègies de màrqueting online, canals de venda online o la digitalització dels processos de gestió de l’empresa.

36 Re-connectant

Suport tècnic especialitzat en l’acompanyament, des del principi a la fi, del procés d’execució del pla de digitalització del comerç local i presencial de Barcelona. Impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, Endesa i Barcelona Comerç.

37 Barcelona Retail Lab

Laboratori per a la transformació digital del comerç urbà presencial. Impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya i l’Associació de Comerciants CorEixample.

38 Servei de prototipatge i innovació per a empreses

Suport a les persones emprenedores i empreses que volen dur a terme els seus prototips, amb maquinari i assessorament especialitzat.

 

ESPAIS I EINES PER A LA INNOVACIÓ URBANA

39 InnovAcció 2030

Una iniciativa per desenvolupar i testejar solucions innovadores —tecnològiques i digitals— a reptes de ciutat vinculats a l’Agenda 2030, en àmbits com la inclusió social o la mobilitat sostenible.

40 La Ciutat Proactiva

Una convocatòria d’ajuts a la innovació per oferir suport financer i tècnic a projectes que donin resposta a grans reptes urbans, com ara la transició digital i ecològica.

41 Plataforma d’Innovació Urbana

Un espai de reflexió i interlocució entre la ciutadania, el món acadèmic, el teixit empresarial i l’Administració pública amb l’objectiu d’impulsar la innovació a la ciutat.

 

DEFENSA DEL DRETS DIGITALS

42 Repertori d’Iniciatives Ciutadanes en defensa dels drets digitals

Un recull de 46 iniciatives que documenten què estan fent associacions i entitats de Barcelona en l’àmbit de la defensa i la promoció dels drets digitals.

43 Lideratge de Barcelona a la Cities Coalition for Digital Rights

Juntament amb Amsterdam i Nova York, Barcelona lidera des de 2018 una xarxa global de més de 50 ciutats amb qui treballem per unes polítiques públiques que garanteixin els Drets Humans en els entorns digitals.

44 Estratègia municipal d’algoritmes i dades per a l’impuls ètic de la intel·ligència artificial

Una mesura que fixa els mecanismes perquè l’aplicació de la intel·ligència artificial a la gestió i als serveis municipals es faci respectant els drets digitals de la ciutadania.

 

Consulta aquí la programació de xerrades i tallers de l’estand de l’Ajuntament de Barcelona a l’Smart City Expo Word Congress 20201

 

Noticia publicada originalmente en: Ajuntament Barcelona

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio