Un robot personal i una solució per fomentar la interacció amb l’exterior de la gent gran que viu sola guanyen el repte 5G
Misty II —un robot d’assistència i vigilància de l’empresa lleidatana Grup Saltó— i una plataforma creada per Cisco tant per cobrir necessitats bàsiques i assistencials de la gent gran com per a activitats més lúdiques i socials, han guanyat el repte “Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia”, convocat per l’Ajuntament i la Mobile World Capital Barcelona, a través de la iniciativa 5G Barcelona.
Els dos projectes premiats rebran 100.000 € per finançar una prova pilot de les seves solucions tecnològiques a Barcelona, que s’executarà sobre la xarxa 5G de Vodafone i que començarà el pròxim mes de març.
La iniciativa s’emmarca dins de la voluntat de l’Ajuntament d’orientar les polítiques d’innovació a la garantia de drets socials. En aquest cas, l’objectiu és trobar solucions tecnològiques per augmentar la independència de les persones grans i mitigar possibles mancances cognitives, dificultats per realitzar activitats bàsiques de la vida diària i problemes de seguretat.
Misty II, un robot emocional de vigilància
Misty II és un petit robot personal capaç de moure’s i interactuar amb l’usuari i està dotat d’una càmera, micròfon, sensors, dos processadors i sistema operatiu Android.
Dins del projecte de SOMCARE (impulsat per Grup Saltó), Misty II recrea una plataforma d’assistència, suport i vigilància per a persones grans a través d’un robot emocional. Aquest està físicament a casa de la persona a qui dona suport i amb la qual parla, li pregunta sobre els seus hàbits diaris (medicació, alimentació, neteja, etcètera), o sobre el seu estat. També pot seguir la persona o buscar-la i pot activar videoconferències amb serveis mèdics, entre d’altres, i enviar-los informació per ajudar a analitzar l’estat cognitiu de la persona amb la seva interacció a través del llenguatge.
Projecte “Eliminant la solitud”
El segon projecte guanyador és “Deleting Loneliness” (eliminant la solitud), desenvolupat per Cisco en col·laboració amb NAE. La solució consisteix en un dispositiu de videoconferència (Cisco DX80), optimitzada per a un ús molt simple, que permet que els usuaris amb restriccions de salut i mobilitat participin de manera independent en activitats com ara visitar un museu, ser part d’un club de lectura, seguir classes de cuina, però també visitar el metge o contactar amb els nets.
El dispositiu incorpora un sensor de presència que detecta automàticament quan algú entra a l’habitació, es desperta i proporciona instruccions per a l’inici de l’ús del dispositiu. Cada dispositiu està personalitzat i adaptat a les preferències i gustos personals de l’usuari. A partir d’aquests interessos es creen grups de tertúlia amb la resta d’usuaris (sales de conferència virtuals).
53 projectes de 14 països
El repte “Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia” ha rebut 53 propostes d’un total de 14 països, entre els quals hi ha França, Suècia, els Estats Units, Taiwan, Holanda, Alemanya, Canadà, la Gran Bretanya i la Xina. El 50% de participants han estat empreses i persones emprenedores d’àmbit internacional.
Esto también te puede interesar
La Fundación i2CAT y su Innovador Banco de Pruebas 5G en Móra la Nova28th Nov 2023
La Transformación de Facebook hacia la Inteligencia Artificial28th Nov 2023
Microsoft y su Relación con OpenAI: Una Necesidad de Mayor Control28th Nov 2023
El Delta del Llobregat se Transforma en un Eje de Innovación y Desarrollo Sostenible27th Nov 2023
El Auge del 5G y su Impacto en el Tráfico de Datos Móviles en Europa27th Nov 2023
España Impulsa el Desarrollo de Tecnologías Cuánticas27th Nov 2023