Saltar al contenido

Informe de tendències de ciberseguretat. 1r semestre de 2020 L’impacte digital del SARS-Cov-2

1

A començament de 2020, les principals notícies en matèria de ciberseguretat seguien les tendències de 2019: el robatori i comerç de dades personals per alimentar l’activitat del cibercrim, el ransomware com a producte estrella per dur a terme atacs dirigits contra tot tipus d’organitzacions privades o públiques, i el phishing personalitzat cada cop més difícil d’identificar1.  Amb l’arribada del SARS-Cov-2 va implicar un canvi de paradigma en matèria de ciberseguretat i les seves conseqüències s’han evidenciat en la tipologia d’incidents publicats als mitjans d’informació durant el primer semestre de 2020: en el pic del brot de coronavirus, aproximadament un de cada tres incidents de ciberseguretat publicats estaven directament relacionats amb la covid-19. Per entendre aquest canvi radical i sobtat, cal analitzar l’escenari derivat de la situació d’emergència derivada del coronavirus. El canvi de paradigma ha afectat decisivament la ciutadania, els sectors privat i públic, i el cibercrim mateix, tot constituint un entorn propici per a una onada d’incidents de ciberseguretat.

Arran de la necessitat de controlar el creixement de les infeccions de covid-19, un gran nombre d’estats van decretar mesures de distanciament o confinament de la població. Els ciutadans tancats a les llars han fet un ús intensiu d’Internet: a l’Estat espanyol, per exemple, el tràfic de dades va augmentar un 30% en un sol mes. El cas dels menors d’edat va esdevenir especialment rellevant: s’estima que 1.500 milions d’infants al món sense escola van passar més temps en línia i van estar exposats al risc d’assetjament cibernètic.

Les organitzacions han obert la seva infraestructura al teletreball, però també a les ciberamenaces. A causa de les mesures de confinament i del risc d’infecció dels treballadors, moltes organitzacions del sector privat i públic han recorregut al teletreball per garantir l’activitat productiva. S’han obert la infraestructura i els sistemes informàtics per permetre l’accés dels empleats des de casa, s’han incorporat ordinadors de fora de l’espai corporatiu protegit (en alguns casos, equips domèstics) i s’ha intensificat l’ús d’Internet, especialment el correu electrònic i les aplicacions de videoconferència. En aquest context, el 15% dels equips de ciberseguretat han alertat que no tenien prou recursos per garantir un entorn de teletreball segur

Les institucions governamentals es transformen per garantir els serveis bàsics i essencials. No hi ha dubte que els estats s’han vist sobrepassats pels efectes excepcionals causats per la pandèmia. Mentre es dictaven normes de distanciament social de les persones, s’han hagut de garantir els serveis bàsics i essencials, els quals han hagut digitalitzar-se per poder garantir l’atenció a la població. Els tràmits administratius, com ara els ajuts a la població, han hagut de mantenir-se en l’àmbit exclusiu d’Internet.

Documents íntegres