INFORME ACCIÓ / Catalunya líder TIC a l’Estat, amb el 22,1% de les empreses

Un total de 16.711 empreses formen a Catalunya un dels sectors més dinàmics de la seva economia; amb 129.000 treballadors i una facturació que ja supera els 19.325 milions d’euros. Aquestes són algunes de les principals conclusions de l’informe El sector de les TIC a Catalunya.

El sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) reuneix les indústries de fabricació i serveis que capturen, transmeten i presenten dades i informació de manera electrònica. Es tracta d’un sector global que mou 4.900 milions de dòlars (facturació 2020) i s’espera que el creixement anual sigui del 5,1% fins al 2023.

Segons l’informe, aquest és un dels sectors més dinàmics de l’economia catalana, compta amb un dels clústers més importants d’Europa i disposa de desenvolupadors de programari altament competitius. De fet, Barcelona és la primera millor ciutat tecnològica del món que no és capital i Catalunya es va convertir el 2019 en el primer laboratori obert de 5G d’Europa.

Un total de 16.711 empreses formen el sector TIC català (any 2020), una xifra que ha experimentat un creixement constant a Catalunya: un 2,32% el 2020 i d’un 17% des del 2016. En aquest sentit, Catalunya ocupa una posició de lideratge a l’Estat amb el 22,1% de les empreses. Totes elles generen 129.000 llocs de treball (4t trimestre de 2020) i sumen 19.325 milions d’euros de facturació (2018), una xifra que ha crescut un 5,5% el darrer any.

En aquest sentit, l’informe també assenyala que el sector TIC ofereix una llarga llista d’oportunitats tecnològiques per a les empreses a través de la indústria 4.0. Tecnologies com la impressió 3D, la robòtica, la internet de les coses, el big data o la intel·ligència artificial són oportunitats que les empreses ja tenen al seu abast.

A més, també cal destacar el paper de la mobilitat del futur. És el cas del vehicle connectat i autònom, els drons, el new espace, la mobilitat com a servei o el mateix vehicle elèctric.

Per la seva banda, alguns dels sectors amb alta intensitat tecnològica i que més se’n poden aprofitar són el comerç electrònic, la greentech, les ciències biològiques o les ciutats intel·ligents, entre d’altres.

Pots consultar l’informe El sector de les TIC a Catalunya aquí.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio