Hub aeroportuari intercontinetal a Barcelona el 2031?

Foment insta a la Generalitat a adoptar les decisions que permetran disposar en 2031 d’un hub aeroportuari a Barcelona

  • No es pot renunciar a una inversió de 1.700 milions d’euros que comportarà la creació de 350 mil llocs de treball, dels quals 83 mil seran directes.

Les decisions que faran possible que l’any 2031 Barcelona inauguri el seu aeroport transformat en hub intercontinental – vols directes de llarga distància a tothom-, han de prendre’s amb celeritat en les properes setmanes. És una oportunitat que reportarà a la capital catalana una inversió de 1.700 milions d’euros i la creació de 350 mil llocs de treball, dels quals 83 mil seran directes.

La llum verda del Govern de la Generalitat a l’ampliació és condició sine qua non per tramitar els expedients i complir amb els terminis. La decisió sobre l’ampliació de l’Aeroport és, per tant, inajornable, no sols des de la vessant purament econòmic de la seva contribució a la generació de riquesa, sinó també des de la perspectiva pressupostària i reguladora del sistema aeroportuari.

L’ampliació de l’aeroport i la seva transformació en hub intercontinental permet situar Catalunya i Barcelona en el món, i no sols convertir-se en un destí de turisme sostenible. És imprescindible per dinamitzar l’activitat econòmica generar ocupació, atraraure i retenir talent i captar inversió internacional.

En les properes setmanes ha de convocar-se el preceptiu Comitè de Coordinació Aeroportuària de Catalunya en el qual es revisarà la proposta del Document de Regulació Aeroportuària, -DORA- (aquesta fita ja s’ha complert en la resta de comunitats autònomes), però a Catalunya s’ha ajornat a l’espera de la finalització de les taules tècniques, de manera que la Generalitat pugui acabar de definir la seva postura. No obstant això, els terminis s’esgoten i les pròximes setmanes són essencials per arrencar el llarg camí d’aquest projecte que permetria inaugurar la infraestructura l’any 2031. L’execució de les obres s’iniciarien el 2025.

L’ampliació de l’aeroport és perfectament compatible amb la protecció de la biodiversitat, mitjançant l’adopció de les mesures compensatòries adequades i proporcionades.

El cost d’oportunitat i d’imatge de no dur a terme aquesta inversió seria excessiu i perjudicial per a l’economia de Catalunya, en el qual es perdria competitivitat, d’una banda, i connectivitat en un món cada vegada més global, per l’altra. Alhora que seria senzillament inacceptable en moments de tanta necessitat de recuperació econòmica.

El país necessita polítiques de creixement, que permetin dinamitzar l’economia alhora que afavoreixin la cohesió social. Sense creació de riquesa no és possible la seva redistribució, ni personal ni territorial. Sense creació de riquesa l’Estat del Benestar serà insostenible.

És necessari que es prioritzin les infraestructures públiques i privades vitals per al país i per al seu desenvolupament, que li permeti competir internacionalment i permeti reduir el seu dèficit històric denunciat per la societat civil catalana. No podem renunciar al progrés que aporten les infraestructures, i més quan ens fan falta, per la qual cosa les Administracions haurien d’adoptar les decisions necessàries per dur-les a terme sense dilació.

Manifest a favor de l’ampliació

Foment del Treball i més de 200 entitats econòmiques de Catalunya, van instar en un acte celebrat a Esade, el 2 de juny, a aprofundir en la capacitat de l’Aeroport Barcelona-El Prat per consolidar-lo com hub internacional, aprovant un Manifest on s’exposen les raons per a un sí a l’ampliació de l’aeroport.

notícia original: FOMENT

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio