Girona s’afegeix al projecte Àrees 5G per maximitzar la competitivitat dels seus sectors clau a través de la 5G
Es tracta d’un projecte de desenvolupament territorial impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Cambra de Comerç de Girona, l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i l’AENTEG
Divendres 18 de juny es presentava a Girona una nova extensió del projecte Àrees 5G impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i emmarcat dins de l’Estratègia 5G de Catalunya. L’Àrea 5G Girona compta amb el suport i la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Cambra de Comerç de Girona, l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG).
La voluntat de les Àrees 5G és potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia. En definitiva, innovar des del territori per al territori. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes.
En aquest sentit, el director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, assegurava que “des de la Vicepresidència del Govern arranquem una nova etapa amb el compromís renovat i reforçat de tenir un territori connectat que generi igualtat d’oportunitats a tots els ciutadans de Catalunya visquin on visquin. Precisament és el sector digital i tecnologies com la 5G les que més llocs de feina està creant i el que volem és que aquests nous llocs de feina es creïn a tot Catalunya”.
Projecte Àrea 5G Girona
L’Àrea 5G Girona neix per millorar tant el bé ciutadà com la competitivitat de les empreses del territori. A través de la realització de sessions de disseminació, workshops i projectes pilot, les empreses podran transformar la seva gestió i el seu model de negoci per ser més eficients i generar nous ingressos.
D’altra banda, disposar d’aquesta Àrea 5G facilita que el territori pugui ser un espai de proves per a futurs projectes d’innovació. De fet, el projecte pretén també fer monitoratge de les oportunitats de finançament competitiu relacionades amb els reptes i capacitats dels territoris i entitats de les diferents Àrees.
L’abast geogràfic de l’Àrea 5G Girona cobreix les comarques del Ripollès, la Garrotxa, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany, la Selva, el Gironès i la Cerdanya.
Les àrees de coneixement on se centra la generació de casos d’ús de 5G estan relacionades amb els motors econòmics del territori: el turisme, la cultura i els esports, la indústria 4.0 i l’alimentària i el sector de la mobilitat, amb l’ATM Àrea de Girona o el futur Corredor 5G del Mediterrani. També serà clau el sector de la mobilitat i la gestió de l’aigua. Per començar-hi a treballar, les entitats que lideren el projecte han contactat amb actors clau de cadascun d’aquests àmbits contemplats inicialment. Així mateix, tothom qui vulgui sumars-se o conèixer més a fons la iniciativa podrà fer-ho contactant amb la Cambra de Comerç de Girona, que coordinarà el projecte a nivell local.
Ja estan interessats en participar en la iniciativa agents molt destacats en les àrees seleccionades, com la Universitat de Girona, amb el Patronat de la Politècnica i els Campus Sectorials, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, l’ASETRANS, l’ATM de l’Àrea de Girona, el Centre Blockchain de Catalunya o el Catalan Water Partnership.
“Ja fa temps que la Diputació de Girona ha fet una aposta ferma per impulsar l’accés a les noves tecnologies perquè és un àmbit que considerem prioritari. El nostre objectiu és que tots els municipis de les comarques gironines estiguin connectats a la xarxa de fibra òptica l’any 2023, d’aquí a dos anys. En aquest sentit, l’Àrea 5G Girona ens ajudarà a posicionar la demarcació com un autèntic territori tecnològic i beneficiarà al mateix nivell la ciutadania, les administracions i el teixit empresarial i associatiu”, afirmava Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona.
Segons Eduard Martín, CIO i director de 5G de Mobile World Capital Barcelona, “l’Àrea 5G Girona servirà per millorar els sectors econòmics més rellevants de la zona a través de la tecnologia 5G. Les iniciatives que es promoguin gràcies a aquest projecte tindran un impacte socioeconòmic molt important. A més, ens permetrà identificar les aplicacions de la 5G que contribuiran a la competitivitat del teixit empresarial del territori, involucrant directament els seus agents i ajudant-los a detectar els beneficis d’aquesta tecnologia”.
Rosa Paradell, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT, afegeix que “a banda de ser una tecnologia clau en si mateixa, la 5G també és facilitadora de moltes Tecnologies Digitals Avançades (TDAs). Així, els diferents pilots i projectes que es vagin desenvolupant dins les Àrees 5G, també serviran per avançar en l’aplicació i desplegament d’altres tecnologies, com la intel·ligència artificial, els drons i l’IoT“.
David Martí, president de l’AENTEG, ha afegit que “l’Àrea 5G Girona és una bona oportunitat perquè el teixit tecnològic gironí pugui provar els seus productes i serveis, millorar-los i desenvolupar-ne de nous, fer créixer les empreses que en formen part, i atraure i fixar nou talent al territori. Som una vegueria amb un gran teixit TIC, la segona darrere de Barcelona, amb nombrosos atractius naturals i professionals, i la posada en marxa d’aquesta àrea ens permetrà reforçar aquest lideratge i créixer, a més d’atraure saba nova que permeti fer créixer la importància del teixit TIC a les nostres comarques“.
Aquest projecte se suma a les Àrees 5G Terres de l’Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès, i Catalunya Central, presentades en els darrers mesos, i que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial, turístic o energètic, entre d’altres.
Esto también te puede interesar
Banda ancha en zonas rurales por 35 euros al mes vía satélite07th Jun 2023
El Gobierno aprueba Adenda para movilizar la totalidad de fondos europeos Next Generation07th Jun 2023
Els 'Premis DonaTIC 2023' arrenquen amb l'obertura de la convocatòria de la novena edició dels guard...07th Jun 2023
STARTUPS / Abierta una nueva convocatoria del programa de inmersión Desafía Tel Aviv hasta el 25 de ...07th Jun 2023
La inteligencia artificial, la sostenibilidad y el 'podcast' centrarán el Mercat Audiovisual de Cata...07th Jun 2023
Bruselas propone etiquetar todo el contenido generado por inteligencia artificial07th Jun 2023