Fins on pot créixer el núvol? Els centres de dades davant la crisi energètica i climàtica

El consum global dels centres de dades ja suposa un 5% de tota l’energia mundial, i la digitalització, el metavers o la intel·ligència artificial topen amb la seva sostenibilitat

El consum global dels centres de dades ja suposa un 5% de tota l’energia mundial, i la digitalització, el metavers o la intel·ligència artificial topen amb la seva sostenibilitat.

Ho anomenem «el núvol». Hi guardem fotos, documents i la nostra memòria digital. Cada cop que fem una videoconferència o mirem una sèrie en una plataforma ens dona servei. Però amb cada clic a Google en realitat connectem amb grans centres de dades. Naus industrials plenes de servidors que emmagatzemen dades i tota la informació disponible a internet. Unes infraestructures que generen molta calor i que necessiten una refrigeració constant per al bon funcionament dels circuits. I això es tradueix en una gran necessitat d’aigua i electricitat.

La investigadora i artista digital Joana Moll pensa que la invisibilitat del núvol és un problema perquè oculta a la societat una realitat incòmoda.

«El núvol és una estratègia de màrqueting fantàstica perquè ens dona una idea d’internet com una cosa fàcil d’utilitzar, com una cosa gairebé celestial, i és tot el contrari. Internet està sota terra, és la infraestructura més gran que hem construït en la història de la humanitat –que coneguem– i necessita una quantitat increïble de recursos naturals, humans i tècnics per funcionar.»

Per donar a conèixer la realitat més física i contaminant del núvol, el 2016 va crear una pàgina web que mostra quants arbres es necessiten per compensar les emissions de CO2 que generem a Google cada segon. Un projecte que va anomenar Defoooooooooooooooooooorest.

En els darrers deu anys el núvol s’ha tornat imprescindible no només per als usuaris, sinó també per a les empreses. Cada cop són més les petites companyies que confien en «el núvol» per guardar-hi la seva informació. I el núvol guanya terreny a mesura que s’implanten pràctiques com el teletreball….

En este enlace puedes seguir leyendo la noticia completa, publicada originalmente en: TV3

 

BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll al inicio