28a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica: Premis als Millors Professionals i Projectes TIC

Telecos.cat i COEINF també reconeixen amb els premis Salvà i Campillo,  Alan Turing i Joan Clarke, a Andreu Vilamitjana (CISCO Espanya); Jordi Baylina (Polygon); Jaume Sanpera (Sateliot); Ana Freire (STOP Project i Wisibilízalas); Benito Cerrillo (Vichy Catalan) i Sergi Gistàs (Esteve Pharmaceuticals)

El director de Vilaweb i pioner del periodisme digital, Vicent Partal, rep el Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC, i els impulsors de la Fundació i2CAT (Artur Serra, Sebastià Sallent i Xavier Peiró) un reconeixement especial 

Barcelona, 9 de març. La 28a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica ha estat aquest vespre el marc de lliurament dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing, Joan Clarke i del Premi d’Honor de La Nit, atorgats conjuntament per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), en una cerimònia que ha comptat amb la participació, entre d’altres autoritats, de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; de la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost; del secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén; de la tinenta d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; i del president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Marc Verdaguer.

La gala arrencava amb un doble homenatge a dues iniciatives que són capdavanteres en el camp de “les TIC, el canvi climàtic i la sostenibilitat”,  tema que centrava la Nit amb l’emissió d’un vídeo especial. Concretament, Telecos.cat i COEINF han fet un reconeixement especial al Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center, liderat per Francisco Doblas, i al programa Planeta Net de l’Institut de Ciències Fotòniques, encapçalat per Alastair Cunningham i Guillermo Gerling.

Quant als premis atorgats pel Jurat (veure https://lanit.cat/premis#premis-jurat), el catedràtic de Genètica i professor d’investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Arcadi Navarro, rebia la màxima distinció: el Premi d’Honor. Navarro dirigeix la Fundació Pasqual Maragall i el seu centre de recerca, el Barcelona beta Brain Research Center, i co-dirigeix l’Arxiu Europeu del Genoma-Fenoma (EGA), en col·laboració amb l’Institut Europeu de Bioinformàtica i el Centre de Regulació Genòmica (CGR). Actualment, amb dades biomèdiques molt rellevants emmagatzemades al Barcelona Supercomputing Center, l’EGA és el servei de referència mundial per a la gestió i distribució segura de dades de Genòmica Mèdica.

El Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada (que reconeix la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l’Electrònica, les TIC o l’Audiovisual) ha estat atorgat a Andreu Vilamitjana, director de CISCO Espanya. Amb més de 25 anys d’experiència en el sector IT, sota la seva direcció CISCO Espanya ha aconseguit els millors resultats de la seva història i ha assolit el 2022 una fita més que destacable: el mes de novembre Vilamitjana anunciava (amb els presidents del govern espanyol i català) la implantació d’un Centre de Disseny Avançat de Xips de CISCO a Barcelona per a tota la Unió Europea, en dura competència dins de la multinacional i amb altres ciutats d’Espanya.

El Premi Joan Clarke al CIO destacat ha volgut reconèixer enguany la tasca de dos professionals amb un ex aequo. D’una banda, ha estat premiat Benito Cerrillo, CIO de Vichy Catalan Corporation i clau en el desenvolupament de negoci d’inLab, el laboratori d’innovació i investigació de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB-UPC). De l’altra, Sergi Gistàs, CIO d’Esteve Pharmaceuticals de 1984 a 2021 i referent per als CIOs del país. I és que, amb una trajectòria de 45 anys, Gistàs és un exemple d’èxit pel que fa a la introducció de nous sistemes, organització de processos i reconeixement de l’aportació del departament IT dins de l’empresa.

El talent emprenedor de Jordi Baylina i Jaume Sanpera i el compromís social d’Ana Freire

Pel que fa al Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria, el reconeixement també ha estat doble. I és que el jurat ha volgut premiar el talent de dos enginyers de Telecomunicació. D’una banda, Jordi Baylina, co-fundador de PolygonID & Polygon Hermez i qui després de 18 anys treballant i emprenent al sector TIC, va decidir entrar al món del blockchain 2.0, on té una activitat docent i divulgativa molt rellevant sent un dels auditors en smart contracts més respectats del món. De l’altra, Jaume Sanpera, CEO de Sateliot, i amb una llarga trajectòria en els àmbits de desenvolupament de negocis, dispositius mòbils, gestió de productes i tecnologies wifi i wimax. Emprenedor en sèrie, a finals de 2019 Sanpera funda Sateliot, una constel·lació de nanosatèl·lits de baixa òrbita que proveeix de connectivitat IoT de manera global tota la superfície de la Terra. 

Quant al Premi Alan Turing al Compromís Social, ha estat per a la doctora en Informàtica i directora de l’Àrea de Tecnologia de la UPF, Ana Freire. Des de 2017, Freire lidera el programa Suicide Prevention in Social Platforms (STOP Project), iniciativa multidisciplinar on psicòlegs, psiquiatres i informàtics treballen conjuntament per detectar i estudiar problemes de salut mental a les xarxes socials. També encapçala Wisibilízalas, un certamen anual internacional adreçat a alumnes de primària i secundària per trencar els estereotips de gènere en l’àmbit STEM.

Premi a la Comunicació per a Vicent Partal i reconeixement especial als impulsors d’i2CAT 

El jurat d’aquesta 28a Nit també ha volgut posar de relleu la tasca divulgativa duta a terme per un històric del periodisme: Vicent Partal. Pioner de la comunicació digital, l’any 1994 creà el primer sistema informatiu a Internet dels Països Catalans i de l’Estat espanyol anomenat “El Temps Online” i l’any 1995 fundà amb Assumpció Maresma “Infopista” (el primer directori web en llengua catalana), que més tard es transformà en el diari electrònic en català VilaWeb (que continua dirigint). 

A banda dels guardons que decideix el Jurat, els organitzadors de la Nit han volgut fer un reconeixement especial a tres pioners de la recent història d’Internet a casa nostra: Sebastià Sallent, Artur Serra i Xavier Peiró, impulsors de la Fundació i2CAT, centre d’investigació I innovació de referència internacional que després de dues dècades manté el mateix esperit amb què va néixer: fomentar la recerca en tecnologies digitals de forma col·laborativa i oberta.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio