El teletreball pot estalviar fins un 24% les emissions de carboni

L’estudi, presentat en el marc de la COP26, conclou que la reducció anual d’emissions de cada treballador pot arribar a l’11% si s’adopten sistemes de treball en remot. La implantació de models de treball híbrid ha permès l’eliminació de 220,5 tones d’emissions de carboni equivalents (CO2e) en un any

L’adopció per part d’una empresa de sistemes híbrids de teletreball pot reduir fins a 24% les emissions de carboni. Per primera vegada, la Generalitat i Microsoft han estudiat l’impacte del teletreball en la lluita contra el canvi climàtic i la principal conclusió és que, un any després, ha contribuït a l’eliminació del 24% de les emissions gràcies a la minimització dels desplaçaments i del consum energètic. Aquest estalvi equival al carboni que absorbeix anualment un bosc de 53,8 hectàrees o a l’eliminació de més de 47.000 vehicles de la circulació durant un dia.

L’estudi s’ha fet analitzant el comportament de 320 treballadors de la Generalitat entre els anys 2019 (previ a la pandèmia) i el 2021 (en una situació de semi normalitat). Si aquesta modalitat fos àmpliament adoptada en les empreses i institucions públiques del país, de manera generalitzada, “estaríem davant una política efectiva de descarbonització de la mobilitat i aconseguiríem avançar-nos en anys en els objectius de reducció d’emissions”.

Pel vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori “el teletreball és el millor antídot contra el canvi climàtic. Reduïm desplaçaments, reduïm carbonització, reduïm petjada ecològica i augmentem benestar”. Puigneró creu que “La Generalitat ha estat capdavantera en la implantació del teletreball, però ara no podem fer passes enrere”.

Aquestes dades s’han presentat avui en el marc de l’acord de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i Microsoft per aplicar tecnologies cloud que impulsin la reducció d’emissions i millorin la sostenibilitat. La presentació s’ha fet avui en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) entre el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la presidenta de Microsoft Western Europe, Cindy Rose, i el president de Microsoft Espanya, Alberto Granados.

Com a part de la col·laboració estratègica establerta, la Generalitat i Microsoft ampliaran la seva actual col·laboració en l’àrea d’I+D+i, específicament en el desenvolupament de projectes d’aplicació de tecnologies d’Intel·ligència Artificial per a la millora del medi ambient. Així, col·laboració en l’organització de tallers d’innovació oberta en el marc de la iniciativa AI for Earth de Microsoft, i identificaran projectes innovadors a Catalunya que aportin solucions de sostenibilitat de propera generació i que potencialment puguin obtenir subvencions, finançament, suport i assistència tècnica de Microsoft. Igualment, la Generalitat i Microsoft treballaran per identificar empreses, universitats, centres d’investigació i altres entitats a Catalunya que podrien ser escollides per rebre finançament del Fons d’Innovació Climàtica de Microsoft Corporation.

L’acord entre la Generalitat i Microsoft és pioner a Europa i marca el camí a altres governs en relació a les línies de treball que s’han d’abordar per reduir l’impacte ambiental i impulsar l’estratègia de sostenibilitat de les administracions públiques gràcies a l’aplicació de tecnologies cloud innovadores”, ha assenyalat la presidenta de Microsoft Western Europe, Cindy Rose.

El president de Microsoft Espanya, Alberto Granados, ha afegit que “aquest acord és un pas més en l’aliança estratègica entre Microsoft i la Generalitat en relació a la digitalització i la innovació. Sens dubte, l’aplicació de solucions com Cloud for Sustainability i Azure i l’èmfasi en la implantació de models de treball híbrid basats en Microsoft 365 contribuiran a la reducció de les emissions de carboni, la millora de l’eficiència energètica i l’impuls a la sostenibilitat ambiental de l’administració pública catalana”.

Així, la Generalitat i Microsoft seguiran treballant conjuntament per aprofitar les inversions realitzades per Microsoft en tecnologies cloud ambientalment eficients com Azure, en àrees com ara la computació distribuïda, la intel·ligència artificial, les aplicacions empresarials intel·ligents i la ciberseguretat. La Generalitat emprarà Microsoft Cloud for Sustainability i Emissions Impact Dashborad, desenvolupats per Microsoft per fer un seguiment de la reducció de les seves emissions d’abast 1, 2 i 3, i també oferirà la plataforma a ciutadans i empreses perquè puguin comprendre la seva petjada de carboni i rebre recomanacions, millors pràctiques i plans d’acció específics per reduir les seves emissions.

A més, la Generalitat ampliarà el seu treball actual amb Microsfot per aplicar solucions d’edificis intel·ligents (Smart Buildings) per millorar l’eficiència energètica en les seves instal·lacions, començant amb un projecte per habilitar un bessó digital de l’edifici del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), que ajudi a identificar oportunitats per a la reducció d’emissions de carboni.

La col·laboració presentada també preveu accions de formació per als professionals de tecnologies de la informació de l’administració catalana en les àrees de cloud, plataformes de treball híbrid i digitalització sostenible, entre d’altres.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio