El sector digital a Catalunya es consolida com a motor de creació d’ocupació

El sector digital a Catalunya es consolida com a motor de creació d’ocupació amb un augment del 12,8% de professionals al mercat

Avui s’ha presentat l’informe ‘Digital Talent Overview 2021’, elaborat en el marc de l’aliança Barcelona Digital Talent, que analitza la situació del talent digital a Catalunya

  • Segons l’informe ‘Digital Talent Overview 2021’, el sector digital a Catalunya suposa el 18,9% del total de les ofertes de feina, dada que duplica la de fa dos anys
  • A la demarcació de Barcelona, la presència de dones se situa en el 29%, cosa que suposa un increment de 2,5 punts respecte al 2019 i consolida la tendència a l’alça

Catalunya reforça la seva posició de pol de talent tecnològic, tant en número de llocs de feina, com de salari i estudiants titulats. Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de l’informe Digital Talent Overview 2021 elaborat per la Mobile World Capital Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya en el marc de la iniciativa Barcelona Digital Talent, una aliança publicoprivada que treballa per combatre l’actual bretxa de talent digital per tal de promoure la competitivitat del mercat.

L’acte de presentació de l’informe ha comptat amb les intervencions de la directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany; del director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona i portaveu de Barcelona Digital Talent, Jordi Arrufí; del president del Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), Joan Ramon Barrera; del CEO i cofundador de Nuclio Digital School, Jared Gil; i del Managing Director d’Accenture Capability Network, Joan Sendra.

El sector digital és motor de generació d’ocupació a Catalunya i Europa

El sector digital segueix el seu pas accelerat en la creació de llocs de treball. En el període que va del 2011 al 2019, l’ocupació d’especialistes TIC va créixer un 40% a Europa, dada que contrasta amb la modesta generació d’ocupació global, que ha estat d’un 6,9% per al conjunt de sectors en el mateix període.

Al 2020, els professionals TIC suposaven el 4% dels treballadors en actiu a tota Europa. Catalunya es troba en la mitjana europea, però encara lluny dels països més avançats com Finlàndia (7,2%) i Suècia (6,8%), que presenten una major penetració d’aquests professionals en els seus mercats.

A Catalunya, el sector TIC ha creat 14.700 nous llocs de treball el 2020, fins arribar als 129.000 professionals. Aquesta evolució suposa una pujada del 12,8% respecte l’últim trimestre de 2019. La tendència contrasta amb la caiguda del 3,1% que ha patit l’ocupació del sector TIC a l’economia espanyola.

Barcelona, al capdavant del talent digital

A finals de 2020, Catalunya comptava amb més de 88.000 professionals digitals, el 95% dels quals estaven concentrats a la demarcació de Barcelona, que a més va aglutinar el 97% de les ofertes de feina digitals a l’últim trimestre de 2020.

L’oferta de talent ha crescut, mentre que el nombre de vacants es modera a causa de la pandèmia. L’ecosistema de Barcelona ha generat 6.700 nous professionals al 2020, cosa que suposa un increment anual del 9% en el volum total de talent digital. Les ofertes de feina en aquest sector se situen sobre les 4.000 posicions trimestrals, una xifra semblant al 2018 però un 15% inferior al 2019. Aquesta caiguda, però, està molt per sota de la mitjana global d’ofertes de feina, que s’ha reduït un 43% respecte l’any anterior. La proporció entre les ofertes del sector digital i la resta de sectors ha augmentat: el 2018, 1 de cada 10 ofertes eren del sector digital i, el 2020, 2 de cada 10 (representant un 18,9%).

Barcelona segueix atraient talent d’altres ciutats, però a un ritme més lent. Més de 24.600 professionals digitals de l’ecosistema de Barcelona provenen d’altres ciutats (29,27%). Durant el 2020, la capital catalana va importar prop de 1.733 professionals, una xifra inferior als 4.083 que va atraure al 2019. Londres i Madrid són les principals ciutats exportadores, generant un total del 20% del talent d’altres ciutats.

Prop de la meitat dels professionals TIC europeus mostren interès a treballar fora del seu país d’origen. La principal motivació dels treballadors del nord d’Europa és ampliar l’experiència personal, mentre que al sud d’Europa predomina la recerca d’oportunitats de carrera i, entre els països de l’Est, la millora de perspectives salarials. Londres, Amsterdam, Dubai i Berlín són les ciutats que generen més interès per part del talent TIC internacional.

El salari brut de les professions digitals a Barcelona se situa en els 37.692€, una xifra lleugerament superior a la del 2019 i uns 7.000€ per sobre del salari mig brut del conjunt de professionals de la ciutat de Barcelona (30.807€). Tot i que aquesta remuneració queda lluny de ciutats com ara Londres (69.330€), si es compara el salari amb el cost de vida, els salaris de Barcelona són equiparables a ciutats com París o Amsterdam.

El talent digital a Barcelona està especialitzat en les àrees de desenvolupament web i aplicacions mòbils, disseny UX/UI i consultors de CRM i ERP. Aquestes quatre especialitats sumen més de 61.000 professionals, un 73% del talent tecnològic de la ciutat. Les especialitats que presenten una major escassetat de talent digital són la ciberseguretat, metodologies de desenvolupament àgil (agile), Internet de les Coses, blockchain i visió per computació.

Creix la presència de dones, però la bretxa de gènere segueix sent un repte del sector digital

La proporció de dones que treballen en posicions digitals a Barcelona és del 29%, dada que suposa un increment de 2,5 punts respecte la del 2019. Tot i això, l’indicador mostra un ampli marge de millora i demostra que la bretxa de gènere continua sent un dels grans reptes del sector.

A nivell europeu, els països que contracten més dones professionals de les TIC són: Bulgària, Grècia, Romania, Finlàndia, Letònia i Dinamarca. El primer destaca amb un 28,2%, prop de dos punts per sobre de Grècia, país que ha experimentat un major creixement durant l’última dècada (del 19% al 26,5%), molt per sobre del creixement general de l’1,5%. La mitjana dels països europeus se situa en un 19,5%, xifra que supera lleugerament Espanya, arribant al 19.8%

Creixen els matriculats i graduats en l’FP i graus universitaris TIC 

L’interès per la formació digital augmenta any rere any. El 2020 es van titular 1.735 estudiants TIC a les universitats catalanes, cosa que suposa un increment de més del 5% respecte l’any anterior. L’FP ha suposat un autèntic motor de generació de talent TIC: al 2020, es van graduar 2.700 alumnes d’aquests estudis, un 20,5% més que l’any anterior. La baixa demanda entre les dones (només un 7% de les matrícules) continua sent un dels principals reptes d’aquests estudis.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

TEMA ASTRA / CABECERA

Color de Fondo Cabecera 1 Menú izquierda backend Apariencia Personalizar […]

This content has restricted access, please type the password F233 below and get access.


Scroll al inicio