El perfil de la transformació

Aquesta pandèmia ha capgirat les nostres vides en molts aspectes. En l’àmbit tecnològic, vam començar a sentir parlar d’acceleració de la transformació digital en tots els sectors. La tecnologia va prendre importància i moltes empreses catalanes van accelerar seva transformació digital. Des del COEINF treballem per definir els perfils de talent que calen per portar-la a terme.

Un dels perfils claus és el de l’enginyer informàtic de perfil híbrid. És el professional que coneix les eines de solucions computacionals i, al mateix temps, sap com utilitzar-les en un determinat sector. A més assessora i dissenya una solució per resoldre un problema concret.

“Els enginyers informàtics de perfil híbrid tindran els coneixements per unir dues cultures empresarials i proposar solucions adients”

L’enginyer de perfil híbrid o multidisciplinari té capacitat de compendre un negoci, un centre de recerca o l’administració pública, creuant els coneixements entre els diversos àmbits de desenvolupament i aportant un punt d’eficiència clau per garantir els processos de les empreses.

Alguns exemples d’aquests perfils híbrids serien:

  • Enginyer Informàtic amb estudis de màster de tecnologia SmartCities. Professional amb responsabilitats públiques per implantar solucions SmartCities.
  • Enginyer Informàtic amb estudis de màster de Bioinformàtica. Professional investigador en recerca científica.
  • Enginyer Informàtic amb estudis de màster en Direcció Operacions Logístiques. Professional del sector logístic responsable d’implantació de solucions digitals per maximitzar l’eficiència i aportar valor afegit al servei.

La primera urgència de la pandèmia no sempre va permetre solucions adients, però ara, amb més temps, és necessari plantejar-se i dissenyar la transformació digital més adient en cada cas. Sovint sentim parlar de d’eines com BigData, Data Science, Internet de les coses, BlockChain, Intel·ligència Artificial, Machine Learning i Deep Learning o BioInformàtica.

Un agricultor, un ramader, un responsable públic o un empresari poden saber que són eines molt potents per al desenvolupament dels seus negocis, però l’enginyer informàtic de perfil híbrid és qui tindrà els coneixements per assessorar en la seva utilització i podrà crear els projectes pertinents.

Així, el desplegament de la xarxa 5G a Lleida permet la descentralització dels ecosistemes de serveis digitals que, units amb l’assessorament de l’enginyer informàtic de perfil híbrid, ofereix l’oportunitat d’aprofitar-ho per fer créixer la indústria de serveis digitals a Lleida.

Rriginal COEINF: https://enginyeriainformatica.cat/?p=34408

Pilar Oller
Vicedegana de Bioinformàtica del COEINF
Publicat a vint-i-dos XXII El Segre


···········································································································································
Otros artículos de interés
La pandemia pone de manifiesto las desigualdades en el uso de las TIC

El uso de las tecnologías de la información y la comunicación (TIC) se ha incrementado durante los últimos meses en un 62 %, como consecuencia de la crisis sanitaria de la COVID-19. El teletrabajo, la educación en línea y la administración leer más...

Google puede reabrir News en España y ‘matar’ el canon AEDE

Google cierra acuerdos con medios españoles para reabrir News y 'matar' el canon AEDE Google ha llegado a un acuerdo con al menos 10 medios en España para remunerarles por sus contenidos 'online'. Su 'única' exigencia: que el Gobierno derogue leer más...

Catalunya 8 posició al rànquing europeu de ciberseguretat i 22 al món

És una de les principals conclusions de l'Informe del Global Cybersecurity Index (GCI) a Catalunya presentat avui per PwC L'Índex valora especialment, amb la màxima puntuació, el marc legal català amb la Llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de leer más...

#631 Robótica amb Jordi Escartín

Des que Isaac Asimov escrivís allà pel 1950 el famós libre "Jo Robot" i enunciés les 3 lleis de la robòtica ha plogut molt i les coses han canviat molt més. Avui la robòtica és una disciplina en plena expansió leer más...