El Govern presenta la primera edició del Programa de Compra Pública d’Innovació de la RIS3CAT 2030
  • L’objectiu és incentivar a través de la contractació pública la innovació i la competitivitat del teixit empresarial i la transformació dels serveis públics per millorar-ne l’eficiència i qualitat a partir de la col·laboració publicoprivada
  • L’administració presenta 21 projectes perquè les empreses ofereixin solucions innovadores en àmbits com la seguretat i les emergències, el medi ambient, la gestió d’infraestructures i el coneixement
  • La finalitat és que tots els projectes, valorats en 4,2 milions d’euros i cofinançats amb fons europeus, es puguin implementar en fase pilot l’any 2023

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, i la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Matilde Villarroya,  han donat avui el tret de sortida a la primera edició del Programa de Compra Pública d’Innovació (CPI) de la RIS3CAT 2030 (l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya), en el marc de finançament dels fons europeus regionals (FEDER) per al període 2021-2027. Un programa que, en paraules de Giró, “vol impulsar la col·laboració publicoprivada amb l’objectiu de resoldre els problemes que tenen l’administració i la societat” perquè “és sumant idees i sumant estímuls que podem avançar i arribar a una autèntica innovació i transformació”. “La col·laboració ens fa millors ja que genera una intel·ligència col·lectiva, que tan important ha estat al llarg de la pandèmia”, ha subratllat. “Si volem que l’economia prosperi, cal que l’administració mobilitzi totes les eines que té al seu abast, com pot ser la compra pública d’innovació”, ha reblat.

La CPI és un instrument de foment de la innovació a través de la contractació pública que comporta un canvi radical en la manera de planificar les compres de serveis que fan les administracions i a través del qual es vol impulsar la competitivitat de les empreses, d’una banda, i millorar l’eficiència i la qualitat dels serveis públics, de l’altra. El canvi consisteix a deixar d’especificar el producte concret que cal comprar (un bolígraf) per passar a definir les necessitats que cal cobrir i les funcionalitats que haurà de tenir el nou producte o servei (una eina per escriure) i obrir, així, la porta a la creació i la recerca per part de les empreses.

Així, entre els objectius del Programa de compra pública d’innovació de la RIS3CAT (l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya) destaquen millorar l’eficàcia i eficiència dels serveis públics; promoure la innovació tecnològica en el teixit empresarial del país; impulsar la col·laboració publicoprivada; possibilitar l’obertura de nous mercats per a empreses innovadores de base tecnològica (startups); i consolidar el procés de transformació de l’Administració Pública basat en la innovació.

En aquest sentit, durant la seva intervenció, la secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus ha qualificat la compra pública d’innovació “com un dels instruments més potents” a l’abast de l’Administració pública “per impulsar la transformació dels serveis públics i la competitivitat del teixit empresarial”. I en línia amb el conseller, ha tornat a destacar la seva capacitat per articular la col·laboració entre l’administració i les empreses “perquè més enllà dels projectes individuals estem impulsant una nova manera de col·laborar i d’impulsar la transformació digital i d’abordar conjuntament els reptes que tenim com a societat” ha conclòs.

 

21 projectes: de la intel·ligència artificial al metavers

La Generalitat ha posat en marxa la primera edició d’aquest programa de CPI amb un total de 21 projectes de desenvolupament i adaptació de tecnologia, dissenyats per diferents unitats i departament del Govern,  que es posaran a disposició de les empreses tecnològiques interessades en àmbits molt diversos com ara la seguretat i les emergències, el medi ambient, la gestió d’infraestructures i el coneixement.  L’import de la licitació és d’un total de 4,2 milions d’euros_ 200.000 euros per projectes (IVA inclòs)_  que estaran cofinançats amb fons europeus (FEDER).

Aquí s’inclou, per exemple, el disseny de drons per millorar la gestió de les emergències i la seguretat, el treball amb intel·ligència artificial (IA) per aspectes tan diferents com la millora de la gestió de l’aigua o la prevenció d’escenaris de risc en centres penitenciaris. Entre aquestes solucions innovadores figura també la creació d’un programa de reducció de la contaminació acústica, la implementació de tecnologia per detectar animals a la carretera i reduir els accidents de trànsit, la posada en marxa de bessons digitals d’institucions públiques al metavers, el posicionament per satèl·lit en ferrocarrils, una plataforma de gestió de comunitats energètiques, el disseny d’una aplicació mòbil per millorar la comunicació entre escoles i famílies, o el desenvolupament de tecnologia capaç de monitoritzar bestiar en zones d’alta muntanya amb problemes de cobertura.

 

Més de 100 participants entre petites, mitjanes i grans empreses, centres tecnològics i universitats

La primera edició del Programa, que s’ha celebrat a la seu del Districte Administratiu de la Generalitat a Barcelona, i a la qual han assistit més de 100 participants entre els quals hi ha havia des de pimes a grans empreses, centres tecnològics i universitats, ha estat impulsat pel Departament d’Economia i Hisenda, en coordinació amb el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori i amb la col·laboració dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Educació, Empresa i Treball, Interior, Justícia, Recerca i Universitats.

Amb l’acte d’aquest matí, el Govern ha volgut fer una consulta de mercat i preliminar a les empreses que, d’acord amb el calendari previst, tindran fins al 23 de maig per presentar les seves propostes que serviran per dissenyar les condicions dels contractes. El procés continuarà amb la publicació dels plecs de licitació aquest proper estiu, prèvia a l’adjudicació a la tardor dels contractes, que s’han d’executar i implementar en fase pilot durant l’any 2023.

 

La RIS3CAT, un projecte europeu      

Les RIS3 són estratègies promogudes per la Unió Europea perquè els estats i les regions transformin la societat i l’economia a través de la innovació i el coneixement, i en base a un model més verd, digital, resilient i just. Aquestes estratègies s’emmarquen en un context de grans reptes globals, com el canvi climàtic, la digitalització, el malbarament de recursos, la desocupació persistent, l’increment de les desigualtats, l’envelliment de la població i la pandèmia de la COVID-19. Són reptes que demanen respostes urgents i ambicioses dels governs europeu, estatals, regionals i locals, així com de la resta d’actors de la societat.

En aquest sentit, la RIS3CAT 2030 és l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya, l’eina amb què s’ha dotat el Govern de la Generalitat per atendre l’exigència de la Comissió Europea (CE) que els estats i les regions de la Unió Europea (UE) elaborin, d’acord amb el seu potencial d’innovació, estratègies per a assolir l’especialització intel·ligent. L’objectiu és afavorir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador, basat en el coneixement i la innovació. En el període 2014-2020, la Generalitat ja va impulsar projectes per valor de 936 milions d’euros, executats per 563 entitats. En el marc financer europeu 2021-2027, la Generalitat ha actualitzat el programa amb la RIS3CAT 2030, que s’aprovarà el primer semestre de 2022 . Una de les primeres i més importants accions del RIS3CAT 2030 és el Programa de compra pública d’innovació.

 

Per a més informació sobre l’acte de presentació i els 21 projectes, podeu consultar l’apartat web de la primera edició del Programa de compra pública d’innovació de la RIS3CAT 2030.

El procediment es farà d’acord amb el que estableix la Guia per a la preparació i tramitació de les consultes preliminars al mercat.

Esta noticia se publicó originalmente en: GOVERN.CAT

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio