Saltar al contenido

El Govern inverteix més d’1M€ per connectar amb fibra òptica de la Generalitat les comarques de la Ribera d’Ebre i el Priorat

barcelonadot

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat aquesta tarda les obres de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat entre Móra la Nova i Falset.

Amb les obres en execució, el 46% dels habitants de les comarques de Ribera d’Ebre i el Priorat disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat. Al setembre, s’hauran estès 35 quilòmetres nous de fibra òptica de la Generalitat que, sumats als 21 ja existents, connectaran set municipis entre la Ribera d’Ebre i el Priorat, amb 1.155.783 euros d’inversió.

Pel que fa a la Ribera d’Ebre, el 47% dels habitants disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat el setembre. La comarca passa de tenir 8.713 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 1.639 nous habitants. D’aquesta manera, la comarca passa a tenir dos municipis connectats (Móra d’Ebre i Móra la Nova) a tenir-ne tres amb la incorporació de Tivissa. Amb aquest projecte també quedarà connectat un nou polígon de Móra la Nova.

Pel que fa al Priorat, el 44% dels habitants de la comarca disposaran aquest setembre de punt de connexió. La comarca fa un salt amb aquestes obres i una vegada acabades, permetrà oferir fibra òptica de la Generalitat a un total de 4.074 habitants dels municipis de Capçanes, Falset, Els Guiamets i Marçà.

“De la mateixa manera que vam ser un país industrial, ara hem de ser un país digital, perquè en el món digital és on hi ha les grans oportunitats laborals, i no les podem deixar escapar”, així és com el conseller s’ha referit a la importància que suposa l’arribada de la fibra òptica a les comarques de Catalunya. En aquesta línia, Puigneró ha recordat que a Catalunya el sector digital “ja ocupa més gent que tot el sector de l’automoció junt”.

El conseller ha parlat de les telecomunicacions com unes infraestructures “determinants per al progrés econòmic i social dels municipis del nostre país, i també com a antídot contra el despoblament”, i en aquets sentit, ha explicat que “aquesta infraestructura ajuda a fixar gent al territori i, per tant, a donar oportunitats laborals a totes les comarques i municipis”.

La digitalització “fa que no hi hagi ciutadans de primera i de segona”, ha reblat. I amb aquest objectiu, Puigneró ha recordat que la Generalitat, a banda, d’estar acabant el projecte de connectar totes les capitals de comarca per aquest 2020, “paral·lelament, el Govern també està treballant en un projecte que preveu connectar a tots els municipis de més de 50 habitants abans del 2023”.

Capitals de comarca connectades i municipis al seu pas aquest 2020

Aquest desplegament forma part del pla del Govern per assegurar la connectivitat a totes les comarques aquest 2020 en un moment clau per la recuperació econòmica del país amb la voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats i la vertebració territorial.

Aquest pla per finalitzar el desplegament de la fibra òptica de la Generalitat permetrà connectar les 13 capitals de comarca que falten (Falset, Vielha, Puigcerdà, Moià, Montblanc, Valls, Gandesa, Solsona, Borges Blanques, Sort, Banyoles, El Vendrell i Pont de Suert) i fins a 51 municipis de 16 comarques al seu pas.

En aquest sentit, el desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya posa a disposició del territori una infraestructura que facilita el desplegament de xarxes finalistes de fibra òptica per part dels operadors de telecomunicacions. Des del Govern es treballa amb els consells comarcals, ajuntaments i operadors locals per fer arribar la darrera milla de fibra òptica a les llars.

Aquest 2020 quedaran totes les capitals de comarca connectades i els municipis al seu pas, assolint una cobertura del 84% de la població de Catalunya. Amb l’accés a la fibra òptica, la Generalitat garanteix la igualtat d’oportunitats arreu del país, l’impuls del teixit econòmic a tot el territori, el progrés econòmic i social i també especialment la lluita activa contra la despoblació.