El Govern aprova el Pla DONATIC – Joana Barbany

  • por

El Govern va aprovar ahir el Pla DonaTIC amb la voluntat d’impulsar la presència i el lideratge de les dones en l’àmbit tecnològic. El pla, elaborat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, pretén promoure i reconèixer el paper de la dona en l’àmbit TIC, fomentar i despertar vocacions tecnològiques entre les més joves i assolir la plena participació de les dones en llocs de presa de decisions

El pla s’estructura en quatre objectius estratègics:

  1. Fer les TIC atractives per al talent femení del futur: despertar vocacions tecnològiques entre les noies, trencar estereotips, promoure els referents femenins i fomentar l’emprenedoria digital entre les dones.
  2. Visibilitzar la dona tecnològica: donar a conèixer les dones en l’àmbit TIC, fomentar els continguts impulsats per dones i promoure el talent femení a través dels mitjans de comunicació.
  3. Formar i capacitar digitalment a tothom: combatre l’escletxa digital, principalment femenina, i la discriminació amb l’adquisició de competències digitals. Dotar d’acreditacions DonaTIC a l’ensenyament i empreses promotores, habilitar programes de formació digital i robòtica, fomentar projectes emprenedors i empresarials de dones en sectors tecnològics i promoure la inclusió digital per als més desafavorits.
  4. Promoure una participació plena de les dones en la presa de decisions i emprenedoria: incorporar criteris d’igualtat en la selecció de professionals, contribuir a l’ascens de les dones en posicions de lideratge i combatre l’escletxa salarial. També incentivarà la creació d’empreses i startups tecnològiques liderades per dones.

Foment de l’Emprenedoria Digital femenina

El Govern vol contribuir a l’ascens de les dones en posicions de lideratge en el sector TIC. Sota aquest paraigües, es vol promoure la inclusió de criteris d’igualtat en la incorporació de professionals així com estendre polítiques empresarials amb perspectiva de gènere. Es crearà un segell que reconegui aquelles empreses que hagin apostat per la paritat i la convocatòria d’ajuts per a l’impuls de projectes empresarials de base digital liderats per dones.

Per a aconseguir els objectius, el Pla DONATIC peveu la creació de l’observatori DONATIC que publiqui estadístiques i dades que permetin avaluar la progressió de la participació de la dona en el sector TIC; o el foment de la xarxa de dones en el sector TIC, i la seva promoció a empreses, administracions i societat civil. A més, amb la voluntat de visibilitzar la dona tecnòloga, el Departament de Polítiques Digitals promou que els mitjans de comunicació facin d’altaveu i prescriptors de dones referents en els seus sectors d’activitat, de manera que puguin inspirar i ajudar a incrementar la participació femenina en el sector.

L’acord d’avui també aprova la creació de la Comissió Interdepartamental de seguiment i suport del Pla DonaTIC, amb l’objectiu d’actualitzar i fer el seguiment del pla d’impuls i reconeixement del paper de la dona en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Les TIC, un sector de futur

L’estudi de la Comissió Europea “Women in the Digital Age (2018)” exposa que un 57% dels graduats en educació superior de la UE són dones, però només un 25% són graduades en camps relacionats amb les TIC i, d’aquestes, poques aconsegueixen treballar al sector. L’estudi conclou que el sector digital està creixent ràpidament i que està creant centenars de milers de llocs de treball però, en canvi, la proporció de dones en aquest sector està disminuint. L’estudi subratlla que si hi haguessin més dones al mercat de treball digital es podria generar un impuls anual del PIB de 16.000 milions d’euros anual per a l’economia europea.

A Catalunya, el Baròmetre del Sector Tecnològic elaborat pel Ctecno (2019) detecta la gran manca de dones a les empreses, on només representen un 8% de les posicions tècniques i especialitzades dins les empreses tecnològiques.


···········································································································································
Otros artículos de interés
Nace en Barcelona el primer postgrado en Finanzas Descentralizadas del mundo
lluis mas

https://youtu.be/_7JjOY4HI1Q El Blockchain Institute & Technology, centro formativo pionero de Blockchain nacido en Barcelona, presenta el primer postgrado en Finanzas Descentralizadas del mundo. Lluís Mas, founder & CEO, nos explica que las finanzas descentralizadas, más conocidas como DEFi, son puramente leer más...

Premis Dona TIC 2020 (octubre)

https://youtu.be/3-AGH_xuwqo Els Premis DonaTIC, organitzats pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a leer más...

#013 Gestión de la identidad en tiempos de crisis

https://youtu.be/wevPxKE11G0 Una vez más Rosa nos advierte de la necesidad de mantener unos estándares altos de seguridad informática para preservar la integridad de uno de nuestros activos más preciados: nuestros activos digitales, es decir toda la información relevante sobre nuestra leer más...

El corredor 5G del Mediterráneo – Dani Marco
dani marco

https://youtu.be/xWxICIcmq7c VIDEO RECOMENDADO El 16 de junio la comisión europea anunció la creación del proyecto 5GMED, conocido como el corredor 5G del Mediterráneo, lo que permitirá testar en el corredor que hay (la autopista) entre Figueras y Perpignan soluciones 5G para leer más...