Drets digitals i ètica; desinformació i metavers han estat les temàtiques estrella de la Mobile Week Barcelona 2022
  • Mobile Week Barcelona clausura la seva sisena edició amb 4.500 participants, l’organització de més de 60 activitats, la participació de 80 ponents i 40 entitats col·laboradores
  • Tallers, xerrades, conferències i jornades com el PiMEs Day o el Family Day han configurat la programació més participativa de Mobile Week Barcelona
La Mobile Week Barcelona, una iniciativa de Mobile World Capital impulsada conjuntament amb l’Ajuntament de la ciutat, una iniciativa de Mobile World Capital impulsada conjuntament amb l’Ajuntament de la ciutat, ha clausurat la sisena edició de Mobile Week Barcelona com a l’any més participatiu del seu llegat: set dies, més de 60 activitats, 40 entitats col·laboradores, 80 ponents, dels quals el 60% eren dones i 4.500 participants.

Fruit d’aquesta jornada, ciutadans i ciutadanes han estat els protagonistes reals de l’esdeveniment i han tingut l’oportunitat de descobrir i debatre sobre tecnologia, el seu impacte, les oportunitats i els riscos. Parant especial atenció a com s’ha de dissenyar la pròpia tecnologia col·locant al ciutadà en el  centre de la transformació digital i adquirir un sentit més crític de l’impacte de la tecnologia a la mateixa societat. Aquest any la novetat més destacada ha estat el PiMEs Day, una jornada per impulsar la digitalització de les PiMEs i professionals autònoms que es va celebrar amb la complicitat de Barcelona Activa, Pimec, Universitat Oberta de Catalunya (UOC), All Women Tech Cibervoluntarios a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. A més, per tercer any consecutiu, la iniciativa ha clausurat amb el Family Day, una proposta de tallers, activitats, xerrades infantils, música en directe i per  gaudir en família i apropar la tecnologia als més menuts de casa.

Les propostes s’han centrat en tres pilars : drets digitals, habilitat professionals digitals -amb especial èmfasi en la desinformació i el foment de les STEAM en l’adolescència (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts Gràfiques i Matemàtiques)-, i cultura, creativitat, entreteniment i nous mitjans digitals. Les activitats que versaven sobre metavers, nous mitjans virtuals, desinformació, drets digitals i ètica han estat les que més interès i atenció i participació per part de la ciutadania.

Tallers, l’èxit rotund de Mobile Week Barcelona

Mobile Week Barcelona conclou amb un programa dissenyat de forma col·laborativa amb una trentena d’entitats barcelonines i posant el focus en la participació ciutadana per fomentar l’experimentació. Durant la setmana s’han realitzat més de 60 activitats en 40 espais diferents distribuïts per tota la ciutat per donar resposta a les inquietuds i necessitats socials, culturals i ètiques dels ciutadans, a través de diferents tallers participatius i gratuïts.

Alguns dels tallers més populars han estat el 5G Gaming Arena, on ciutadans i ciutadanes han format part dels eSports; el taller a càrrec de Marta Ordeig, fundadora i CEO de Garage Stories, que ha explorat el potencial de la realitat virtual i l’art d’explicar històries immersives des del storytelling; o bé el taller de la Generalitat de Catalunya del Departament de Drets Socials ‘la ciutat impossible’ una proposta lúdica basada en l’aprenentatge per reptes, que combina la programació, la robòtica educativa, la perspectiva de gènere sobre les ciències i el coneixement de dones científiques per resoldre els reptes de la ciutat des de la perspectiva de petits d’entre 9 i 16 anys.

Entre els tallers enfocats a STEM s’ha fet el taller DigiCraft de Fundación Vodafone sobre com crear hologrames des d’una tauleta o telèfon mòbil per a nens i nenes i el taller STEM de CaixaBank, per impulsar que els més joves vetllin per un ús responsable de la tecnologia i la sostenibilitat del planeta.

També destaca la presentació del Gender Equality Tech Hub, a càrrec de Patricia Fernández Carrelo, directora d‘equitat de gènere d’All Women, una iniciativa públic-privada que vol agrupar les empreses de Barcelona compromeses amb l’equitat de gènere a l’àmbit tecnològic per impulsar i desenvolupar mesures concretes per lluitar contra la bretxa de gènere al sector tecnològic. O la jornada de portes obertes i tallers a l’Ateneu de Fabricació Digital del Parc Tecnològic, on usuaris de Nou Barris han exposat exemples reals i propis sobre els espais d’innovació on poder elaborar un producte propi en el camp tecnològic i industrial.

Xerrades i conferències per reflexionar sobre els reptes de la digitalització

Sabem utilitzar Internet de forma segura? Quines seran les habilitats digitals més demandades per al futur? Com ha afectat la pandèmia a l’ús que fan de la tecnologia nens i nenes? Estem descobrint nous entorns d’entreteniment virtual? Són algunes de les preguntes que s’ha abordat des de les diverses xerrades repartides per tota la setmana que han reflexionat sobre els reptes de la digitalització amb la participació de Charlotte Webb, cofundadora de Feminist Internet; Simona Levi, cofundadora de Xnet i Jordi Sellas, director executiu de IDEAL.

Algunes de les xerrades que han generat més conscienciació i interès han estat el diàleg  entre Nacho Guadix, Responsable d’Educació i Drets Digitals de la Infància d’UNICEF Espanya, Fernando Suárez, president del Consell General de Col·legis Professionals d’Enginyeria Informàtica i del Col·legi Professional d’Enginyeria d’Informàtica de Galícia i Eduard Martin, director del programa Connectivitat Intel·ligent a Mobile World Capital Barcelona, que han debatut sobre l’impacte, les oportunitats i els riscos de la tecnologia en els adolescents. O la taula rodona amb diferents punts de vista d’experts en ciberseguretat i desinformació com: Alba Tobella, cofundadora de Verificat; Mercè Molist, periodista i cofundadora de Fronteras Electrónica o Eli Vivas, CEO de Story Data, d’entre altres que van reflexionar sobre els reptes de navegar i informar-se de forma adequada i segura a la xarxa, posant el focus en el gran repte de la desinformació i com cal fer front.

A més, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha reflexionat sobre com ajudaran les noves tecnologies a humanitzar els hospitals del futur en una taula rodona moderada per la Dra. Anna Sala, cap de la Unitat d’Innovació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de recerca en Malalties Sistèmiques del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Mobile Week Barcelona és una iniciativa de Mobile World Capital, impulsada conjuntament amb l’Ajuntament de la ciutat i amb el suport de CaixaBank i Damm.

Sobre Mobile Week Barcelona
Mobile Week, una iniciativa de Mobile World Capital Barcelona, impulsa activitats per a conscienciar sobre l’impacte de la tecnologia en la vida quotidiana, a través de la reflexió i l’experimentació. Al llarg d’una setmana, es programen conferències, tallers i activitats, – gratuïtes i públiques- per a inspirar, informar, debatre, generar preguntes, fomentar noves aptituds i enfortir l’esperit crític de la ciutadania de totes les edats. L’objectiu de Mobile Week és apropar la tecnologia a la població a través de la participació col·laborativa per tractar els canvis i nous reptes de la transformació digital.

En la seva sisena edició, Mobile Week Barcelona, impulsada conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, aspira a millorar la vida digital de les persones, aportant eines i recursos per a afrontar el seu dia a dia en matèries com drets digitals, entreteniments i nous mitjans digitals, habilitats professionals i educació i desinformació.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio