La 24a edició de DOCSBARCELONA oferirà una extraordinària mostra del millor de la producció mundial de documentals, amb una programació de 33 llargmetratges procedents de 33 països del món, 11 curtmetratges i 4 títols de la secció Docs&Teens. Enguany, el festival viurà un format híbrid, que combinarà les projeccions al CCCB i el Cinema Aribau de la capital catalana amb la programació en línia per a tota Espanya amb Filmin com a seu virtual.
“Ens estrenem amb una excel·lent pel·lícula amb un subtext clar: volem donar suport clar i explícit a la cinematografia local”, diu el director del DOCSBARCELONA, Joan González. Així doncs, el festival s’inaugurarà demà, 18 de maig, amb la producció catalana Balandrau, infern glaçat, de Guille Cascante, la crònica d’una de les pitjors tragèdies causades pel vent a la muntanya, quan un temporal va acabar amb les vides de nou excursionistes a Balandrau, al Ripollès. Un film produït per TV3, Lastor Media i Goroka que es basa en el llibre 3 nits de torb i 1 Cap d’Any, del meteoròleg Jordi Cruz, i que s’emetrà al programa ‘Sense ficció’ de TV3 demà mateix.
El 29 de maig DOCSBARCELONA projectarà la seva pel·lícula de cloenda, Dani Karavan, sobre l’artista i escultor israelià, famós arreu del món per transformar l’espai públic amb instal·lacions monumentals. El cineasta Barak Heymann li fa un retrat fascinant i ple d’humor, repassa la seva trajectòria i l’acompanya fins a Portbou, on hi ha una de les seves obres més conegudes, el monument d’homenatge al filòsof Walter Benjamin.
Durant tretze dies, el festival oferirà un ampli ventall estilístic i temàtic. En paraules del cap de programació Tue Steen Müller: “Hi haurà documentals procedents de tot el món i sobre el món en el qual vivim. Social, polític, històric, personal. Tenim documentals que desafien la manera tradicional d’explicar històries – històries que poden fer-nos recapacitar i també fer-nos caure alguna llàgrima. D’alegria o de tristesa. Una truja i els seus garrins, arbres flotants, sopa de llagosta a Islàndia, manifestacions a Hong Kong, moltes pel·lícules des d’Orient Mitjà, colonialisme a Mèxic i Àfrica, un ballarí cubà, Gorbatxov, els drets de les dones, un equip femení de voleibol, artistes, un quiosc a París… pel·lícules per a tots els gustos, menys els dolents!”.
Dinou llargmetratges optaran al Premi al Millor Documental DOCSBARCELONA dins la Secció Oficial Panorama, patrocinada pel canal ARTE i amb un jurat format per Elisabet Cabeza, Jordi Cuixart, Garbiñe Ortega i Petra Seliškar. El festival comptarà amb la també competitiva Secció Oficial Latitud DOCSBARCELONA, amb vuit títols de cinematografies iberoamericanes i Marc Serena, Pere Sallent i Sonia Herrera com a membres del seu jurat. Quatre llargmetratges en Sessions especials, l’espai DOC-U (dedicat al talent documental dels centres d’estudis superiors d’arreu d’Espanya amb 11 curtmetratges i un jurat integrat per Alba Cros, Carolina Ciuti i Heidi Ramírez) i Docs&Teens (dedicada al públic adolescent, en format virtual i amb un jurat jove format per Albert López Ricart, Joaquin Moya, Cristina Malo, Paula Torné i Maria Vilaltella Bosch) acabaran de donar cos a la 24a edició del festival.