Dani Marco explica que la 6G suposarà “multiplicar per 100 o per mil” la capacitat de la xarxa

Tot i que la tecnologia 5G just comença a treure el cap a Catalunya, el govern català ja treballa en la recerca per a l’aplicació del 6G, que suposa la convergència entre la telefonia mòbil i la Intel·ligència Artificial i que es podria començar a comercialitzar a finals d’aquesta dècada.

 

“Ara comença una nova etapa de definir, dissenyar i estandaritzar la generació de tecnologies mòbils i intel·ligents”, assenyala el director general d’Innovació i Economia Digital del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Dani Marco.

Marco explica que la 6G suposarà “multiplicar per 100 o per mil” la capacitat de la xarxa. “Ens permetrà tenir entorns immersius del món físic al digital, d’una manera que a les persones els sigui difícil de discernir si és un entorn digital o no”, comenta.

“Ara comença una nova etapa de definir, dissenyar i estandaritzar la generació de tecnologies mòbils i intel·ligents”, subratlla Marco

Així mateix, afegeix que el 6G garantirà un temps de resposta de “submil·lisegons”, per sota els mil·lisegons. A més, la capacitat passarà a ser de gigabit a terabits. Un possible àmbit d’aplicació seria un futur servei de taxi drons, que necessitarà un nivell de resposta més elevat; l’ús d’hologrames amb una visió molt més real o una interacció dels humans amb les màquines “molt més enfortida” .

D’altra banda, Marco apunta que l’aplicació del 6G també permetrà la incorporació de l’Internet dels sentits. “Hi haurà aparells que permetran no només caure un entorn digitals sinó que donaran impulsos en l’àmbit de l’olfacte i del tacte. La immersió serà molt més escalable i molt més avançada”, remarca.

Potenciar la sobirania tecnològica

Segons ha detallat Marco, un dels objectius del pla serà potenciar la sobirania tecnològica i de coneixement en 6G a nivell europeu i contribuir-hi des de Catalunya reforçant-ne les estructures per esdevenir un dels pols referents.

Marco també ha subratllat la importància d’enfortir la col·laboració amb el sector privat i “com ha d’impactar en la creació d”start-up’, ‘spinoff’ i acords comercials en l’àmbit de la tecnologia; a més de crear i atraure talent internacional i fomentar la convergència amb altres tecnologies com la 5G, la 6G, la IA, el blockchain, la ciberseguretat, el New Space i les tecnologies quàntiques.

La Comissió Europea va aprovar fa un any la creació del partenariat públicoprivat Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU), que compta amb un pressupost de 900 milions d’euros públics i 900 més de privats per definir la propera generació de xarxes de comunicacions. L’SNS JU finançarà iniciatives i projectes R+I en els propers deu anys.

10

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio