CONSUMO / L’economia solidària en expansió

Un supermercat cooperatiu i una plataforma de comerç electrònic de consum conscient, dos exemples d’economia solidària en expansió.

La Fira de l’Economia Solidària reuneix des de fa deu anys les organitzacions i persones compromeses amb la creació d’un mercat social, alternatiu al mercat capitalista. En aquest sector hi ha més de dues-centes organitzacions que impliquen 130.000 persones. Entre totes van moure 240 milions d’euros l’any 2019 i van donar feina a més de 7.000 persones.

L’economia social creix per conviccions, però també per avantatges pràctics.

Eva Goenaga, la coordinadora de la Fira, destaca la capacitat de col·laboració de l’economia solidària: «Si jo vull engegar una iniciativa particular busco xarxes i m’enllaço, és una manera més fàcil de sortir que no quedar-se una sola».

Salaris dignes

La restauració d’una economia sostenible és una de les fites que es pretén assolir amb el mercat social. La forma d’arribar-hi passa per una organització democràtica de la producció i el consum.

Un dels resultats hauria de ser la distribució equitativa de la riquesa, i en això juga un paper clau com es retribueix les persones que treballen al sector.

«La idea és generar llocs de treball perquè l’economia és vida», diu Eva Goenaga, que concreta el sistema, sense ànim de lucre:

«Fins i tot estan regulades les diferències salarials entre els que cobren més i els que cobren menys. Aquí no hi ha ànim de lucre, ningú especula ni s’enriqueix, la gent guanya el que necessita per viure. Tampoc vol dir que siguin salaris baixos, sinó que es tracta de salaris dignes.»

La Fira de l’Economia Solidària és un aparador amb què es pretén demostrar que és possible una economia per a la vida, que posi les persones i el planeta en el centre.

És una visió que els seus defensors creuen legitimada per la pandèmia, que ha posat sobre la taula la importància de les feines essencials i la dimensió procomuna de l’economia.

Llegir més sobre aquesta notícia i supermercats cooperatius en Economia Solidària de ccm.cat

“Los hombres son ricos sólo en medida de lo que dan. El que da un gran servicio recibe una gran recompensa.” Elbert Hubbard

VIDA SANA / BARCELONADOT

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio