Concurs d’innovació TIC ‘SmartCatalonia Challenge’

La millora de la gestió i els serveis dels museus de Catalunya centra la nova edició del concurs d’innovació TIC ‘SmartCatalonia Challenge’

L’onzena edició del concurs, promoguda per Polítiques Digitals amb el suport de Cultura, arrenca amb la presentació dels 4 reptes i l’obertura d’inscripcions

La presentació de reptes i l’obertura d’inscripcions ha marcat avui el tret de sortida de l’onzena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori per incentivar pimes i startups a crear solucions TIC que donin resposta a les necessitats que plantegen municipis i entitats del país. La presentació, en format telemàtic, ha comptat amb les intervencions de Dani Marco, director d’Innovació i Economia Digital, i Marisol López, directora general d’Innovació i Cultura Digital.

En aquesta nova edició, el concurs se centra en la transformació digital dels museus de Catalunya per millorar i optimitzar diferents aspectes com ara els serveis que ofereixen als visitants, la visibilitat d’aquestes infraestructures culturals com a entitats amb valor públic i social o l’accés als continguts i el tractament i explotació de les dades que generen.

Per aquest motiu, en aquesta edició s’ha comptat amb la col·laboració de les direccions generals d’Innovació i Cultura Digital i de Patrimoni Cultural, ambdues pertanyents al Departament de Cultura, a l’hora de coordinar la detecció de les necessitats dels museus i definir els 4 reptes susceptibles de ser resolts amb l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores:

  • Repte 1: Millorar l’experiència de la visita als museus perquè estigui centrada en l’usuari. L’objectiu d’aquest repte és millorar l’experiència i la participació dels usuaris als museus a partir de solucions innovadores que facilitin la interacció entre les exposicions i els visitants i/o que siguin capaces de personalitzar la visita al perfil concret de l’usuari.
  • Repte 2: Promoure la digitalització i l’accés als continguts dels museus. L’objectiu d’aquest repte és millorar la digitalització, compartició, consulta i accés a les col·leccions entre museus i/o amb els usuaris, amb solucions que facilitin la digitalització del patrimoni cultural català, en possibilitin la compartició i la interoperabilitat i permetin l’accés a aquest patrimoni.
  • Repte 3: Augmentar la visibilitat del valor públic i social dels museus. L’objectiu d’aquest repte és millorar la visibilitat dels museus catalans entre la ciutadania i les entitats socials per despertar-ne l’interès i fomentar noves col·laboracions, tot incrementant la presència en línia, mediàtica i/o social dels museus catalans.
  • Repte 4: Impulsar el coneixement i el desenvolupament dels públics dels museus. En aquest repte, es busca harmonitzar i definir el sistema de gestió de públics per a una recollida, explotació i avaluació de dades efectiva, amb solucions que permetin la recollida automatitzada de dades de públics i que facilitin l’explotació d’aquestes dades i un millor coneixement qualitatiu dels públics.

La presentació dels reptes d’avui obre la fase competitiva de l’onzena edició de l’SmartCatalonia Challenge, durant la qual les pimes i startups tecnològiques participants hauran de dissenyar i proposar les solucions tecnològiques per donar resposta als reptes plantejats.

Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs i el límit per presentar les propostes és l’1 de juliol de 2022. A partir d’aleshores, un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran en directe a la final prevista per a finals de setembre.

Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 20.000€ (15.000, 3.000 i 2.000€ respectivament), i la solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de dur a terme una prova pilot.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio