Saltar al contenido

Catalunya prova la primera experiència d’esport immersiu amb tecnologia 5G durant el Mundial de Superbike al Circuit de Barcelona-Catalunya

1
  • La 5G permetrà experimentar en primera persona l’entreteniment del futur, de forma immersiva, personalitzada i sense necessitat de sortir de casa
  • Jordi Puigneró: “La 5G és molt més que una revolució tecnològica: arriba per canviar-ho tot, també la vida de les persones”
  • L’experiència està promoguda pel Departament de Polítiques Digitals, el Circuit de Barcelona-Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) en el marc de 5G Barcelona

Catalunya acollirà aquest cap de setmana la primera experiència immersiva 5G en un esdeveniment esportiu: la primera prova puntuable del Campionat del Món MOTUL FIM Superbike que acull el Circuit de Barcelona-Catalunya, del 18 al 20 de setembre.

La tecnologia 5G permetrà experimentar en primera persona l’entreteniment del futur, on, gràcies a la cinquena generació de telefonia mòbil, es podrà gaudir de l’esdeveniment en temps real, de forma immersiva, personalitzada i sense necessitat de sortir de casa.

Durant la presentació de l’experiència, que ha tingut lloc avui al Circuit de Barcelona-Catalunya, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha assegurat que projectes com aquest “són la prova que la 5G és més que una revolució tecnològica, és una revolució que arriba per canviar-ho tot, també la vida de les persones: canviarà àmbits clau de la nostra vida com la salut, la mobilitat, la indústria, l’agricultura i també, com estem demostrant avui, l’oci i l’entreteniment”. Puigneró ha recordat l’aposta del Govern per convertir Catalunya en capital mundial de la 5G, i en aquest sentit ha afegit que “no només volem ser punters en l’àmbit de la recerca, que ja ho som amb el 50% dels projectes 5G finançats per la UE, sinó també en innovació, amb projectes com el que presentem avui, que s’afegeix a d’altres que hem promogut com l’àmbulància connectada 5G, el projecte 5G Rural o el que és el projecte insígnia de la 5G a Catalunya: el Corredor 5G del Meditarrani”.

L’experiència d’esport immersiu està promoguda pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat, el Circuit de Barcelona-Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) en el marc de 5G Barcelona, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, CTTC, Atos i la UPC. Compta amb la col·laboració de l’Institut Guttman i les aportacions de l’Institut de Robòtica i Informàtica industrial (IRI-UPC) i l’empresa Kataclack. Vodafone serà el proveïdor tecnològic de la xarxa 5G mitjançant una l’estació mòbil que traslladarà al Circuit.

Una experiència 360º que supera totes les barreres gràcies a la 5G

El projecte consisteix en l’enviament, durant tot el cap de setmana, de senyal de vídeo amb tecnologia 5G de dues càmeres ubicades a la zona de boxes del Circuit. Una de les càmeres permet viure l’experiència 360º per tal que els espectadors puguin tenir una experiència immersiva.

Una altra càmera serà articulada per un braç robotitzat que controlarà, en remot i amb connexió 5G d’extrem a extrem, un ex-pacient de l’Institut Guttman amb mobilitat reduïda severa. Bon coneixedor del món del motor, Armando Folgado farà d’operador de càmera remot des de la sala Àgora de l’Institut Guttmann (‘Fan Zone’), mitjançant un sensor de posició de l’iris dels ulls que permet moure el cursor sobre una pantalla dissenyada especialment per l’IRI-UPC per controlar la càmera.

Ambdues càmeres enviaran el senyal en ‘streaming’ a través de 5G al canal de YouTube de TV3, que serà accessible des de qualsevol dispositiu fix o mòbil.

Una ‘Experiència 5G’ amb valor afegit

L’usuari podrà personalitzar la seva experiència 5G durant l’Acerbis Catalunya Round a través de l’APP ‘Experiència 5G’, impulsada pel Departament de Polítiques Digitals i desenvolupada per Aumenta Solutions. A través de l’apli, disponible als markets d’Android i iOS, es pot rebre i provar el senyal de les dues càmeres 5G directament al dispositiu mòbil.

Una de les pilots d’aquest Campionat del Món MOTUL FIM Superbike, Ana Carrasco, juntament amb el pilot català Isidre Esteve, prenen forma en aquesta APP com a hologrames 3D. L’experiència volumètrica es podrà experimentar plenament en els telèfons que disposin de realitat augmentada ARcore (la majoria dels models fabricats els darrers anys), que la mateixa aplicació ja detecta i activa.

La transmissió 5G de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Aquest cap de setmana, a través del canal Esport3 i a TV3.cat, la CCMA oferirà la transmissió de les curses del Campionat del Món MOTUL FIM Superbike com no s’ha vist mai abans, amb múltiples punts de captació a través de terminals mòbils d’última generació, per mostrar tota l’emoció del campionat dins i fora de la pista, utilitzant la tecnologia 5G i amb una realització totalment innovadora, des del núvol.

El senyal d’una càmera 360º donarà accés a una experiència immersiva a través del canal de ‘Youtube’ de TV3 des de la recta d’arribada.

També es punxarà la càmera que a través d’un braç articulat accionarà Armando Folgado, pilot de slots i bon coneixedor del món del motor.

El ‘WorldSBK’ arriba al Circuit de Barcelona-Catalunya

Sota el nom d’Acerbis Catalunya Round, el Circuit de Barcelona-Catalunya acollirà per primer cop el Campionat del Món MOTUL FIM Superbike (abreviat comercialment com WorldSBK).

Es tracta del campionat on pilots, equips i fabricants porten al límit motocicletes derivades dels models de sèrie, a diferència de MotoGP™, on es competeix amb prototips que no estan a la venda al públic. Alguns dels millors pilots del món i noms coneguts pels aficionats, com Álvaro Bautista, Jonathan Rea, Scott Redding, Jonas Folguer, Xavi Forés, Ana Carrasco o Isaac Viñales competiran sobre l’asfalt del Circuit.

L’Acerbis Catalunya Round suposarà la setena cita de la temporada 2020 de WorldSBK i els aficionats podran gaudir des de casa d’un cap de setmana amb fins a set curses televisades de les tres categories que se celebren en el campionat.

WorldSBK s’emet en més de 190 televisions i aconsegueix tenir fins a 3.000 hores de directe televisat; durant la primera meitat de 2020, ha aconseguit més de vuit milions d’espectadors d’audiència. A més, els seus canals socials reuneixen més dos millors de seguidors i al 2019 van acumular una presència de 700.000 espectadors als tretze circuits que van formar part de la temporada.

Per al Circuit de Barcelona-Catalunya, la incorporació del Campionat del Món MOTUL FIM Superbike al seu calendari suposa consolidar, encara més, la seva posició com a instal·lació de referència a nivell internacional, com demostra la celebració del Grans Premis de F1® i MotoGP™, així com el Mundial de Rallycross.