Catalunya i les Illes Balears s’alien en l’impuls del projecte AINA per garantir la supervivència de la llengua catalana en l’àmbit digital

El Govern de Catalunya i el Govern de les Illes Balears treballaran conjuntament en la promoció de les tecnologies digitals aplicades a la llengua i, especialment, en l’impuls de l’AINA, el projecte basat en tecnologies de dades i Intel·ligència Artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català i garantir així la supervivència de la llengua en l’àmbit digital.

Així ho han anunciat avui el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes, Miquel Company, en la roda de premsa posterior a la trobada institucional i de treball que han mantingut ambdós governs amb motiu de l’arribada a Palma de la gira del projecte AINA per territoris de parla catalana.

Per al vicepresident Puigneró, “el català necessita ser defensat en aquest nou món digital amb projectes com l’AINA, però ens cal la col·laboració de les administracions que tenim el català com a llengua pròpia als nostres territoris, i per això som aquí avui”. En aquest sentit, Puigneró ha agraït l’acollida i disposició del Govern de les Illes, “amb qui hem acordat crear un grup de treball per ajudar en la campanya de recollida de veus, però també per aconseguir més recursos econòmics que ens permetin accelerar i augmentar el potencial d’aquesta iniciativa, mitjançant fons europeus destinats a l’àmbit de l’economia de la llengua.”

En el marc d’aquest grup de treball, el Govern de les Illes Balears impulsarà la promoció, comunicació i difusió a les Illes de ‘La nostra llengua és la teva veu’, la campanya impulsada pel Govern de Catalunya en el marc del projecte AINA amb l’objectiu de recollir el màxim de veus possible per nodrir de continguts la primera versió del corpus de veu del català, imprescindible per ensenyar les màquines a entendre i parlar la nostra llengua.

Igualment, el  Govern de les Illes continuarà col·laborant amb el projecte per facilitar la donació de l’arxiu de continguts de veu d’IB3 (l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears) de manera que aquests puguin ser utilitzats per a l’entrenament de les xarxes neuronals del sistema d’Intel·ligència Artificial de l’AINA.

A banda d’aquests acords en el marc del projecte AINA, tots dos governs han compartit durant la trobada exemples de bones pràctiques i de polítiques del Govern català en matèria de ciberseguretat, així com la voluntat d’establir sinergies en projectes de recerca i 5G.

En la seva intervenció, el conseller Company ha destacat la importància de col·laborar amb el Govern català en matèries estratègiques com la llengua, les polítiques digitals, la tecnologia 5G o la ciberseguretat. En aquest sentit, Company ha fet èmfasi en la necessitat de “compartir coneixements per tal d’avançar plegats”.

Sobre la gira de l’AINA

El pas per Palma tanca la primera part de la gira del projecte AINA per territoris de parla catalana, impulsada per la Vicepresidència del Govern amb la col·laboració d’entitats i associacions culturals i de defensa de la llengua. Aquesta primera part de la gira ha fet parada a la Catalunya Nord, al País Valencià, i avui, a les Illes Balears.

L’objectiu d’aquesta gira és sumar les veus i accents de les variants que es parlen en aquests territoris a la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’ del projecte AINA, per poder generar un corpus de veu que contempli tota la diversitat lingüística del català oral.

La campanya convida la ciutadania de parla catalana de totes les edats, gèneres, condicions i procedències a “donar” la seva veu a través del web projecteaina.cat, des d’on tothom pot llegir, enregistrar i validar un nombre il·limitat de frases agrupades de 5 en 5 a la plataforma Common Voice de Mozilla.

La gira de l’AINA continuarà abans de l’estiu amb una segona fase que recorrerà tot el territori català, amb actes de presentació del projecte a les vuit vegueries.

Més de 2.000 hores de gravació

Des que va començar la campanya i fins avui, ja s’ha aconseguit arribar a gairebé 1.000 noves hores gravades. Això fa que, en menys de dos mesos, s’hagi assolit un dels objectius que els impulsors del projecte s’havien marcat per a tot el 2022: superar les 2.000 hores de gravació a la plataforma Common Voice. Segons dades d’avui mateix, també s’han superat els 695.000 talls de veu nous des que va començar la campanya.

La variant dialectal dominant a la plataforma continua sent, però, el català central, que supera el 75% de les veus enregistrades, mentre que les variants dialectals menys representades a la plataforma Common Voice de Mozilla són el balear (1%), el nord-occidental (1%), el septentrional (3%) i el valencià (5%).

Esta noticia se publicó originalmente en: SmartCatalonia

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio