Saltar al contenido

Catalonia Smart Drones celebra la 7a jornada anual

  • por

Catalonia Smart Drones celebra la 7a jornada anual centrant-se en la nova normativa europea del sector

Catalonia Smart Drones va celebrar dimarts 26 de gener la setena jornada anual en format virtual, en la qual es van analitzar les fites assolides durant l’any 2020 i es van presentar els objectius d’enguany. La sessió també va comptar amb la presentació de casos d’èxit per part d’empreses de l’ecosistema dron català, així com les noves oportunitats per al sector que es vinculen de l’estratègia NewSpace de Catalunya. No obstant això, bona part de la jornada es va dedicar a explicar detalladament les novetats de la nova normativa UAS europea que recentment ha entrat en vigor.

El director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, va donar la benvinguda institucional a una setantena d’assistents remarcant el dinamisme del sector dron a Catalunya i destacant el procés de digitalització de l’activitat de Catalonia Smart Drones per acostar oportunitats de valor als seus membres. Durant el 2020, la comunitat va oferir activitats de dinamització sectorial, cursos de formació per als diferents departaments de l’administració pública i la participació en congressos com el BNEW o jornades informatives com les de finançament europeu.

Pel que fa al balanç de l’activitat de l’any, Catalonia Smart Drones va començar el 2021 amb 117 membres, dels quals 89 són empreses i 28 són entitats. Pel que fa a l’activitat de dinamització sectorial, l’any 2020 es van celebrar 5 brokerage events amb els sectors de la salut, la indústria, les utilities i l’agroalimentació amb l’objectiu de generar oportunitats de col·laboració entre el sector TIC i les empreses d’aquests àmbits. El resultat va ser l’obtenció de 147 solucions per als 35 reptes recollits i 115 reunions bilaterals realitzades amb 100 participants. Durant la sessió també es va presentar el programa d’activitats de Catalonia Smart Drones per al 2021 i el balanç del projecte europeu Aerial Uptake, del qual formen part la Generalitat i la Fundació i2CAT. Aquesta iniciativa promou l’intercanvi d’experiències i la generació de coneixement i d’innovació en l’àmbit dels drons amb l’objectiu d’incidir en les polítiques públiques i promoure l’acceptació social dels drons.

Pel que fa al context del sector dron, el 31 de desembre del 2020 va entrar en vigor la nova normativa europea, que estableix un nou marc reglamentari per al futur dels UAS. Aquest implicarà canvis en la indústria i en les operacions en l’àmbit global i, per aquest motiu, la jornada va comptar amb la participació de l’executive MBA i enginyer aeronàutic, Àlex de la Torre, de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). De la Torre va exposar amb claredat els detalls de la nova normativa i les seves afectacions, i va resoldre els dubtes específics dels assistents.

La jornada també va comptar amb la presència d’empreses de la comunitat que han desenvolupat projectes d’èxit durant el 2020. És el cas del projecte MAP4CAT, en el qual hi col·laboren les empreses Geonumerics i Octocam Maps per a fer un mapatge de carreteres en 3D basat en l’ús combinat d’un dron d’alta capacitat i vehicles terrestres. A continuació, es va presentar Flock Drone Art, l’empresa catalana pionera al territori a l’hora d’oferir espectacles de llum i color amb drons. Seguidament, Advanced Air Mobility va exposar el seu sistema de mobilitat aèria completament elèctric, sostenible i autònom i, finalment, SITEP va presentar les seves operacions de disseny i fabricació d’helicòpters de grans prestacions, juntament dos projectes realitzats amb drons: Hamelin i VIPEX.

font: SmartCtalonia