Saltar al contenido

Catalonia, 5G World Capital


Què representa l’arribada de la tecnologia 5G a la societat? Quins avantatges ens pot aportar en el nostre dia a dia?

L’Estratègia 5G de Catalunya

Catalunya disposa de capacitats que la configuren com un pol d’atracció per al desplegament tecnològic, de serveis i de nous models de negoci associats a la tecnologia 5G.

La 5G i l’impacte del seu desplegament

La tecnologia 5G, per les seves característiques, implica una revolució en les comunicacions. Entre altres aspectes, destaca la seva gran amplada de banda, la capacitat de suportar una altíssima densitat de dispositius per cel·la, la reducció de la latència, la flexibilitat en el desplegament i l’operació de xarxes, així com una millor eficiència energètica. Tots aquests avantatges habilitaran la creació de nous serveis, actualment impossibles d’oferir amb la tecnologia 4G. La tecnologia 5G no és només una mera evolució tecnològica, sinó que es tracta d’un canvi de paradigma en la indústria i un canvi en les telecomunicacions, el seu ús i els seus operadors. La tecnologia 5G obrirà oportunitats als actuals i als nous agents de mercat.

 

Capacitats disponibles a Catalunya

Catalunya disposa de capacitats que la configuren com un pol d’atracció per al desplegament tecnològic, de serveis i de nous models de negoci associats a la tecnologia 5G.  Per entendre què permet aquest posicionament a escala internacional, cal tenir present les diferents capacitats inherents a Catalunya, com són les infraestructures de telecomunicacions disponibles, el posicionament com a país en captació d’inversió i generació d’innovació i la repercussió que ofereix a escala internacional la capitalitat mundial del mòbil. En els propers apartats es presenten cadascuna d’aquestes capacitats, que fan de Catalunya un espai ideal per al desenvolupament, testatge i desplegament de les xarxes i serveis 5G.

Per la rellevància i l’impacte que suposa la 5G al nostre país cal el desenvolupament d’una estratègia 5G Catalunya per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, que faciliti la seva implantació i permeti la seva consolidació de manera transversal en el teixit social i productiu català.

 

L’Estratègia 5G de Catalunya

 La implantació de la tecnologia 5G a Catalunya és una prioritat del Govern de la Generalitat de Catalunya, que vol donar suport al desplegament de la tecnologia 5G i fer de Catalunya un pol d’atracció i demostració tecnològica de 5G.

Amb aquest objectiu, el Govern de la Generalitat impulsa l’Estratègia 5G de Catalunya, coordinada per la Secretaria de Polítiques Digitals, del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb la qual es desplegarà un programa d’actuacions, que s’estructura al voltant de cinc eixos:

 • Promoció 5G: per posicionar Catalunya com a país de referència en 5G dins del mapa tecnològic internacional i difondre en territori català les oportunitats que generarà la 5G.
 • Infraestructura 5G: per accelerar el desplegament i la cobertura 5G arreu del territori, mitjançant la col·laboració entre administracions públiques i operadors de telecomunicacions.
 • Innovació 5G: per impulsar la recerca i la innovació mitjançant els centres de recerca i tecnològics especialitzats (aposta de la Generalitat com a pionera en l’aplicació de la tecnologia 5G). 
 • Ecosistema 5G: per potenciar una nova indústria al voltant de la tecnologia 5G i dinamitzar la demanda de serveis i solucions associats a sectors verticals prioritaris.
 • Talent 5G: per generar, retenir i atraure talent, tant tecnològic com emprenedor, amb els coneixements i capacitats necessàries per al desenvolupament d’aquesta nova indústria.

Per al seu desplegament, el Govern de la Generalitat de Catalunya es coordinarà amb les diferents iniciatives d’impuls de la 5G a Catalunya, desenvolupades per administracions públiques i entitats privades.

Objectius

 • Donar suport al desplegament de la tecnologia 5G
 • Convertir Catalunya en un pol tecnològic mundial en tecnologia 5G
 • Impulsar l’ecosistema 5G a Catalunya
 • Liderar la 5G al sud d’Europa
 • Liderar la 5G en la recerca i assoliment d’una economia més innovadora, un major creixement econòmic i una millor qualitat de vida de les persones
 • Crear, retenir i atraure el talent

 

Facebook
Twitter
LinkedIn