Baròmetre de Barcelona / El Baròmetre mostra un ampli aval a les polítiques per reduir el vehicle privat, augmentar l’espai per a vianants i ampliar carrils bici

Les preguntes específiques sobre la crisi climàtica revelen un 95% dels entrevistats a favor de fomentar el transport públic, tres quartes parts favorables a reduir el tràfic del vehicle privat motoritzat i deixar més espai per vianants i un 57,4% de partidaris d’ampliar els carrils bici

Segons el Baròmetre, Barcelona en Comú guanyaria avui les eleccions amb una intenció de vot directe del 14,8%, quatre punts i mig per sobre d’ERC que obté un 10,2% i amb el PSC en tercer lloc, amb un 7,4%

Un 59% dels entrevistats creu que la ciutat millorarà en el futur, tot i el desgast de la valoració que pateixen tots els nivells de l’administració a causa de l’actual context de crisi

El Baròmetre situa la inseguretat la neteja i l’accés a l’habitatge com els principals problemes de la ciutat

El Baròmetre corresponent al mes de desembre ha dedicat les preguntes específiques d’aquesta onada a un tema tan estratègic com la crisi climàtica, un tema que preocupa el 85% dels enquestats. Sobre les mesures a emprendre per fer-hi front, el Baròmetre mostra un ampli aval a les polítiques de sostenibilitat i de lluita contra l’emergència climàtica de la ciutat.

Hi ha unanimitat en l’acord pel foment del transport públic, amb un 95% que s’hi mostra d’acord, mentre que tres quartes parts dels entrevistats són favorables a la reducció del vehicle privat motoritzat i a augmentar l’espai públic per a vianants. L’ampliació dels carrils bici compta amb l’aprovació del 57,4% dels enquestats.

Segons la ciutadania, en la lluita contra el canvi climàtic, les mesures prioritàries que hauria d’emprendre l’Ajuntament son, per aquest ordre, reduir les emissions del transport terrestre, reduir els residus i fomentar el reciclatge i millorar el transport públic i afavorir-ne l’ús.

A nivell personal, a l’hora de passar a l’acció, el 84% dels entrevistats està disposat a comprar productes de proximitat, encara que siguin més cars. Entre el 60% i el 70% està disposat a assumir el cost extra de comprar productes d’alimentació ecològics i articles de roba sostenibles, i també a reduir el consum de carn i a substituir el transport privat pel públic tot i que hagin de fer servir més temps en els desplaçaments. Per últim, el 57% afirma estar disposat a reduir els viatges en avió i el 53% a comprar un cotxe elèctric malgrat el seu preu més elevat.

 

Un 59% dels entrevistats creu que la ciutat millorarà en el futur

El Baròmetre mostra cert optimisme en el futur de la ciutat. Un 59% dels entrevistats creu que la ciutat millorarà i un 29% que empitjorarà, xifres molt similars a les de Catalunya i una mica millors que les d’Espanya.

El Baròmetre és l’enquesta periòdica que cada sis mesos entrevista 800 barcelonines i barcelonins amb dret a vot a les eleccions municipals i està inclosa al Pla d’Estudis Sociològics (PES) 2020-2023. El treball de camp es va fer entre el 22 de novembre i l’1 de desembre, quan tot just es començaven a incrementar de nou els casos i es parlava de la incipient arribada de la nova variant òmicron.

La valoració sobre l’estat de la ciutat per part de la ciutadania segueix marcada pels efectes negatius de la crisi de la Covid. Un 64% de les persones  entrevistes consideren que Barcelona ha empitjorat el darrer any, però igualment la ciutadania també té bones expectatives de futur. El 59% afirmen que Barcelona millorarà. Pel que fa a la gestió municipal, l’Ajuntament de Barcelona segueix essent l’administració més valorada, per damunt de la Generalitat i l’Estat. Tot i això, les tres administracions registren un cert desgast, probablement fruit de l’actual conjuntura de crisi.

 

Problemes de la ciutat

La inseguretat es manté com el principal problema de la ciutat amb el 21% de les respostes. La neteja amb el 12% de les respostes se situa en segon lloc de les problemàtiques ciutadanes, seguida de l’accés a l’habitatge amb el 6,5% de les respostes. En canvi, disminueixen les referències a la gestió municipal com a problema quan fa sis mesos era el segon problema de la ciutat. També descendeixen les respostes referides a l’atur, als problemes econòmics i a la Covid 19, tal i com ja apuntava l’Enquesta de Serveis Municipals.

 

Valoració dels líders municipals i intenció de vot

Pel que fa a la intenció de vot aquest Baròmetre trenca un constant frec a frec entre ERC i Barcelona en Comú. Les intencions directes de vot donen, per primer cop des de les eleccions de 2019, una victòria clara a Barcelona en Comú, que amb un 14,8% d’intenció directa se situa més de quatre punts i mig per sobre d’ERC (10,2%). El PSC amb el 7,4% es manté com el tercer partit en intenció de vot. Junts té un 3,6% molt semblant al de fa un any. Baixa la CUP, que amb l’actual 2,6% no entraria al consistori. Vox augmenta lentament i obté un 1,2% proper a l’1% de Ciutadans i a l’1,8% del PP.

Pel que fa a les valoracions dels líders municipals, Ernest Maragall es manté com el líder més ben valorat i l’únic que aprova, amb un 5,2. Jaume Collboni es manté en el 4,7. Eva Parera s’estrena amb un 4,5. Elsa Artadi treu un 4,4 i l’alcaldessa, Ada Colau, obté un 4,2. Els enquestats puntuen amb un 4 a Mari Luz Guilarte i Josep Bou registra la pitjor nota d’entre tots els líders municipals amb un 3,1. Cal esmentar el baix grau de coneixement d’Eva Parera i Mari Luz Guilarte.

 

Enllaços relacionats

Baròmetre de Barcelona. Resum de resultats

Baròmetre de Barcelona. Evolució 2015-2021

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio