Barcelona tindrà un segon ordinador quàntic, que s’integrarà a una xarxa europea pionera

El Barcelona Supercomputing Center serà un dels sis centres que acollirà la primera xarxa europea de computació quàntica

Barcelona tindrà dos ordinadors quàntics. El Barcelona Supercomputing Center acollirà un segon ordinador, que se suma al que ja es va anunciar l’any passat i s’integrarà en una pionera xarxa europea de computació quàntica.

Aquest ordinador quàntic formarà part del superordinador Marenostrum 5, un dels més potents d’Europa. La instal·lació suposarà una inversió de 12,5 milions d’euros, cofinançats per la Unió Europea i el govern espanyol, i es preveu que estigui operatiu a finals del 2023.

El director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero, destaca que el nou ordinador quàntic reforçarà el paper del centre de supercomputació a Europa:

«Aquesta nova infraestructura que integrarà la computació quàntica amb MareNostrum 5 ens permetrà avançar en múltiples aplicacions acadèmiques i que el Barcelona Supercomputing Center tingui un paper decisiu a Europa en aquestes noves tecnologies que formaran part de la societat del futur.»

Aquest ordinador quàntic forma part del programa QuantumSpain, iniciat el 2021 a través de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) del govern espanyol.

El superordinador MareNostrum 5
El superordinador MareNostrum 5 (Barcelona Supercomputing Center)

Per a què serveix un ordinador quàntic?

Els ordinadors quàntics suposen un enfocament completament diferent de la informàtica actual. Són capaços de fer tots sols el mateix que fan milers de computadores alhora amb un consum energètic similar al d’una nevera.

Poden fer càlculs d’altíssima complexitat a gran velocitat i estalviant una gran quantitat d’energia. En comptes d’utilitzar el sistema binari, els ordinadors quàntics no utilitzen bits sinó bits quàntics: els bits treballen en dos estats, 0 o 1, i els ordinadors quàntics inclouen una superposició d’aquests dos valors.

En comptes de bits, doncs, són qubits bits quàntics. Els qubits basen en les propietats de la física quàntica, la que regeix en el món subatòmic i que sovint xoca amb la lògica del nostre món macroscòpic.

L’ordinador quàntic que té Google, per exemple, és capaç de calcular en 3 minuts i 20 segons operacions que a un ordinador actual li haurien costat 10.000 anys.

L’ordinador quàntic que s’instal·larà al Barcelona Supercomputing Center permetrà augmentar de manera notable l’impacte de la investigació i la innovació en permetre solucions que superen les capacitats dels supercomputadors actuals. Així, servirà per impulsar la recerca i el desenvolupament en àmbits tan diversos com les comunitats científiques, la indústria i el sector públic, independentment de l’estat europeu des d’on s’investigui….

(Recorte de prensa / Clipping)
Continúa leyendo la noticia completa original de este recorte en TV3


BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio