Barcelona supera el llindar dels 100.000 professionals digitals

El cinquè Digital Talent Overview de la Mobile World Capital confirma la tendència ascendent de la penetració de les TIC al país

Els rànquings internacionals d’inversió, emprenedoria i penetració de models de negoci digitals solen deixar Barcelona en bon lloc. La presentació del nou hub tecnològic de Lufthansa eleva a 97 els centres digitals que grans multinacionals de tots els sectors han decidit instal·lar a Catalunya -principalment als volts de la seva capital-, una xifra que “no té comparació a tot el món”, com celebra el CEO de la Mobile World Capital Francesc Fajula. En el primer Digital Talent Overview d’ençà que va assumir la direcció de l’entitat -el cinquè que presenta l’organització-, el directiu ha confirmat que la bona tendència que les anteriors radiografies del treball digital a Barcelona s’ha convertit en estructura. “Hem entrat en una bona dinàmica, en un cercle virtuós; el talent català mostra un efecte bola de neu”, raona Fajula. El talent atreu més talent, i les dades així ho confirmen: Barcelona va superar el 2022 el llindar dels 100.000 treballadors digitals, un 8% més que un any abans -7.404 llocs de feina nous en dotze mesos- i un 49% més que el 2018.

Un factor clau en el creixement de l’ocupació a l’àmbit digital, explica Fajula, és la “transversalització” de les tecnologies de la informació. Dels més de 100.000 empleats dedicats a tasques digitals a la ciutat, de fet, 15.000 desenvolupen la seva activitat a hubs digitals; mentre que uns 20.000 treballen a start-ups. Fins a 65.000 estan contractats per empreses diverses, siguin o no de serveis tecnològics, que necessiten perfils digitals per adaptar el seu model de negoci als nous entorns. El creixement, a més, sembla mantenir-se a llarg termini, en tant que la demanda de professionals amb aquests perfils es va elevar el 2022 fins a les 33.000 posicions obertes -un “creixement exponencial de la demanda de treball”, que ja dobla la registrada a la primera edició de l’estudi, ara fa cinc anys-. Amb aquesta alça, una de cada quatre ofertes de feina a Barcelona pertanyen a l’àmbit tecnològic, majoritàriament concentrades en grans empreses internacionals que hi operen. Hubs com el d’HP, Adevinta o Zurich; així com importants consultores del nivell d’NTT Data, Seidor o Accenture reclamen una gran quantitat de perfils tecnològics al país. Destaca també el protagonisme del Barcelona Supercomputing Center entre els entorns que més talent reclama, com a punta de llança d’un “ecosistema de centres de recerca molt potents” al voltant de la ciutat.

La inclusió de perfils digitals, però, transcendeix amb molt les grans estructures empresarials. Segons subratlla la secretària de polítiques digitals de la Generalitat Gina Tost, “empreses de venda de roba, acadèmies d’idiomes o restaurants; tothom necessita talent digital”. La bona predisposició del conjunt del teixit productiu i de serveis a la digitalització, en aquest sentit, contribueix a la tensió a un mercat ja de seu conflictiu. Les dades de l’Overview, reconeix Tost, “confirmen que hi ha un gap” entre l’oferta de nou talent i la demanda de treballadors. Segons l’informe, al sector digital català hi ha uns 12 treballadors per cada posició oberta, una ràtio que al conjunt de l’economia s’eleva fins als 60. Sense anar més lluny, el 2022 es van incorporar a entorns de treball menys d’una quarta part dels professionals digitals necessaris, i les xifres del 2023, encara no concloses, porten una tendència similar. “El sector TIC necessita talent; sense persones, ens estanquem”, alerta Tost….

SIGUE LEYENDO EL ORIGINAL DE ESTA NOTICIA PUBLICADA EN : TOT ECONOMIA

BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

Escucha aquí RADIO60 Una experiencia musical y vivencial a través de más un siglo de ritmos, melodías e historias

.

.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll al inicio