Barcelona es consolida com a ciutat capdavantera en competitivitat, atractivitat i captació de talent, segons l’Observatori Barcelona

» L’edició de l’any 2022, la 20a de l’Observatori Barcelona, fa una radiografia global  de l’evolució de la ciutat a nivell internacional on se situa com la 6a ciutat més  atractiva del món per a visitants i emprenedors (World Best Cities), es posiciona  com a hub digital de referència (13a, Digital Cities Index) i es manté entre les 20  primeres ciutats globals en competitivitat (Global Power City Index

» Barcelona és la novena ciutat del món més atractiva per treballar a l’estranger  (Boston Consulting Group) i es manté com la tercera ciutat d’Europa preferida per  ubicar una start-up (StartUp Heatmap Europe

» La ciutat es consolida entre les cinc primeres del món per a la celebració de  congressos i l’Aeroport de Barcelona recupera la 7a posició entre els principals  aeroports europeus 

» La capital catalana és la desena ciutat europea més preparada per a la mobilitat  sostenible, i destaca en la facilitat per desplaçar-se a peu (2a), en accés al transport  públic (5a) i en què aporta seguretat als ciutadans que es desplacen en bicicleta  (6a), segons Clean Cities Campaign 

La ciutat de Barcelona ha demostrat la fortalesa de la seva marca en el context de la crisi  econòmica sense precedents que ha tingut lloc a nivell mundial a causa de la pandèmia i  consolida la recuperació de la seva activitat econòmica, tal i com recull l’Informe 2022 de  l’Observatori Barcelona que s’ha presentat en el marc de les jornades econòmiques REACT. 

Enguany, l’Observatori Barcelona celebra el seu 20è aniversari i l’informe deixa palès el salt  qualitatiu que ha fet la ciutat en les dues darreres dècades, amb una trajectòria que l’ha portat a  situar-se entre les ciutats globals capdavanteres en àmbits com la competitivitat, l’atractivitat i la  captació de talent. 

L’informe de l’Observatori Barcelona és una publicació elaborada conjuntament per l’Ajuntament  de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, que engloba indicadors diversos dels anys  2021 i 2022, i que aporta perspectiva sobre la posició de Barcelona i la seva àrea metropolitana respecte a d’altres ciutats i metròpolis de tot el món. Analitza un total de 34 indicadors entre les  principals ciutats d’Europa i de tot el món en els següents àmbits: activitat econòmica, qualitat de  vida i cohesió social, el mercat laboral i la formació, la societat del coneixement, el turisme i els  preus i els costos. 

Segons el document, Barcelona es mostra com una ciutat resilient i capaç de mantenir l’atractiu  i el bon posicionament econòmic i empresarial, tant a nivell europeu com mundial. Els indicadors  mostren una consolidació de la recuperació econòmica i això, sumat a l’atractiu de la ciutat, fan  que la capital catalana estigui en condicions d’aprofitar les futures oportunitats que sorgiran a  mesura que es consolidi la recuperació de l’economia mundial. 

La tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, ha destacat, en el marc de la presentació de l’Observatori  Barcelona, que les dades “són molt bones i valuoses i ens reafirmen que Barcelona està en molt  bona posició”. “Són una clara confirmació que estem anant pel bon camí i que tenim bones eines  per sortir-nos-en i això ens permet seguir treballant amb una agenda que es confirma; l’agenda  de Barcelona pel futur i la Barcelona green deal”, ha reblat Laia Bonet.  

Per la seva banda, la presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca, ha coincidit en remarcar  “la resiliència de la ciutat de Barcelona en moments tant difícils com la pandèmia i la competitivitat  general de la ciutat” al mateix temps que ha posat de relleu el “manteniment” de la ciutat en els  rànquings internacionals i que l’Observatori Barcelona, que enguany celebra el seu 20è  aniversari, es fruit de la col·laboració públicprivada entre l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra  de Comerç.  

Des del punt de vista de l’activitat econòmica, aquest 2023 la ciutat ha guanyat tres posicions  en el rànquing World Best Cities (Resonance Consultancy) i se situa com la 6a ciutat més  atractiva del món per a visitants i emprenedors/res. Així mateix, el 2022 s’ha mantingut entre  les 20 ciutats del món amb més competitivitat global per segon any consecutiu i s’ha mantingut  entre les 25 primeres posicions des de l’any 2016, segons l’informe Global Power City Index  2022, de la Mori Memorial Foundation. 

En la mateixa línia, la ciutat se situa en la 13a posició com a hub digital mundial de referència  en la primera edició del rànquing Digital Cities Index, elaborat per Economist Impact del grup  The Economist. Aquest rànquing destaca el lideratge de la ciutat en aspectes com l’impuls dels  drets digitals i l’ús democràtic de les dades, així com el desenvolupament d’iniciatives pioneres  5G.  

La ciutat genera confiança internacional i és atractiva per a treballar Barcelona genera confiança en l’àmbit de la inversió internacional i se situa com la 7a  àrea del món en captació de projectes d’inversió estrangera, segons el Global Cities  Investment Monitor 2022 de KPMG. Així mateix, Barcelona és la ciutat d’Europa amb la millor  estratègia per a la captació d’inversió estrangera, segons l’informe FDI Cities and Regions of  the Future 2022/2023 del grup Financial Times. 

En la mateixa línia, Barcelona és la 9a ciutat més atractiva del món per treballar a  l’estranger i està entre les primeres 10 ciutats més atractives per a la captació de talent  digital (Decoding Global Talent 2021– BCG). A més, la ciutat té dues de les deu millors escoles  de negocis del continent europeu –IESE i ESADE- des de fa més d’una dècada, segons el  Global MBA Ranking del Financial Times.  

Font: Decoding Global Talent 2021 i Decoding the Digital Talent Challenge, BCG.

Pel que fa a l’activitat de fires i congressos internacionals, la ciutat ha consolidat la seva fortalesa  en els resultats del rànquing ICCA 2021 i se situa: 4a en nombre de reunions, 2a en nombre de  delegats. Barcelona és l’única ciutat que es manté en el top 5 per a la celebració de congressos i reunions internacionals durant 20 anys consecutius.  

Ciutats del món organitzadores de reunions internacionals. Posicionament de Barcelona. 1999-2021 Font: International Congress and Convention Association (ICCA).

Recuperació del turisme 

En l’àmbit del turisme, tot i l’impacte de la pandèmia, els principals rànquings internacionals  mostren que la reputació i la preferència de Barcelona i el seu entorn com a destí turístic  per als visitants internacionals es manté. El 2021, la ciutat ostenta la 4a posició d’Europa  en nombre de pernoctacions internacionals (després de Londres, Istanbul i París, segons City  Destinations Alliance). El 2022, l’Aeroport Josep Tarradellas- el Prat ha rebut 41.639.622  passatgers, i recupera la 7a posició com a principal aeroport europeu que tenia des de 2016 i  que havia perdut els anys de la pandèmia (2020-2021).  

Principals aeroports europeus per nombre de persones passatgeres. Posicionament de Barcelona.  2005-2022 

Fonts: Portals d’estadístiques oficials dels aeroports, AENA, Sabre MiDT i Airports Council International (ACI).

Mobilitat sostenible 

Finalment, de la resta d’indicadors que analitza l’Observatori Barcelona, cal destacar els  resultats que obté la ciutat en la primera edició del rànquing Clean Cities Campaign del 2022.  Barcelona és la 10a ciutat d’Europa més preparada per a una mobilitat amb zero  emissions, i destaca com la 2a millor ciutat per desplaçar-se a peu, la 5a en accés al transport  públic i la 6a en seguretat per als ciclistes.  

Així mateix, Barcelona se situa en la 17a posició global en matèria de mobilitat sostenible  segons el rànquing Urban Mobility Readiness de la Universitat de Berkeley i Oliver Wyman.  L’informe destaca que la ciutat disposa d’una xarxa de transport públic multimodal, eficient i  assequible, ben connectat a les xarxes de transport ferroviari i carreteres, al mateix temps que  indica que ha d’avançar més en l’ús del vehicle elèctric.  

Ciutats europees més preparades per a una mobilitat amb zero emissions

Font: Clean Cities Report 2022. Blomberg City Lab- Clean Cities Campaign. 

Ecosistema tecnològic 

La ciutat torna a repetir, per cinquè any consecutiu, com la 3a destinació d’Europa més  atractiva per iniciar-hi una start-up per davant d’altres capitals com París, Munic i Madrid  segons la setena edició del Startup Heatmap Europe report del 2022. Barcelona es manté també  com el 1r ecosistema d’start-ups hubs a Espanya, el 7è a Europa l’any 2022 (segons  StartupBlink) i és la 9a ciutat del top 100 d’ecosistemes emergents del món (segons Startup  Genome)….

descargar  : PDF CAMBRA DE BARCELONA

BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

Escucha aquí RADIO60 Una experiencia musical y vivencial a través de más un siglo de ritmos, melodías e historias

.

.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio