L’estratègia de diplomàcia científica de la capital fa cinc anys entre èxits acumulats i mancances en estructura i recursos
Ara fa cinc anys que Barcelona és una de les úniques ciutats del planeta que connecta activament la seva ciència amb el món. La diplomàcia científica, una disciplina encara desconeguda fins i tot a molts estats, està present a la capital del país a través del Scitech Diplohub, una encara creixent estructura encarregada de difondre, defensar i comerciar amb la Barcelona científica i tecnològica per tots els indrets del planeta. Mitjà dècada després de la seva creació, i entre una munió d’altres palanques que estan en procés de transformar la realitat econòmica barcelonina, la reputació ja precedeix l’ecosistema local allà on va. “Quan anem pel món ja no cal explicar que Barcelona és un hub de ciència i tecnologia; la carta de presentació de Barcelona i ciència t’obre totes les portes”, explica el CEO del Diplohub, Alexis Roig.
Sobre les espatlles d’un dels millors sistemes de coneixement del sud d’Europa i d’un teixit d’empreses innovadores que competeix amb tot el continent, Roig celebra que, després de cinc anys de diplomàcia científica, Barcelona es pot permetre “parlar de tu a tu amb Boston o Xangai”. “El reconeixement des de fora és molt fort”, assevera el CEO; tant que ja s’han establert germanors científiques amb les dues ciutats, així com, per exemple, amb Londres o amb Ciutat de Mèxic.
L’apropament entre grans capitals en termes d’innovació tecnològica i científica respon, en paraules del vicerector de personal docent i investigador de la Universitat Pompeu Fabra Pablo Pareja, al que es coneix com a “diplomàcia de les ciutats”: l’establiment de relacions internacionals entre nodes, en aquest cas urbans, que acaparen bona part de la capacitat creadora i productiva del seu entorn. “La concentració de talent i infraestructures genera unes externalitats positives que fan de les ciutats cada cop més rellevants en termes internacionals”, reitera el dirigent del DiploHub. Tant és així que, d’ençà de la instauració d’aquesta línia de treball, Barcelona ha entrat a formar part del consell econòmic i social de l’ONU, el consell internacional de la ciència o la xarxa de salut planetària de l’OMS, com recorda Roig: “això, en si mateix, és una victòria en termes de poder tou que aconseguim des de la ciutat”.
El posicionament de Barcelona en les relacions internacionals a la ciència i la tecnologia, a més, parteix de l’avantatge que hi atorga el seu atapeït sistema de coneixement. La capital del país, com es vanta Pareja, “és de les ciutats europees que concentra una ràtio de bones universitats més elevada d’Europa”, amb mitja desena de centres de referència en qüestions al voltant de les noves tecnologies, tant en el nivell de recerca i desenvolupament com en estadis més aplicats. Com recorden des del hub, l’ecosistema barceloní és responsable d’un 3% de la producció científica europea, tot i aportar menys d’un 1% de la població del continent. Una tasca conjunta de connexió, difusió i implementació internacional, a més, afegeix valor als assoliments de cadascuna de les acadèmies a partir d’una perspectiva conjunta. El Diplohub, declara Pareja, “trasllada un missatge a altres institucions, investigadors, inversors, que la iniciativa no és només d’una o una altra universitat, sinó d’un entorn que creu en la ciència com a motor” de la seva economia i el seu desenvolupament….
SIGUE LEYENDO EL ORIGINAL DE ESTA NOTICIA PUBLICADA EN : MÓNECONOMIA
BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.
Escucha aquí RADIO60 Una experiencia musical y vivencial a través de más un siglo de ritmos, melodías e historias
.
.
Esto también te puede interesar
BNEW 2023: Barcelona Reflexiona Sobre el Futuro de la Micromovilidad03rd Oct 2023
Los CIOs Sienten la Presión de los CEOs para Implementar IA Generativa03rd Oct 2023
El Banco Central Europeo Crea el "Equipo Infinito" para Explorar Aplicaciones de IA Generativa03rd Oct 2023
¿Por Qué Silicon Valley es Tan Susceptible a Fraudes?03rd Oct 2023
El Mayor Hackeo de 2023: MOVEit y Sus Víctimas en Aumento03rd Oct 2023
La NASA Anuncia una Revolución Energética Gracias a la Inteligencia Artificial03rd Oct 2023