Arrenca el mes de la ciberseguretat

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, referent i impulsor de la ciberseguretat a Catalunya, s’uneix com cada any al Mes europeu de la ciberseguretat, dedicat a promoure la ciberseguretat entre la ciutadania i organitzacions de la Unió Europea (UE) a través d’accions de sensibilització i bones pràctiques.

Enguany els 2 temes de l’efemèride aquest any se centren en prevenir el phishing (pesca de credencials) i ransomware (programari de segrest).

Internetsegura promou la “ciberhigiene”

Les activitats que es duran a terme des del programa d’Internetsegura ajudaran a prevenir les víctimes de phishingransomware. L’objectiu és que la ciutadania, els organismes públics i les empreses coneguin i incorporin hàbits fonamentals de ciberprotecció: es tracta de la “ciberhigiene” per protegir els dispositius, reforçar la seguretat en els comptes o en la prevenció a l’hora de compartir informació personal.

Els ciberatacs de phishing i ransomware han incrementat substancialment els darrers anys, en especial amb l’augment de la digitalització de la societat; per exemple, els ciberatacs de ransomware publicats als mitjans amb afectació a Catalunya van créixer un 200% el 2021.

Un dels col·lectius a qui s’adreçaran aquests continguts són les persones grans, cada cop més digitalment actives. Amb la col·laboració amb diferents entitats, la campanya té l’objectiu de prevenir intents de frau a través de missatges SMS (smishing) i trucades (vishing); conscienciar sobre el risc de compartir dades de geolocalització a través d’eines de missatgeria o de xarxes socials; o fomentar la neteja dels dispositius mòbils de manera periòdica, entre d’altres.

Una de les col·laboracions que es durà a terme és la difusió dels consells a l’estand de Polítiques Digitals a Fira Gran, que tindrà lloc del 19 al 21 d’octubre a l’Hospitalet de Llobregat.

www.internetsegura.cat

Accions adreçades al sector empresarial i les administracions públiques

Al llarg d’aquest mes s’intensifica la participació en esdeveniments i jornades per apropar i potenciar la ciberseguretat a diferents àmbits.

La campanya adreçada al personal d’empreses i PIMES promourà els recursos disponibles per prevenir els atacs de ransomware o com cal actuar en cas de ser-ne víctimes. Com en les accions adreçades a la ciutadania, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya col·labora amb diferents entitats per dur a terme la tasca de conscienciació. En aquest cas es farà de la mà del teixit empresarial adherit al #Negocicibersegur del programa d’Internetsegura, ajuntaments i associacions empresarials.

En el cas de les accions adreçades al teixit empresarial, a més de la conscienciació dels hàbits de ciberhigiene del seu personal, contemplen aspectes més lligats a la seguretat dels processos productius, de la cadena de subministrament, evitar l’espionatge, o quins serveis tenen a la seva disposició per augmentar la seguretat dels seus actius.

Dins de les activitats enfocades a enfortir la ciberseguretat de les administracions públiques, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya organitzarà una Jornada de ciberprotecció per a les administracions locals a Lleida.

D’altra banda, el dia 10 d’octubre i com a part dels premis Dona TIC es lliurarà un premi especial Menció DonaCiber per visualitzar, reconèixer i promocionar el talent femení en un sector en què la presència de les dones encara té molt recorregut. El guardó és part de les iniciatives de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per fomentar el talent femení i incentivar la seva incorporació al sector, des de les professionals actuals fins a les nenes i joves.

Trobareu els continguts a les xarxes socials amb les etiquetes #CyberSecMonth i #Choose2BeSafeOnline»

Mes Europeu de la Ciberseguretat

El Mes Europeu de la Ciberseguretat (ECSM) és la campanya de la Unió Europea destinada a promoure la ciberseguretat entre la ciutadania i les organitzacions. Durant tot el mes d’octubre, la iniciativa proporciona informació actualitzada sobre ciberseguretat a través de la conscienciació i l’intercanvi de bones pràctiques.

La Unió Europea organitza des de 2012 la iniciativa del Mes Europeu de la Ciberseguretat. La iniciativa la coordina l’Agència Europea de Ciberseguretat (ENISA) i la Comissió Europea, i els principals actors que difonen missatges són l’Europol, el Banc Central Europeu i centenars d’organismes dedicats a la ciberseguretat en els diferents estats de la UE, entre els quals es troba l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

https://cybersecuritymonth.eu/

(Transcripción completa del original)
La publicación original de este artículo aparece en GENCAT


BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio