Alerta mundial! La IA pot ser un «risc d’extinció» per als humans, alerten 350 científics.

La intel·ligència artificial suposa «risc d’extinció» per als humans, alerten 350 científics

Executius d’empreses d’intel·ligència artificial, científics i acadèmics signen un manifest d’una vintena de paraules que compara el risc de la IA al de pandèmies o una guerra nuclear

En plena ebullició de la intel·ligència artificial, els riscos que pot suposar aquesta tecnologia continua preocupant els científics, fins i tot els que hi treballen més directament.

Més de 350 persones han signat un manifest impulsat per l’ONG Center for AI Safety (en català, Centre per a la Seguretat de la Intel·ligència Artificial) que compara l’amenaça d’extinció per part de la IA amb el d’una pandèmia o una guerra nuclear.

El text, de només 22 paraules en la versió en anglès, demana als poders públics que es consideri com una «prioritat global» la necessitat de suavitzar el risc d’extinció causat per la intel·ligència artificial:

«Mitigar el risc d’extinció causat per la intel·ligència artificial hauria de ser una prioritat global juntament amb altres riscos a escala social, com ara les pandèmies o una guerra nuclear.»

Entre les personalitats que han signat el manifest del Center for AI Safety (CAIS), hi ha el conseller delegat de l’empresa OpenAI, creadora del ChatGPT, Sam Altman, però també els màxims responsables d’altres companyies d’IA, com Google DeepMind i Anthropic, Demis Hassabis i Dario Amodei, respectivament.

També el subscriuen dos dels tres considerats «padrins de la intel·ligència artificial»Geoffrey Hinton i Yoshua Bengio, guanyadors del Premi Turing l’any 2018 pels avenços en l’anomenat «aprenentatge profund», un algoritme que simula el funcionament bàsic del cervell i permet «aprendre» a partir de grans quantitats de dades.

El tercer padrí de la IA, Yann LeCun, que treballa a Meta, no figura entre els signants. Precisament, el Centre per a la Seguretat de la Intel·ligència Artificial ha assenyalat Meta per no signar el text.

Entre els qui subscriuen la carta hi ha també executius de Microsoft o Google i professors universitaris de Harvard, Princeton, Stanford, Yale, Columbia, Cornell, Cambridge, Oxford o Tsinghua.

Crides a valorar els riscos de la IA

Les advertències sobre els riscos de la intel·ligència artificial no són noves. L’any 2014, en una entrevista a la BBC, el físic teòric Stephen Hawking va assegurar que el desenvolupament complet de la intel·ligència artificial «podria significar el final de la humanitat».

Però els darrers mesos, coincidint amb la gran explosió d’eines com ChatGPT, Midjourney o DALL·E, aquests avisos s’han multiplicat davant la por que, si la intel·ligència artificial continua creixent a aquest ritme, un futur en què les màquines siguin més intel·ligents que les persones deixi de ser ciència-ficció….

SIGUE LEYENDO EL ORIGINAL DE ESTA NOTICIA PUBLICADA EN : TV3

BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

Escucha aquí RADIO60 Una experiencia musical y vivencial a través de más un siglo de ritmos, melodías e historias

.

.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio